TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Termelői összefogásra van szükség a tormatermelésben is

Termelői összefogásra van szükség a tormatermelésben is

Hírek - 2023.12.11

Európai szinten is kimagasló a hazai tormatermesztés, amelynek mennyisége évente 10-12 ezer tonnát tesz ki. A magyar torma kiváló minőségű, a gazdálkodók a jövőben is számíthatnak tevékenységük támogatására – közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető szerint méltón nevezhető Magyarország tormatermesztő nagyhatalomnak, ugyanis a belföldön előállított mennyiség az európai termelésnek több mint egyharmadát adja. Hazánkban jelenleg 570 termelő 1228 hektáron termeszt tormát, a termelők és a termesztő területük 98 százaléka Hajdú-Bihar vármegyében található. A torma felvásárlás folyamatának átláthatósága érdekében az agrártárca szabályozást vezetett be 2021-től. E szerint kötelező írásban szerződni a torma felvásárlására, a szerződésnek az árat vagy az ár kiszámítására vonatkozó szempontokat is tartalmaznia kell. A helyileg illetékes kormányhivatal ellenőrzi a szerződések meglétét és a jogszabálynak való megfelelőségét – tette hozzá.

Kifejtette, az elmúlt években új termelők léptek be az ágazatba, és a termesztőterület is számottevően emelkedett. Emiatt jelentős terméstöbblet került a piacra, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a világjárvány, az energiaválság és a háború miatt a fogyasztás csökkent. Ennek következtében a kínálati többletből eredő áresés volt megfigyelhető a piacon. Ugyanakkor a torma piaci helyzet javításához kiszámíthatóságot és árstabilitást szükséges elérni. Ezt a termelői alkupozíció javítása alapozhatja meg, amely a leghatékonyabban és leggyorsabban összefogással, közösségi fellépéssel teremthető meg.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a Vidékfejlesztési Programban több lehetőség is rendelkezésre állt a tormatermesztők részére, akik a jövőben is számíthatnak ezeknek a biztosítására. A kertészeti ágazat számára 2024-ben meghirdetésre kerülő pályázatok közül a tormatermesztők számára a termelési technológiájuk fejlesztéséhez vagy a torma feldolgozásához egyaránt újra elérhetőek lesznek. Bíztatjuk a termelőket termelői együttműködések létrehozására és a fejlesztések közös megvalósítására, mivel ebben rejlik számukra a legnagyobb előrelépési lehetőség. A zöldségágazatban az alapszintű jövedelem támogatáson túl termeléshez kötött támogatás is segíti a termelés jövedelmezőségének javítását. 

A „Hajdúsági torma” nem csak hungarikum, hanem uniós oltalom alatt is áll. Ez újabb lehetőségeket is kinyit a gazdálkodók közössége számára, hiszen olyan pályázatok is meghirdetésre kerülnek 2024-ben, amelyek az ilyen földrajzi árujelzőkhöz, hagyományos különleges termékekhez kapcsolódódnak. Ezeken keresztül lehetséges például olyan tevékenység támogatott módon történő végzése, amely az együttműködésben résztvevő gazdálkodók által előállított, forgalmazott termék minőségének növelésére, hírnevének és hitelességének kereskedelemben történő biztosítására irányul. Ebben is segítséget tudunk nyújtani, hiszen ez egy Európában jól bevált az eszköz a piaci értékesítés erősítésére – fűzte hozzá a miniszter.
Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: torma, tormatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...