TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
A minőségi vetőmag az eredményes növénytermesztés alapja

A minőségi vetőmag az eredményes növénytermesztés alapja

Hírek - 2024.03.08

A fémzárolt vetőmagok használatának fontosságára hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a március 6-án tartott vetőmag-ágazati egyeztetésen. A tanácskozáson a hazai vetőmagszektor meghatározó vállalatainak vezetői vettek részt.

A forgalmi adatok, illetve a tapasztalatok alapján a fémzárolt kalászos gabona vetőmag felhasználásának csökkenésére számítanak a hazai vetőmagágazat szereplői, ugyanakkor ez komoly veszélyeket hordoz magában – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által a kamara központjában március 6-án tartott vetőmag-ágazati egyeztetésen.

A minőségi vetőmag az eredményes növénytermesztés alapja

A magyar gazdák is piaci problémákkal szembesültek

A Brüsszel által felelőtlenül – korlátozás és vám nélkül – az unióra rászabadított hatalmas mennyiségű, ellenőrizetlen körülmények között előállított ukrán gabona tönkretette az uniós terménypiacokat – áll a NAK sajtóközleményében. – Ahogyan számos más uniós ország gazdálkodói, a magyar gazdák is piaci problémákkal szembesültek, szembesülnek, jelentősen estek a felvásárlási árak az ukrán dömping miatt. Bár a magyar kormány – a brüsszeli döntéseknek ellenállva – nem engedi az importot Magyarországra, de fő célpiacaink (így például Olaszország) telítettek ukrán gabonával. Emiatt a magyar gazdák is likviditási problémákkal küzdenek.

Nem érdemes a vetőmag költségén spórolni

Mindennek ellenére nem javasolt az, hogy a gazdák a vetőmag költségén spóroljanak. Ugyanis fémzárolt vetőmag használatával hatósági oldalról is nyomon követett, ismert és biztos eredetű, faj- és fajtaazonos, szennyező anyagoktól és gyommagoktól mentes, magas csírázási erélyű alapanyaggal alapozható meg a minőségi és megfelelő mennyiségű árutermesztés.
A vetőmag ára pedig a teljes termelési költségnek csupán mintegy tizedét teszi ki. A visszafogott, esetenként engedély nélkül csávázott vetőmagok forgalomba hozása törvényellenes, mindemellett jelentős, előre nem látható problémákkal járhat.

Évente több mint 300 ezer tonna hazai vetőmag

A magyar vetőmag kiváló minőségű, külföldön is keresett. A hazai vetőmag-előállítás mennyisége évente 300 ezer tonna felett alakul. Hazánk regionális előállító és logisztikai központ is, az itthon előállított fémzárolt vetőmag több mint fele exportra kerül. A NAK, a VSZT és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége minden évben objektív fajtakísérleti eredményekkel is segíti a gazdálkodókat a számukra legmegfelelőbb vetőmag kiválasztásában.

 Amint a NAK-sajtóközlemény hírül adta, a megbeszélésen a növényvédőszer-hatóanyagok érzelmi alapú, nem a racionalitásra épülő uniós szabályozása is szóba került. Az emiatti, a termelőknek különösen nagy nehézségeket okozó hatóanyag-kivonások káros hatásait a kamara egyebek közt kiskultúrás növényvédőszer-engedélyezést koordináló munkacsoportja révén is igyekszik enyhíteni.

Címkék: vetőmag, vetőmag szövetség, nak, vszt, gosz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Winelabel.hu: a digitális tápértékjelölési rendszer

Bevezetésre kerül a digitális tápértékjelölési rendszer a magyar borászati termékek esetében