TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Kukoricázz velünk! - Nem a mennyiség, hanem a nyereség a cél – Elindult a nevezés a Kukorica Kör Egyesület Termelési versenyére

Kukoricázz velünk! - Nem a mennyiség, hanem a nyereség a cél – Elindult a nevezés a Kukorica Kör Egyesület Termelési versenyére

Hírek - 2024.03.06

Az agrárium meghatározó szereplőinek részvételével alapított Kukorica Kör Egyesület az idei évben is meghirdeti Termelési versenyét, melyre várja azon gazdák jelentkezését, akik számára nem a legmagasabb kézzelfogható termés elérése, hanem a leggazdaságosabb, a leghatékonyabb termelés és a legnagyobb nyereség a cél.

Az Egyesület termelési versenyére a tavalyi évben 21 gazdálkodó nevezett be, hogy megmérettessék szakmai tudásukat a hazai termelők körében. A gazdák az ország különböző pontjáról, összesen 12 megyéből neveztek be a versenybe, különböző talajadottságokkal, időjárási viszonyokkal rendelkező területekről.

A verseny célja az volt, hogy a különböző gazdálkodási gyakorlatokat összevetve, több termelési adatot kielemezve kiderüljön, hogy melyik gazdálkodó tudja a legtöbb nyereséget realizálni a területén. A verseny hazánkban unikális, formabontó, hiszen nem csak a betakarított termés mennyisége kerül mérlegre benne, hanem a gazdálkodás számos tényezője. A 2023 termelési évben lezajlott versenyben a gazdák meghívásos alapon vehettek részt, de az idei, 2024-es termelési versenyre már nyitott a lehetőség minden, a saját gazdálkodását megmérettetni kívánó gazda számára.

Kukoricázz velünk! - Nem a mennyiség, hanem a nyereség a cél – Elindult a nevezés a Kukorica Kör Egyesület Termelési versenyére

A verseny menete

A gazdák a 2024 évi versenyre az ország bármely pontjáról jelentkezhetnek az Egyesület honlapján elhelyezett adatlap kitöltésével. A Kukoricázz velünk! termelési verseny öntözött és öntözetlen kategóriában kerül meghirdetésre. A versenyben való részvételhez a versenyzőknek vállalniuk kell, hogy 10 hektár területet egységként kezelve információkat szolgáltatnak egy előre megadott határidőig az Egyesület számára, ami alapján a költségeket ki lehet számítani és eldönthetővé válik, hogy ki tudja a legnagyobb nyereséget realizálni az adott területen. Tehát nem csak a termésátlagra van szükség az értékelés során, hanem számos más, fontos, gazdálkodást jellemző mutatóra, mint például a művelés mélysége, módja, az elővetemény és a felhasznált inputok (fajta, műtrágya, növényvédőszerek stb.) mennyiségére is. Az adatokat a résztvevőknek excelben kell rögzíteniük, az értékelést az Egyesület végzi a beszolgáltatott adatok alapján. A versenyben részt vevő gazdákat az Egyesület tagjai a kukorica fenológiájában minimum egyszer személyesen meglátogatják és az adatok hitelességét ellenőrzik.

Miért érdemes részt venni a versenyben?

Az agrárium szereplői számára a legnagyobb érték a föld, melynek szakszerű művelésével értéket teremtünk nem csak a jelenben, de a jövő számára is. Az Egyesület tagjainak célja a mezőgazdaság népszerűsítése, a vidék szeretetének és értékeinek továbbadása mellett, hogy a megváltozott piaci környezetben (klímaváltozás/szélsőséges időjárás, digitalizáció, gazdasági és politikai környezet, változó jogi szabályozás) a gazdák egymástól és szakemberektől tanulva tudjanak a jövőben is sikeresen, versenyképesen termelni mind a hazai, mind a nemzetközi piacokra. Az Egyesületben olyan szakemberektől kérdezhetnek, kérhetnek segítséget a termelők, akik az adott terület specialistái, így a legjobb tudásukkal támogatják a verseny résztvevőinek munkáját a termelési év során. Emellett évente több alkalommal rendez az Egyesület szakmai programot, ahol a szegmens szaktekintélyei tartanak előadásokat a legrelevánsabb, legújabb agrártémákban. 

Bővebb információ és jelentkezési lap

További információ az Egyesületről: www.kukoricakor.hu, info@kukoricakor.hu

Címkék: kukorica
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Okosabb szántóföldi kultivátort szeretne?

Művelje olyan mélyen a talajt, amennyire szükséges, és olyan sekélyen, amennyire lehetséges