TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Horsch Cruiser – Sekély, intenzív talajművelés a magágykészítéstől a tarlóhántásig

Horsch Cruiser – Sekély, intenzív talajművelés a magágykészítéstől a tarlóhántásig

Vető- és talajművelő gépek - 2021.12.02

Elég sokáig úgy tűnt, hogy nehéz lesz az őszi magágykészítés. Sok helyen a szárazság miatt a repce a zsákban maradt. Október elején aztán megjött a csapadék, kérdés, hogy meddig marad. Az elmúlt ősz folyamán az alapművelések elvégzése elég nehézkes volt. A sok csapadék megnehezítette a termelők dolgát, kivéve azokat, akik nem csináltak „semmit”, mivel no till technológiával dolgoznak.

Azon termelőknek, akik szántóföldi kultivátorral vagy ekével végzik az alapművelést, tavasszal vagy a szántásokon sok helyen még előtte hozzá kell nyúlniuk a földhöz. A felszínt el kell dolgozni, majd később a műtrágyát bedolgozni, magágyat készíteni. Hogy ki milyen eszközzel végzi ezen munkálatokat, az szinte már hit- és vallásbéli kérdés. Nagyon sokan olyan munkagépet keresnek, amellyel több évszakban is nagyon jó munkát lehet végezni, például tavasszal és nyáron/ősszel is el lehet végezni a mag­ágynyitást.

A Horsch a Cruisert sekély és intenzív művelésre találta ki. A kapatartók 150 kg kioldó erővel biztonságosan tartják a művelőeszközöket a talajban. Az 5, 8, 10 cm széles lándzsakapák mellett 20 cm lúdtalp kapa is megtalálható, így az egyengető, intenzív keverő munka mellett a sekély sarabolás is elvégezhető.

horsch1

Cruiser 10 XL-lel végzett tarlóhántás

A tavaszi egyengetés és magágykészítés a hatgerendelyes Cruiserrel tökéletesen megoldható. Mellső, akár dupla támasztókerékkel is lehet szerelni, hogy tavasszal a lazább felületeken még jobb legyen a mélységtartás.

horsch2

Dupla RingFlex henger a tavaszi első menetben

A kapamező mögött tárcsás egyengetőt találunk, amely a henger előtt egyenletes talajfelszínt alakít ki. Lezáróhengerből a Horsch hétfélét készít, így mindenki megtalálja a talaj szerkezetének legmegfelelőbbet. A legújabb az OptiRoll henger, amely két hengerből tevődik össze: a laprugós RingFlexből és egy kisebb átmérőjű lappálcás hengerből, kitűnő, aprómorzsás talajfelszínt hagyva maga mögött. Nagyon jó magágykészítő.

horsch3

OptiRoll henger

Talán már sokan hallottak a GreenDealről. A lényege, hogy szén-dioxid-semlegessé váljunk, és ehhez a mezőgazdaság is minél jobban járuljon hozzá. Hogyan tudja a mezőgazdaság a szenet eltárolni? Az egyik lehetőség, hogy minél kevesebbet mozgatjuk a földet, a másik, hogy a megművelt földet egyből lezárjuk.

horsch4

Az OptiRoll henger munkája

A szénmegkötés a humuszmennyiség növekedését jelenti! Mit és hogyan lehet tenni, hogy a növényi maradványok ne égjenek el, és minél kevesebb szén szabaduljon fel a légkörbe? Ezt a munkát kezdhetjük például a tarlóhántással. 
A növényi maradványokat a tarlóhántásnál komposztáljuk!

Próbáljunk meg komposztot készíteni! Na de a szántóföldön hogyan? Az előbb említett OptiRoll henger segíthet a megfelelő úton elindulni, hiszen a megművelt talajt visszatömöríti és a felszínen egy laza fedőréteget képez. Így átmenetet kapunk az anaerob és aerob lebomlás között.

horsch5

Cruiser 5 XL-lel végzett tarlóhántás

A Cruiser olyan speciális eszköz, amellyel a talajt sekélyen, intenzíven műveljük, egyengetjük és az összes szalmaszálat 
a helyére tesszük.

Szász Zoltán
30-743-0302

Címkék: magágykészítés, talajművelés, tarlhántás, Horsch, Cruiser
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Piacvezető magyar fajták a rozs- és tritikálé-tömegtakarmány ...

A magyar szántóföldi növénynemesítés – kormányzati akarat mellett – még képes folytatni több mint 160 ...