Egy növény, amelynek szüksége lenne a négy évszakra: Naspolya
Hírek - 2023.07.20
A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtőiről származik. A Balkán-félszigeten gyakorlatilag vadon terem, de íze, beltartalmi értéke miatt gyakran láthatjuk kertekben is.
Szereti a meleget, ezért hazánktól északabbra nem igazán ’érzi’ jól magát, legalábbis ezidáig ezt tapasztalták, Kérdés, hogy a klimatikus változások miként befolyásolják a naspolya elterjedését.
Viszont, szüksége van a hűvös telekre is
Magyarországon az első feljegyzés 1812 szeptemberében született róla, amikor Bodor Pál által kiadott első magyar gyümölcsfaiskolai árjegyzékben. Ebben már szerepelt a naspolya az „egyéb gyümölcsnemek” kategóriájában.
Három fajta
Hívják lasponyának, miszpolyának is. 1553-ban a Schlágli-magyar szójegyzék nespula-ként említi. (Valószínűleg a latin mespila szóból eredően.) Három fajtája van: a szentesi rózsa naspolya, a hollandi óriás naspolya és a nottingham naspolya.
Az első fagyokig várjunk a szürettel
Ha nem szeretnénk feldolgozni, akkor első fagyok bekövetkezte előtt szüreteljünk és várjunk, amíg a kocsány felől a gyümölcshús puhulni kezd. Éretten kellemesen fanyar, jellegzetes ízű gyümölcsöt fogyaszthatunk így.
Készítsünk lekvárt naspolyából
Főzzük az érett és puha naspolyákat 10 percig annyi vízben, hogy épp ellepje őket.1 liter naspolyaléhez 1 kg cukrot adjunk, majd lassú tűzön főzzük lekvárrá. Ízlés szerint adhatunk még hozzá 1 citrom levét, de a reszelt héját is beletehetjük .Íze nagyon hasonlít a az alma és birs ízére
Forrás: fmc.hu, Fotó: Pixabay
Címkék: naspolyaÖröklési szabályok változásai
Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási ...
Gyümölcsöző innovációk
Gombatoxinok a kukoricában
Väderstad talajművelő gépek – Extrém viszonyokra extrém-jó gép ...
Itt az új KAP menetrend, változások történtek!
Régi ellenfelünk, a gabonafutrinka
„Az elveszett piacokat csak minőségi búzával lehet ...
Megújul a gyakorlati képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi ...
Más megoldást már el sem tudnak képzelni! – Szemrevételezzük a ...