TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Bige László: “akkor biztos, hogy újraindulunk”

Bige László: “akkor biztos, hogy újraindulunk”

Hírek - 2023.11.27

Fordulatokban bővelkedő, eseménydús a Nitrogénművek utóbbi pár hete, ám nem teljesen váratlan és meglepő, ami most zajlik: számítani lehetett az előzmények után arra, hogy Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa valamerre lépni fog.

Nos, az újabb bejelentésre nem kellett sokáig várni, a hét derekán az ATV Egyenes beszéd című műsorában Bige László elmondta: olyan fejlesztést fognak megvalósítani, aminek a révén földgázfelhasználás nélkül tudnak majd műtrágyát előállítani. Így nem kell megfizetniük a kormány által bevezetett karbonadót –, ami miatt a Nitrogénművek első embere nem sokkal korábban úgy döntött: a korábbi hírekkel ellentétben nem egy hónapra, hanem határozatlan időre áll le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét.

Ez a hír – amit weboldalunkon aznap mi is közreadtuk – november 14-én reggel kelt szárnyra, majd még ugyanezen a napon érkezett a következő, miszerint: mégsem. Mégsem lesz végleges leállás, harcolni fognak a Nitrogénművek megmentéséért. „Nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra” – mondta el Bige László az RTL Híradónak még aznap, november 14-én, kedden este. Az exkluzív interjúban egyebek között arról beszélt az elnök-vezérigazgató, hogy most végkiárusításon értékesítik, ami a meglévő készleteikből még maradt, áll a termelés, de nem bocsátják el a dolgozóikat. Jogi útra terelve igyekeznek megmenteni a Nitrogénműveket. (Újabb összefoglalónk erről weboldalunkon november 16-án.)

Amikor az ATV Egyenes beszéd című műsorának felvezetőjében elhangzott, hogy vendég lesz ezen az estén a stúdióban Bige László, már sejthető volt: ő újabb nagy hírrel érkezik. Az elnök-vezérigazgató az adásban egyebek között elmondta: néhány nappal ezelőtt aláírtak egy olyan szerződést, amivel új beruházást csinálnak majd: óránként 80 tonna ammóniát tudnak lefejteni, ami lehetővé teszi úgy a termelésüket, hogy nem kell fizetniük semmilyen adót. “Nem fogunk földgázt vásárolni, hanem behozzuk az importammóniát.”

Az újraindulást júniusra teszi Bige László, mondván, “akkor biztos, hogy újraindulunk.” Akkorra készül el a rendszer, és “onnantól kezdve újrakezdjük a termelést, és nem fogjuk abbahagyni és nem is fogjuk feltenni a kezünket” – jelentette ki. Beszélt arról is, hogy szén-dioxid kvóta adót Európán kívül sehol sem kell fizetni, nem is hallottak még róla – európai versenytársaik úgyszintén nem fizetnek ilyen adót, és Magyarországon rajtuk kívül “néhány cégnek” kell ilyet fizetni.

Az előzmények ismeretében talán nem alaptalan a kérdés: vajon mi lesz a következő lépés?

Címkék: nitrogénművek zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Körös-Maros Nemzeti Park – Ahol a kerecsenek természetes ...

Magyarországon napjainkban a legtöbb természetes gallyfészekben költő kerecsensólyom a Körös-Maros Nemzeti Park ...