TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Ezt kell tennünk, ha sérült madárra bukkanunk

Ezt kell tennünk, ha sérült madárra bukkanunk

Hírek - 2023.05.28

A Bükki Nemzeti Park (BNPI) évtizedes tapasztalatait összefoglalta kiadványában, amely megmutatja, hogy mit kell tennünk, ha sérült madárral találkozunk. A kiadvány arról is tájékoztat, hogy a vadászható állatfajok esetében mi ilyenkor a teendő.

Mindenképp tegyünk bejelentést az illetékes nemzetipark-igazgatóság vagy madármentő hely felé, amennyiben szükséges, segítsük az átadást (az üzemanyagárak növekedése mellett és az erre fordított idő arányában nincs kapacitásuk minden esetben „házhoz menniük” a szervezeteknek).

Ne kíséreljük meg otthon nevelni, gyógyítani ezeket az állatokat. A házi galambok, a nem védett madarak megmentése NEM az állami természetvédelem feladata!

Mielőtt hozzányúlnánk a madárhoz, kérjük ki egy hozzáértő személy véleményét, mivel egy legyengült állat is tud komoly sérüléseket okozni! Talált állatot csak engedéllyel rendelkező, hivatásos madármentőnek, állatgondozónak vagy természetvédelmi őrnek szabad átadni!

Talált madár/fióka/kisállat fotóját NE TÖLTSÉK FEL a közösségi média felületekre, több okból sem: félrevezető tanácsokat kaphat a megtaláló, illetéktelen telefonszámok kerülhetnek nyilvánosságra, és segítséget is csak valóban hozzáértőtől érdemes kérni és elfogadni.

Ne itassuk a madarakat! Még a csőre hegyére se tegyünk vizet! Ezek után nem meglepő, hogy ne is etessük, ne ápoljuk. A madár szállításán kívül minden egyéb legyen a szakemberek feladata!

Fontos, hogy a vadászható állatfajokkal kapcsolatos bejelentésekkel kapcsolatban (pl. szarvas, vaddisznó, róka, őz), sem a BNPI, hanem a területileg illetékes vadgazdálkodó jogosult eljárni.

Címkék: sérült, vadállat, madár, fióka, teendő, óvatosság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A tudatosabb gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztés ...

A szántóföldi növénytermesztésben fontos a termelési szerkezet differenciálása, speciálisabb piacképes ...