TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Vége az egyezségnek? – Oroszország felmondja az ukrán gabonaexportot biztosító megállapodást

Vége az egyezségnek? – Oroszország felmondja az ukrán gabonaexportot biztosító megállapodást

Hírek - 2023.07.21

Hétfőn reggel Oroszország bejelentette, hogy felmondja a közel egy éve Törökország és az ENSZ közbenjárással kötött megállapodást, mely garantálta a Fekete-tengeren állomásozó orosz hadiflottablokád megszüntetését és az ukrán gabona kereskedelmi hajókon történő exportját.

Ezt megelőzően néhány órával dróntámadás érte a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő hidat. A robbantás során két civil vesztette életét, a közúti híd egy része ledőlt, és mindkét irányban leállt a forgalom, csupán a párhuzamos vasúti híd működik. A robbantásért Moszkva az ukrán haderőt teszi felelőssé, és egyértelmű terrortámadásnak minősítette azt. Ezzel szemben az ukrán vezetés újabb orosz provokációként értékelte az esetet.

A Kreml szerint nincs kapcsolat az incidens és a gabonaüzletet biztosító egyezség felfüggesztéséről szóló döntés között. Indoklásukban a párhuzamos teljesítés hiányára hivatkoznak, azaz arra, hogy míg az ukrán gabonaexport zavartalanul zajlik, addig az orosz gabona- és műtrágya-kereskedelem továbbra is embargó alatt áll.

„Valójában a fekete-tengeri megállapodás mára érvényét vesztette" – fogalmazott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy konferenciahíváson. – Sajnos az egyezmény Oroszországot érintő része eddig nem valósult meg, így hatálya megszűnik."

Putyin korábban is hangoztatta az egyezmény felfüggesztését, amennyiben nem teljesítik Oroszország elvárásait, azonban kilépésre ez idáig nem került sor. Mindazonáltal Putyin nem zárkózik el véglegesen a megállapodástól. Kiemelte, változás esetén hajlandóak visszatérni a megállapodáshoz. „Felfüggeszthetjük a megállapodásban való részvételünket, de ha egyszer valaki azt mondja, hogy minden nekünk tett ígéretet betartanak, azonnal újra csatlakozunk” – mondta Putyin a múlt héten.

Tekintve, hogy mind az ukrán, mind az orosz fél a világ egyik vezető gabonaexportőre, természetesen reagált a világpiac is. A búza ára gyorsan megugrott a hír hallatára, azonban az elemzők jóslata szerint lassulni fog az emelkedés a következő napokban, hetekben, hiszen a kereskedők és a piac lassan fog reagálni a kialakult helyzetre, kivárva, Moszkva ezúttal valóban komolyan gondolja-e a megállapodás felrobbantását.Címkék: gabona, gabonaexport
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

JDLink™ modulok a John Deere-on túl

A JDLink™ már több mint 10 éve biztosítja a John Deere gépek adatainak elérhetőségét. Az első MTG ...