TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Csúcsidőre csúcsteljesítmény. Kramer KT559: elnyűhetetlen monstrum és a legprecízebb munkatárs

Csúcsidőre csúcsteljesítmény. Kramer KT559: elnyűhetetlen monstrum és a legprecízebb munkatárs

Gépszemle - 2022.09.01

A Vadas-Agro Kft.-nél aratási idényben hirtelen nagy mennyiségű gabona érkezik be, de kiszámíthatatlan ütemezéssel. Nagyon gyorsan kell szárítóba, tisztítóba juttatni a terményt, és kamionokra rakni. Optimális rakodógépüket a Kramer KT559-ben találták meg.

Csúcsidőre csúcsteljesítmény. Kramer KT559: elnyűhetetlen monstrum és a legprecízebb munkatársVadas Ferenc és felesége, Magdolna

 

A kilencvenes évek elején szerény, négyhektáros területtel indulva mára hétszáz hektárt művel meg Vadasék családi vállalkozása: hagyományos szántóföldi növényeket termesztenek, talajforgatás nélkül, a legkorszerűbb módszerekkel. Imponáló, amit maximalizmussal, céltudatos munkával elértek: mintagazdaságba toppantam be, amely precíziós gazdálkodás kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának győztese lett 2021-ben. Imponáló a létesítmény a kiskunsági Öregcsertő Csornapuszta nevű, csendes zsákfalu településrészében: rendes, tiszta az egész terület, modern technológiai berendezések, fémsilók mellett a család takaros otthonával. A felívelés titka Vadas Ferenc és felesége, Magdolna személyiségében rejlik.

Igényesség a siker kulcsa

A javakorabeli, életerővel teli, gyakorlatias férfi ipari szakmunkásképzőt végzett, saját magától és eszközeitől csak a legjobbat fogadja el, alapos elemző és kritikus vásárló. Különösebb hobbikra nincs sok ideje, de igénye sem, mert hivatása kitölti életét, tökéletesen önazonos ember. Passziója összkerékhajtású, akár munkára is fogható Honda C-80-asán quadozni és saját kis tavukon horgászgatni. Felesége, Velker Magdolna mindent kitanult, amire cégükben szükség lehet, sokoldalúan képzett élelmiszermérnök, vállalkozás szakos közgazdász, mesterfokú agrármérnök és Gödöllőn végzett növényorvos. Mivel beszálltak egy digitalizációs pályázatba, valakinek speciális végzettséget kell szereznie, de már lehet, hogy két lányuk egyikére, a közgazdász Andreára hárul ez a feladat. Ferenc szerint „jó a digitális világ, amikor jó, de fejre áll, ha probléma merül fel, fél napok alatt sem jutunk egyről kettőre”, ilyesmi már a fiatalabb generációnak megy könnyebben. Meg is beszéltük, hogy megannyi áldása mellett kockázatokat is hoz a modern mezőgépek számítógépesítése: ha önkényesen letilt egy szoftver, mattot kaphat a gazda, tehetetlenül várhatja a szerviz kiérkezését.

Anyagmozgatás nagyban

A kft. saját búza-, árpa-, kukorica- és repcetermése négy-ötezer tonna évente, ehhez jön néhány száz tonna műtrágya és vetőmag kijuttatása. Új ágazatként szolgáltatásba kezdtek terményszárítójukkal, tisztítójukkal, „még kiscsikók vagyunk”, de ez is kitesz esztendőnként ezer-ezerötszáz tonnát. Aratáskor naponta beérkezik több száz tonna, ezt kell előtárolóba depózni, tisztítóba, szárítóba betölteni, időszakosan raktározni és kamionokra rakni, tehát többször megmozgatni.

Csúcsidőre csúcsteljesítmény. Kramer KT559: elnyűhetetlen monstrum és a legprecízebb munkatárs

A rakodógép kezelése pofonegyszerű a szimbólumoknak köszönhetően

Régebben, 2003-ban egy más márkájú teleszkópos rakodógépet állítottak be, 8500 üzemóránál tart, bevált, rendben van. Azonban a csúcsidőszakokban már nagyobb teljesítményre, emelési magasságra és emelési tömegre lett szükség, két köbméterest meghaladó gabonakanállal. Vadas Ferenc alaposan körülnézett a piacon, elsősorban az ár-érték arányt figyelve, de nem ám csak internetes oldalakat böngészett és prospektusokat lapozgatott, hanem ismerőseivel, magánszervezésben öt napra kilátogatott a hannoveri Agrotechnika kiállításra, valóságos masinákat szemügyre venni. Vajon hányan vállalkoznak kis országunkból ekkora tanulmányútra? Aki igen, kiérdemli, hogy a legjobbat szerezhesse meg!

Csúcsidőre csúcsteljesítmény. Kramer KT559: elnyűhetetlen monstrum és a legprecízebb munkatárs

A gyári központi automata zsírzórendszer fő egysége

Felfigyelt a Kramer márkára, teleszkópos rakodóinak masszív kivitelére, nagy teljesítményére, kiváló jellemzőire. „Több figyelmet kell szentelni rá!” Ott, a standon ismerkedett meg a Kramert hazánkban képviselő Valkon termékmenedzserével, Bárth Gáborral, beszélgetni kezdtek. Már itthon Vadas Ferenc kapott egy KT559-es demógépet, a márka „erőművét” (idézet a Kramer honlapjáról). Nem üres dicsekvés, hiszen 5,5 tonnás az emelőképesség, 8,75 méter az elérhető magasság, négy és fél köbméteres a legnagyobb gabonakanál. A 156 lóerős Deutz motor hajtotta terhelésérzékelő hidraulikaszivattyú 187 liter/perc szállítással működteti az emelőművet és a gép 4x4-es, fokozatmentes hajtását. Megnyerő volt első benyomásra, jó a kilátás a fülkéből, kevés az elektronika, emberbarátnak, felhasználóbarátnak találta Ferenc a zöld gépezetet. Míg próbamunkán, önmagát védve letiltotta saját működését egy más márkájú rakodógép, a Kramer fölényes biztonsággal dolgozott.

A Kramer „erőműve” fölényes biztonsággal dolgozott.

Meg is rendelte, extrák nélkül, mert alapárért minden benne van, ami kell, például tolatókamera, légrugós ülés, klíma, rádió, és a kanálcseréhez nem kell kiszállni a fülkéből. Hat-nyolc hét alatt, 2020 augusztusának végén, épp a napraforgó betakarítására megjött a gép. A Valkon szakembere nemcsak rövid kezelési oktatást tartott, hanem ott maradt az első néhány kamion megrakására, sőt megjelent egy szervizes is, átadott tapasztalatokat, használati ötleteket, ez nagyon tetszett a gazdának! A családi vállalkozásnak mindössze két alkalmazottja van, akik traktorosként járnak ki a földekre, Ferenc végig maga dolgozott a régebbi géppel, nagy gyakorlatának köszönhetően pillanatok alatt átszokott a Kramerre, és össze tudta hasonlítani a kettőt.

Csúcsidőre csúcsteljesítmény. Kramer KT559: elnyűhetetlen monstrum és a legprecízebb munkatárs

A lehajtások kenése is automatikusan történik

Nagyra értékelte a hosszú tengelytávból adódó stabilitást, hintázásmentes haladást és menetkényelmet. Tetszett, hogy egyszerűen lehet átváltani a háromféle kormányzási mód – első- vagy négykerék-kormányzás, oldalazó „kutyamenet” – között. Itt, a telephely sima aszfaltján nem érvényesül az állandó összkerékhajtás első differenciálzárja, de ha kell, sárban, havon-jégen is lehetne dolgozni. Mivel eddig csak masszív robusztusságról, elnyűhetetlenségről volt szó, akár azt is képzelhetnénk, hogy nyers, durva gép a K 559. Ennek épp az ellenkezője igaz: finomak, gyorsak a mozgások, érzékenyen vezérelhetők a műveletek, mintha csak az ember testének kiterjesztése lenne a 11,5 tonnás monstrum.

Csúcsidőre csúcsteljesítmény. Kramer KT559: elnyűhetetlen monstrum és a legprecízebb munkatárs

A legnagyobb gabonakanál 4,5 köbméteres

Kérdem, miért áll a telephelyen a régi rakodógép. Biztonsági tartalékként, felelte Ferenc, kisegítő feladatokat bíznak rá. A főszerep már a Krameré, amely csak az év egy rövid szakában van teljesen kihasználva, de akkor aztán nagyon sok múlik rajta.

Hatékony, gyors és megbízható

A döntő szempont a hatékony, gyors munka, egyrészt a telephelyen belüli anyagmozgatásban, másrészt kiszállításkor. A gabona, különösen, ha nedves, nem várhat. A fuvarozók nem szeretnek hosszasan sorban állni, a Vadas-Agro Kft.-nél nagyon örülnek, hogy mennyire gyors a folyamat, hét-nyolc kanálnyi gabonával öt-nyolc perc alatt, pikk-pakk felraknak huszonöt tonna terményt egy kamionra, jöhet a következő! Néha meg is lepődtek sofőrök, hogy a gépkezelő alkalmazottnak hitt tulajdonos-igazgató milyen határozottan rendezi a dolgokat. Közben Magdolna ül a mázsaházban, ott is pillanatok alatt mennek a dolgok.

Hét-nyolc kanálnyi gabonával öt-nyolc perc alatt, pikk-pakk felraknak huszonöt tonna terményt egy kamionra, jöhet a következő!

A riport idején nem a munka dandárjában voltak, az majd néhány héttel később következik, Vadas Ferenc csak eljátszott egy életszerű helyzetet, azt fotózhattam le, de éppen ezért volt időm, módom alaposan, gépész szemmel megszemlélni a Kramer K 559-et. Elégedett voltam a látottakkal: a két futómű olyan robusztus, hogy hegyomlásnak is ellenállhat, a kényesebb csővezetékeket ügyesen vezették el, nem akadhat beléjük semmi. Az emelőmű is masszív kivitelű, élettartamát örökkévalóság plusz egy napnak saccolom. A hosszú távú megbízhatóságról központi zsírzóberendezés gondoskodik. Ezt a gépet mérnökök tervezték, nem marketingesek, mint mostanában az autókat…

Csúcsidőre csúcsteljesítmény. Kramer KT559: elnyűhetetlen monstrum és a legprecízebb munkatárs

Mivel még csak egyetlen évben szolgált végig csúcsidőszakot a Kramer, egyelőre kevés üzemóra van benne, de már hamarosan lejár a teljes körű garanciája. Gazdáját nem aggasztja e körülmény, előjele sincs semmi problémának, s ha mégis adódna valami, hamar odaérhetnek a Valkon emberei Kecskemétről vagy Sárbogárdról. Átalánydíjas karbantartási szerződést nem kötöttek, bíznak a KT559 konstrukciójának biztonsági tartalékaiban. „Jó vásár volt, a gép kitűnő választásnak bizonyult saját kezelési szokásaimhoz, teljesítménye elegendő, ez már a plafon! Nagyot álmodtunk, ami felébredve is beteljesedett, hiszen öt-hatszáz tonnát tudunk kezelni nyolcórás műszakban” – mérlegel elégedetten Vadas Ferenc.”

 

Karlovitz Kristóf

Címkék: Kramer, rakodógép, Vadas-Agro Kft., Kramer KT559
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés – A kalászos gabonák termesztésének ...

Az őszi kalászosok termesztése igen vegyes eredményeket hozott tavaly, abban azonban valószínűleg minden ...