A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Összekapta magát a Maschio Gaspardo

Háromévnyi vegetálást követően újra profitot termelt az olasz Maschio Gaspardo. Nem is akárhogyan teljesített, hiszen 11 százalékos forgalomnövekedéssel, 324 millió eurós bevétellel zárta a 2017-es évet.

Összekapta magát a Maschio Gaspardo


Az olasz mezőgépgyártó vállalat 33 millió euróval emelte forgalmát 2016-hoz képest, termékei 82 százalékát külföldön értékesítette. Ezen a téren Ázsia és Kelet-Európa teljesített a legjobban, hiszen az ottani piacok 16, illetve 22 százalékos bevétel-növekedést produkáltak. A csúcstartó India, ahol a Maschio Gaspardo 2011-ben épített üzemet, és tavaly 30 százalékkal ugrott meg a forgalom a hatalmas dél-ázsiai országban.

Jól alakult az adózás előtti eredmény is, a 32 milliós profit 8 százalékkal magasabb a 2016. évinél. A csoport három évet követően tért vissza a nyereségtermelés útjára, ráadásul 2017-ben nagyjából 11 millió eurós befektetést is végrehajtottak. A Maschio Gaspardo világszerte 2200 alkalmazottat foglalkoztat, és a 4 olaszországi gyára mellett Romániában, Indiában és Kínában is rendelkezik üzemmel.

A talajművelő-, vető- és zöldsor-gépeket, valamint permetezőket gyártó Maschio Gaspardo az egy évtizeddel ezelőtti világgazdasági válságot enyhe növekedéssel élte túl. Az erőltetett növekedés viszont 2015-ben súlyos adósságokba keverte, amely miatt a társalapító Egidio Maschio öngyilkosságot követett el. A tragédia következményeit mára sikerült kihevernie az olasz csoportnak. 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: talajművelés, mezőgépgyártás, zöldsor-gépek, profit , Maschio Gaspardo, vetőgépek