TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Fatolvajok ellen találtak igen hatásos módszert

Fatolvajok ellen találtak igen hatásos módszert

Hírek - 2023.06.30

Az Environmental Research Letters folyóiratban mutatták be azt az újonnan kifejlesztett módszert, amellyel kideríthető egy fa tárgy alapanyagának eredete.

A holland Wageningeni Egyetem szakemberei közel ezer, borneói és közép-afrikai esőerdőkből származó famintát elemeztek, a fa kémiai összetételének részletes adatait gyűjtötték így össze. Az elemzés alapján a fáról megállapítható nemcsak az, hogy mely országból származik, hanem még ennél is közelebbről az egykori élőhelye.

Mindez azért rendkívül lényeges, mert a fából készülő tárgyak esetén a fa eredetét különösen nehéz feladat megállapítani, ennek hiányában viszont nem igazolható, honnan származik, és az sem, ami különösen lényeges: engedélyezett volt-e a kérdéses fa kivágása?

Az illegális fakivágásból származó faanyagot gyakran számos országon utaztatják keresztül, így elfedve annak eredetét, például a Kongói-medencében, egyes helyeken a kivágott fák 90 százaléka erre a sorsra jut.

Mivel az EU törvényei szerint az importált fa esetében hitelt érdemlően bizonyítani kell, hogy az nem ilyen, illegális kivágásból, erdőirtásban érintett területekről ered, ezért szükség volt valamilyen eszközre, amellyel ezt igazolni lehet. Például, ha a rotterdami kikötőbe beérkezik egy hajórakomány faanyag, akkor azt helyben vett minták segítségével ellenőrizni lehet.

A kutatók módszere hasonlít ahhoz, amellyel számos élelmiszernövény, mint pl. a banán vagy a tea eredetét lehet vizsgálni. Tömegspektrométerrel elemzik a minta pontos kémiai összetételét, majd az eredményt összevetik az ismert adatokkal.

A faanyagra átültetett módszerrel a fa eredetét az esetek 77–98 százalékában 50 kilométeres pontossággal meg lehet állapítani! Azzal, hogy a faáru eredetét precízen ellenőrizni lehet, leleplezhetőek az ilyen esetek, így bizonyítékok segítségével lehet fellépni az illegális kitermelés ellen.

(Forrás: National Geographic – Fotó: Graham Hobster/Pixabay)

Címkék: fa, tárgy, eredet, vizsgálat, módszer, lopás, tolvaj, eu
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági ...