TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
 Bábolnai Gazdanapok 2023-ban is

Bábolnai Gazdanapok 2023-ban is

Hírek - 2023.07.21

Magyarország egyik legrégebbi agrárseregszemléje, a Bábolnai Gazdanapok 2023. szeptember 7–9. között várja látogatóit. A gazdatalálkozó a hagyományos értékek mellett számos újdonsággal várja kiállítóit és látogatóit. Az esemény 36. alkalommal kínálja a tőle megszokott sokszínű programokat és valósítja meg azon célját, hogy a szakma szempontjából kiemelkedő, míg a családok számára szórakoztató esemény legyen.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, az egyik legrégebbi szakmai rendezvény 1977-ben indult hazánkban, azonban a kiállítás helyszínének felosztása ebben az évben megújul. A Gazdanapok ideje alatt rendezik meg a lovassport egyik jelentős eseményét, a Némethy Bertalan Regionális Díjugrató Bajnokságot, mely a látogatók számára is megtekinthető lesz.

A Bábolnai Gazdanapok évek óta hívja és várja a jövő szakembereit a kiállításra. Az edukáció jegyében megrendezik az ötödik Szakiskolai Napot, melyre eddig több mint 1000 szakiskolás jelezte részvételét. A fiatalok megismerkedhetnek az agráriumban tevékenykedő cégekkel és azok legújabb innovációival. A Szakiskolai Nap célja továbbra is a fiatalok megnyerése az agrárium számára és pályaorientáció a mezőgazdaság irányába.

A múlt évhez hasonlóan idén sem marad el a rendkívül látványos favágóbemutató, vagyis a STIHL Timbersports, amely során a versenyzők a favágókra jellemző módon mérik össze a fejsze és fűrész használatának lehetőségeit.

Az aktívan gazdálkodó fiatalokra is gondoltak a kiállítás programjának összeállításában. A MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata ebben az évben is konferenciát tart, melynek témája a generációváltás jelenlegi jogszabályainak módosítása. Erre tagjaik mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak.

„Az idei, a NAK-kal közös szakmai kerekasztalokon szó lesz a KAP-ról és a hozzá fűződő finanszírozási formákról, a gabonapiaci helyzetről az árak és a termésmennyiség tükrében, a tavalyi aszály és az idei támogatás hatásairól az öntözésben és a helyes gyakorlatokról az otthoni kiskertekben”– hívta fel a figyelmet az államtitkár. Az előző évekhez hasonlóan az Agrármarketing Centrum is részt vesz a Gazdanapokon a hazai produktumokat népszerűsítő termékpálya-kampányával.

 Bábolnai Gazdanapok 2023-ban is

A múlt évi aszály sajnos tönkretette a kukorica- és cirok-fajtakísérleti bemutatót. Ebben az évben azonban ígéretesnek tűnik az állomány; 9 cég 48 kukorica- és 8 cég 16 cirokhibridjét tekinthetik meg a látogatók a fajtakísérleti parcellákban. A nagy területű kukorica- és cirokfajta-bemutató kiemelkedő szakmai jelentőséggel bír, a körülmények tehát adottak arra, hogy a cégek megfelelő állapotban tudják bemutatni a fajtákat.

A kiállítás egyik fontos eleme a mozgó gépbemutató, amire szintén készülnek a kiállítás szervezői – idén nem kukoricatarlón végzik, hanem zöldítéssel kapcsolatos talajmunkák bemutatója lesz. Mintegy 15 gépkapcsolást láthatnak majd az érdeklődő szakemberek szántóföldi kultivátorokkal, ekékkel és tárcsákkal.

A szakmai partnerek között idén is ott van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége és természetesen az Agrárminisztérium is.

ABZ Drone Kft. szervezésében felmérő- és permeteződrón-bemutatót láthatnak a kukoricában és a cirokban. Az eseményen szimulálnak egy éles, drónos felmérést és permetezést is. A bemutató során látható lesz, hogyan tudunk felméréseket végezni, mellyel egy vegetációs indexet, gyomosodási indexet, vadkárfelmérést tudunk készíteni. Az eszközök képesek RTK-pontos mérésekre, így könnyen összehangolhatók a földi eszközökkel is. Ez azért is időszerű, mivel az idei évben véglegesedett a jogszabályi feltételrendszer a permetező drónok használatára vonatkozóan.

A családi és szórakoztató programokról a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója számolt be. Haál Gábor elmondta, Bábolna méltán elismert lovas versenyhelyszín, mely több lovas szakágnak biztosít kiváló körülményeket a megmérettetésekhez. Így a rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. azt a döntést hozta, hogy bemutatják a kiállítás közönségének, milyen izgalmas is a lovassport és mennyire látványos egy ilyen díjugrató verseny.

Magyarországot négy nagy területre osztották a sport szempontjából. A legnagyobb a Nyugat-Magyarországi Némethy Bertalan-régió, mely Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy vármegyéket fogja össze. Ezen képviseltetik magunkat a legjobb lovak és lovasok.

„Az a közös célunk, hogy közelebb hozzuk a lovassportot, azon belül is a díjugratást az érdeklődő közönséghez. Látványos versenyre számítunk, mely a Gazdanapok érdekes szórakoztató eleme lesz” – hangsúlyozta az igazgató. A Bábolnai Gazdanapok sikeres és eredményes megrendezésén túl a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok legfontosabb feladatai között szerepel a történelmi lótenyésztés, a génmegőrzés folyamatosságának biztosítása, a műemlékegyüttes fenntartása, valamint a hagyományok ápolása. A látogatók szervezett csoportokban, idegenvezetéssel idén is megtekinthetik a ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és a híres Shagya-arab lóállományát is.

 Bábolnai Gazdanapok 2023-ban is

Hagyományosan megszervezik az arborétum látogatást, melyet arab lovak által húzott kocsikon lehet megtekinteni, valamint az túra során útba ejtik a híres lovak temetőjét.

Színes családi programokkal is várják a nagyközönséget, a kikapcsolódásra vágyó családokat. Népművészeti, hagyományőrző gyermekparadicsom is helyet kap a programban, csakúgy, mint a Vérteserdő Zrt. interaktív területe, melyen játszva tanulhatnak a gyerekek az erdők élővilágáról, értékeinek megőrzéséről, és persze egy-egy hatalmas mezőgazdasági gépre is felülhetnek a jövő mezőgépészei.

Mint elhangzott, szerencsére idén ugyancsak nagy számban jelentkeztek a kiállítók a rendezvényre. A szervezők az utolsó szabad helyeket értékesítik, így ebben az évben is magas számban fogják bemutatni partnereik a termékeiket és szolgáltatásaikat.

A húszezer négyzetméter alapterületű rendezvény közel kétszáz kiállítóval várja a vendégeket, akik elhozzák a legújabb technikai és technológiai fejlesztéseket az inputanyagoktól a talajművelésen keresztül a legmodernebb gépekig. Utóbbiakat az érdeklődők munka közben is tanulmányozhatják a szántóföldi gépbemutatókon, melyek a kiállítás minden napján, több alkalommal is láthatóak lesznek.

A Bábolnai Gazdanapok immár szállóigévé vált jelmondata ismét tartalommal telik meg: Arasson sikert!

esemény linkje: naptár

képek forrása: Vermes Tibor
Forrás: Magyar Mezőgazdaság Kft.

Címkék: bábolnai gazdanapok, bábolna, mezőgazdaság, rendezvény
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntartható megoldások szükségesek az élelmezésbiztonság ...

Magyarország elkötelezett az agrár-digitalizáció mellett, mely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az ...