TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A talaj meghálálja a szervestrágya-használatot

A talaj meghálálja a szervestrágya-használatot

Hírek - 2023.10.05

Magasabb terméshozamokat érhetnek el a gazdálkodók, ha nem csak a növények, hanem a talaj egészségére is odafigyelnek. A szerves trágyák – beleértve a feldolgozott formákat is – felhasználásával sokat javulhat a talaj szerkezete, vízmegkötő képessége, ami amellett, hogy kedvezőbb feltételeket teremt a növények számára, a termelési költségeket is csökkenti.

A szerves trágya összességében gazdaságos és környezetkímélő technológia, amellyel érdemes minél több gazdálkodónak élnie a jövőben. Sajtóközleményben adta hírül a minap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy kisfilmet is készített a talajegészség fontosságáról.

Elsődlegesen nem a növényt, hanem a talajt kell táplálni

Égető szükségük van szerves anyagokra a talajoknak, a földek szerkezetessége és a talaj egészsége ugyanis sokat romlott az elmúlt évtizedekben. Talajaink szervesanyag-készlete világviszonylatban is nagyon lecsökkent, aminek hátterében főként a dominánsan alkalmazott agrotechnikák állnak – áll a sajtóközleményben. – Egyik ilyen agrotechnikai elem a szerves anyagok visszapótlásának hiánya. A növények táplálásán túlmutatóan egyre nyilvánvalóbb, hogy elsődlegesen nem a növényt, hanem a talajunkat kell táplálni ahhoz, hogy egészségesebb, ellenállóbb növények teremhessenek rajta. Az egészségesebb növények pedig a kártevőkkel és az időjárási szélsőségekkel szemben is ellenállóbbak. A talaj egyik legfontosabb tulajdonsága a szerkezetessége, mely alapvetően a vázalkotókból, a talajban lévő szerves anyagból, élőlények sokaságából tevődik össze. A talajok megfelelő szerkezetessége segíti a megfelelő tápanyag- és vízgazdálkodást, nagyobb ellenállást tud tanúsítani az eróziós hatásokkal szemben, s nem utolsó sorban hozzájárul a légköri szén-dioxid megkötéséhez.

Növeli a talaj humusztartalmát

A szerves trágya, valamint a szerves eredetű termésnövelő anyagok – de a zöldtrágyanövény és a mulcs is – növelik a talaj humusztartalmát, hosszú távon javítják a talaj szerkezetét, tápanyag- és vízgazdálkodását, táperejét. Emellett javítják a növényi maradványok és a nitrogén műtrágya hasznosulását is, ezáltal csökkenteni lehet a kijuttatott nitrogén alapú műtrágya mennyiségét. A szerkezetes, nem tömörödött talajon a munkagépek vonóerő igénye is kisebb, ami ugyancsak csökkenti a termelési költségeket. A jó szerkezetességű talaj jobban tud alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, kevésbé aszály-érzékeny, egészségesebbek a növények, kevésbé szükséges a növényvédelem. A szerves eredetű trágyázó szerek, a szerves trágya tehát összességében gazdaságos és környezetkímélő technológia.

Kis területen használnak szerves trágyát

A változó klíma is rávilágított arra, hogy változtatnunk kell a megszokott talajművelési gyakorlatokon. A jó talaj olyan, mint egy szivacs, magába szívja a nedvességet is, s tárolja, mindaddig, amíg a rajta növekvő növényzetnek nincs rá szüksége, ekkor átadja. A szerves anyagban gazdag, jó szerkezetességű, nem tömörödött talaj csaknem az egész évi csapadékot el tudná tárolni, különösen akkor, ha a talajt fedjük, takarjuk, csökkentve a kipárolgás mértékét is. Ennek ellenére máig viszonylag kis területen használnak szerves trágyát a növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók Magyarországon. A feldolgozatlan szerves trágya felhasználás az állattartó telepek környezetében jellemző leginkább, hiszen a szállítási költségek, illetve a szállítással, tárolással kapcsolatos nehézségek miatt inkább a műtrágya felhasználás jellemzőbb a gazdálkodók körében.

A talajnak már segítségre van szüksége

A Vidékfejlesztési Program Agrár-környezetgazdálkodási támogatásának köszönhetően az utóbbi években javult a helyzet, a szervestrágya-használatot pedig a magas műtrágyaárak is növelték hazánkban. A növekvő érdeklődést serkenti a tudatformálás is: a gazdálkodók is érzékelik, hogy talajaik „éhesek”, kevésbé tudják leküzdeni az aszályos periódusok sokkhatásait, a szervesanyag-hiány miatt a víz- és tápanyag-szolgáltató képesség is gyengül. Az ideális, vagy ahhoz közeli talajállapot kialakítása egy már leromlott szerkezetű talajban nem egy év alatt alakul ki, hanem kitartó munka eredménye. Azonban egyre többen észlelik: a talajnak már segítségre van szüksége ahhoz, hogy nagyobb termésbiztonságot produkálhasson. A talajegészség fontosságáról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy kisfilmet is készített, amely az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=YYvhLzKzBxY

Címkék: trágya, szervestrágya, szerves trágya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva a fenntartható védelmet kereső gazdák számára ...

A növénytermesztők sikere nagyban függhet a vetőmagok megfelelő, hatékony védelmétől már a vetés pillanatában. ...