TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
A vízfelhasználás optimalizálása segít a globális élelmiszerhiány elleni küzdelemben

A vízfelhasználás optimalizálása segít a globális élelmiszerhiány elleni küzdelemben

Hírek - 2023.10.16

A Corteva innovatív megoldásai segítenek a gazdálkodóknak a vízkészletek hatékony felhasználásában

Az ősz közepén, amikor a világ egyik fele arat, a másik fele pedig aktívan vet a földeken, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az Élelmezési Világnapon a globális élelmiszerválságra emlékeztet, és az éhezés, az alultápláltság és a szegénység elleni közös küzdelemre szólít fel. Idén a világszervezet fő témája a vízellátás és a vízgazdálkodás. Ez rendkívül fontos, hiszen a FAO adatai kiábrándítóak: 2,4 milliárd ember már most is vízhiánnyal küzdő országokban él, és mintegy 600 millió ember szenved a környezetszennyezés, az ökoszisztéma romlása, a természeti erőforrások nem fenntartható használata és az éghajlatváltozás miatt.

A gyors népességnövekedés, az urbanizáció, a gazdasági fejlődés és az éghajlatváltozás egyre nagyobb nyomás alá helyezi a világ vízkészleteit. A FAO szerint a víznek csupán 2,5%-a édesvíz, amely alkalmas ivásra, mezőgazdaságra és a legtöbb ipari szükséglet kielégítésére. Hozzáteszi, hogy az egy főre jutó édesvízkészletek az elmúlt évtizedekben 20%-kal csökkentek, és a víz elérhetősége és minősége gyorsan romlik az évtizedek óta tartó nem fenntartható használat és gazdálkodás, a felszín alatti vizek túlzott kitermelése, a szennyezés és az éghajlatváltozás miatt.

A FAO szerint a világ édesvízfogyasztásának 72%-át a mezőgazdaság adja, ezért a mezőgazdasági termelők fontos kihívás előtt állnak, hogy kevesebb víz felhasználásával több élelmiszert állítsanak elő, fenntartható, környezetkímélő és a víz hatékonyabb felhasználását lehetővé tevő mezőgazdasági gyakorlatokat alkalmazzanak. Ezek közé a gyakorlatok közé tartozik a fenntartható talaj- és vízgazdálkodás, a diverzifikáció, a talajtakaró növények, a nulla és minimális talajművelési rendszerek, az integrált növénytermesztési, állattenyésztési, erdészeti és kártevő-kezelési rendszerek, valamint a precíziós mezőgazdaság. Fontos továbbá az esetleges termésveszteségek leküzdése is - a FAO szerint a globális élelmiszertermelés mintegy 14%-a, amelyhez jelentős mennyiségű vízre van szükség, évente elveszik a betakarítás és a kereskedelem között.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató vállalat évente elvégzi a vízellátási kockázatok globális értékelését a termelési létesítményei számára, amelyeknek körülbelül 20-30%-a olyan területeken található, ahol nincs elegendő víz. Ezért a vállalat tisztában van az összes kockázattal, és mindent megtesz a vízfogyasztás optimalizálása érdekében. A Corteva új növényvédő szereinek mintegy 80%-a megfelel a vízminőség javítására és a felszín alatti víz kockázati szintjének csökkentésére vonatkozó kritériumoknak legalább egy célértékkel. Az új vetőmagtermékek 100%-a pedig megfelel a vállalat vízhatékonyságot javító kritériumainak. Ez segít azoknak a termelőknek, akiknek a földjeit aszály sújtja, és erősíti a Corteva vetőmagtermesztési ellátási láncát is.

Ennek eléréséhez a Corteva fejlett innovációs lehetőségeit használja. Például folyamatosan és aktívan vezeti be az AQUAmax® technológiát, amelynek célja a növények vízfelhasználási hatékonyságának növelése azáltal, hogy javítja a növények azon képességét, hogy összegyűjtsék és megtartsák a vizet, különösen száraz körülmények között. Ez a technológia magasabb terméshozamot és alacsonyabb egy termelési egységre jutó vízfelhasználást tesz lehetővé a kukoricában.

Az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási események növekvő gyakorisága miatt nagyobb szükség lehet a víztakarékossági technológiákra. A Corteva gyártási folyamatai szempontjából is fontos, hogy elegendő vizet tudjon biztosítani a visszanyert vagy sómentesített vizet használó gyártási folyamatokhoz, ezért a vállalat irányelvei elősegítik az optimális vízfelhasználást a vízhiányos régiókban. A Corteva folyamatosan elemzi a vízfelhasználást, hogy jobban megértse, igazítsa és fejlessze gyártási folyamatait, stratégiáit és erőfeszítéseit a vízfelhasználás optimalizálása és ezáltal a globális élelmiszerbiztonság védelme érdekében.
Szerző: Sergii Kharin, ügyvezető igazgató, Corteva Agriscience

Címkék: vízfelhasználás, corteva agriscience, élelmiszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Termésbiztonságot fejlesztettünk – Növénykondicionálók a ...

Bár az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy a telek egyre enyhébbek, az idei február még ennél is extrémebb ...