TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Mennyi a szelén a káposztában, a paradicsomban? – a szelén különböző formáinak vizsgálata zöldségnövényekben

Mennyi a szelén a káposztában, a paradicsomban? – a szelén különböző formáinak vizsgálata zöldségnövényekben

Hírek - 2024.02.29

A szelénnel dúsított élelmiszerek kompenzálhatják a szelénhiányos étrendet, de a különböző szelénformák aránya növényfajonként eltérő lehet, és eltérő mértékben hasznosulhatnak a szervezetben.

A HUN-REN ATK TAKI – Magyar Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet – munkatársai a Debreceni Egyetem, a HUN-REN ATK MGI, a HUN-REN ÖK VÖI és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem kutatóival együttműködve négy szelénnel dúsított zöldség: káposzta, sárgarépa, paradicsom és zöldborsó szelénformáinak összetételét vizsgálták, melyeket különböző talajtípusokon termesztettek.

Szervetlenből szerves – a paradicsom alakította a legnagyobb arányban

A káposztalevél és a sárgarépa gyökér a legmagasabb arányban szervetlen szelént tartalmazott. A paradicsomtermésben és a zöldborsó magban a szerves forma (szelenometionin) fordult elő a legnagyobb arányban, valamint elemi Se is kimutatható volt.

A 100 g friss ehető növényi részben található szelén tartalom a káposzta leveleiben volt a legnagyobb mennyiségben, de a szervetlen szelént a paradicsom alakította a legnagyobb arányban szerves szelénné, míg a zöldborsó szemben volt a legtöbb szerves szelén 100 g friss biomasszában. A vizsgált zöldségek szeléntartalma jelentős biomassza csökkenés nélkül emelkedett, ezért jól alkalmazkodhatnak a magasabb szeléntartalmú talajokhoz is.

A vizsgálat eredményei a Plant and Soil folyóiratban

A kutatók: Ragályi Péter, Takács TündeSoós ÁronKovács BélaDernovics MihályZdenko LončarićDobosy PéterZáray Gyula &  Rékási Márk 

vizsgálati eredményei a D1-es besorolású Plant and Soil folyóiratban jelentek meg „Szelén fajok mennyiségi elemzése szelenáttal dúsított öntözővízzel kezelt káposzta, sárgarépa, paradicsom és zöldborsó ehető részeiben” címmel. (Wikipédia: a Plant and Soil egy havonta megjelenő, lektorált tudományos folyóirat, amely a növények és a talaj közötti kapcsolatok kutatásával foglalkozik, mint például a növények ásványi anyagokkal, vízzel és mikrobákkal való kapcsolatai és kölcsönhatásai, a gyökerek anatómiája és morfológiája, talajbiológia és ökológia stb.)

 
Forrás: atk.hu

Címkék: zöldség, szelén
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.