TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Ezt kell tennünk, ha sérült madárra bukkanunk

Ezt kell tennünk, ha sérült madárra bukkanunk

Hírek - 2023.05.28

A Bükki Nemzeti Park (BNPI) évtizedes tapasztalatait összefoglalta kiadványában, amely megmutatja, hogy mit kell tennünk, ha sérült madárral találkozunk. A kiadvány arról is tájékoztat, hogy a vadászható állatfajok esetében mi ilyenkor a teendő.

Mindenképp tegyünk bejelentést az illetékes nemzetipark-igazgatóság vagy madármentő hely felé, amennyiben szükséges, segítsük az átadást (az üzemanyagárak növekedése mellett és az erre fordított idő arányában nincs kapacitásuk minden esetben „házhoz menniük” a szervezeteknek).

Ne kíséreljük meg otthon nevelni, gyógyítani ezeket az állatokat. A házi galambok, a nem védett madarak megmentése NEM az állami természetvédelem feladata!

Mielőtt hozzányúlnánk a madárhoz, kérjük ki egy hozzáértő személy véleményét, mivel egy legyengült állat is tud komoly sérüléseket okozni! Talált állatot csak engedéllyel rendelkező, hivatásos madármentőnek, állatgondozónak vagy természetvédelmi őrnek szabad átadni!

Talált madár/fióka/kisállat fotóját NE TÖLTSÉK FEL a közösségi média felületekre, több okból sem: félrevezető tanácsokat kaphat a megtaláló, illetéktelen telefonszámok kerülhetnek nyilvánosságra, és segítséget is csak valóban hozzáértőtől érdemes kérni és elfogadni.

Ne itassuk a madarakat! Még a csőre hegyére se tegyünk vizet! Ezek után nem meglepő, hogy ne is etessük, ne ápoljuk. A madár szállításán kívül minden egyéb legyen a szakemberek feladata!

Fontos, hogy a vadászható állatfajokkal kapcsolatos bejelentésekkel kapcsolatban (pl. szarvas, vaddisznó, róka, őz), sem a BNPI, hanem a területileg illetékes vadgazdálkodó jogosult eljárni.

Címkék: sérült, vadállat, madár, fióka, teendő, óvatosság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A kormány a szőlőtermelők és a borászok mellett áll

Kihívásokból van elég a szőlő- és borágazatban, de a magyar kormány – ahogy eddig, úgy a jövőben is – a ...