TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Stratégiai párbeszéd az uniós mezőgazdaság jövőjéről

Stratégiai párbeszéd az uniós mezőgazdaság jövőjéről

Hírek - 2024.02.01

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elindította a mezőgazdaság jövőjéről szóló stratégiai párbeszédet, amely egy új fórum; feladata az uniós mezőgazdasági és élelmiszerrendszer jövőjével kapcsolatos közös jövőkép kialakítása – adta hírül honlapján január 25-én sajtóközleményben az Európai Bizottság.

Hirdetés

Az Unió helyzetéről szóló 2023. évi elnöki beszédben bejelentett stratégiai párbeszéd olyan – a párbeszéd résztvevői által felvetett – kihívásokkal és lehetőségekkel fog foglalkozni, mint például a mezőgazdasági termelők és a vidéki közösségek megfelelő életszínvonala; a mezőgazdaság támogatása bolygónk és ökoszisztémáink határain belül; a tudás és a technológiai innováció által kínált hatalmas lehetőségek kiaknázása, valamint az uniós élelmiszerrendszer virágzó jövőjének előmozdítása egy versenyképes világban.

Régóta szerzett tapasztalatai alapján Peter Strohschneider professzort nevezték ki elnökké, különösen a német „Mezőgazdaság jövőjével foglalkozó bizottság” szövetségi kormányának elnökeként.

Az agrár-élelmiszeripari lánc legfontosabb érdekelt feleit tömöríti

A stratégiai párbeszéd a teljes agrár-élelmiszeripari lánc legfontosabb érdekelt feleit tömöríti, beleértve a mezőgazdasági termelőket, a szövetkezeteket, az agrár-élelmiszeripari vállalkozásokat és a vidéki közösségeket; valamint a nem kormányzati szervezetek és a civil társadalom képviselői, a pénzügyi intézmények és a tudományos élet képviselői. A 2024 első felében tartandó nyitó ülést követően tematikus ülések sorozatára kerül sor.

A Tanács és az Európai Parlament is részt vesz a folyamatban, az elnök, Strohschneider professzor pedig rendszeresen tájékoztatást nyújt majd a párbeszédről, és eszmecserét folytat mindkét intézménnyel.

A különböző nézőpontok ötvözésével a párbeszéd célja, hogy előmozdítsa új megoldások kidolgozását, és 2024 nyaráig közös jövőképet alakítson ki az uniós mezőgazdasági és élelmiszer-ágazat jövőjéről. Az elnök a párbeszéd résztvevőivel együttműködve meghatározza a következtetések pontos formátumát – áll a sajtóközleményben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott„Eljött az ideje annak, hogy a mezőgazdasági termelők, a vidéki közösségek és az uniós agrár-élelmiszeripari lánc minden más szereplője között új konszenzus alakuljon ki az élelmiszerrel és a gazdálkodással kapcsolatban. Az uniós mezőgazdasági termelők és élelmiszeripar egészséges és jó minőségű élelmiszereket biztosítanak polgárainknak, és központi szerepet játszanak gazdaságunkban, különösen a vidéki térségekben. Hatalmas erőfeszítéseket tesznek annak érdekében is, hogy hozzájáruljanak kollektív zöld és digitális átállásunkhoz. Ugyanakkor számos kihívással kell szembenézniük, az éghajlatváltozástól az infláción át az ingadozó piaci hatásokig. Ezzel a stratégiai párbeszéddel olyan fórumot hozunk létre, amely mindenki javát szolgálja, egyértelmű jövőképet alakíthatunk ki a jövőre nézve.”

Professor Peter Strohschneider, a stratégiai bizottság elnöke: A stratégiai párbeszéd célja, hogy összehozza a mezőgazdaságot és a természet megőrzését annak érdekében, hogy azok szorosan kapcsolódjanak egymáshoz. Meg vagyok győződve arról, hogy a teljes élelmiszerrendszer gazdasági, ökológiai és társadalmi vonatkozásait ésszerűen úgy lehet egyensúlyba hozni, hogy az figyelembe vegye e terület sokféleségét. Nagy várakozással tekintek a stratégiai párbeszéd valamennyi résztvevőjével való együttműködés elé.
Forrás: ec.europa.eu

Címkék: mezőgazdaság, élelmiszeripar
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismét számottevően emelkednek az üzemanyagárak

A kőolaj- és üzemanyag-piacon változatlan a helyzet, inkább túlkínálat van és a forint is stabilan tartja jelenlegi ...