A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Minden pillanatban a talajhoz alkalmazkodva vethetünk

Újabb lépést tett előre a precíziós gazdálkodás területén a német Köckerling, amelynek vetőgépei már a folytonosan változó talajviszonyokhoz alkalmazkodva is képesek dolgozni. A frissen kifejlesztett technológia számottevő inputanyag-spórolást eredményez.

Minden pillanatban a talajhoz alkalmazkodva vethetünk


Az osztrák Geoprospectors céggel közösen kifejlesztett technológia a traktor elejére függesztett, Topsoil Mapper nevű eszközön alapul, amely folyamatosan „szkenneli” a talajt. Három fontosabb paramétert mér: a talajnedvességet, a talajszerkezetet (tömörödöttséget), valamint a felszíni szervesanyag-maradványokat.

A kapott adatokat a Köckerling vetőgépe intelligensen képes felhasználni, hiszen ehhez igazítja – valós időben – a kivetett dózist, illetve a vetőtárcsák nyomását. A talajszenzor és a vetőgép ISOBUS-on keresztül kapcsolódnak egymáshoz. A verli (észak-rajna-vesztfáliai) mezőgépgyártó vállalat első körben a búza és a repce vetésében szeretné minél tökéletesebbre fejleszteni az újdonságot.

Az érzékelős technológia nemcsak vetésnél, de talajművelésnél is alkalmazható. A szenzorok képesek akár 120 cm mélységig felmérni területeink állapotát, majd az adatok eljutnak a traktor szoftveréhez, onnan pedig a csatolt munkaeszközhöz. Egy kultivátor például ezáltal folyamatosan képes változtatni a munkamélységét, és csak ott jobban behatolni a talajba, ahol nagyobb tömörödés érzékelhető.

A Geoprospectors tapasztalatai szerint így számottevő csökkenés érhető el az üzemanyag-fogyasztásban, ami visszahozza a Topsoil Mapper berendezés árát. Az eszköz ráadásul minden körülmények között, még fagyos, hóval borított területeken is megbízhatóan működik. Az ára egyelőre meglehetősen busás, hiszen bő 9 millió forintnak megfelelő dollárért kínálják.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: precíziós gazdálkodás, vetés, talajművelés, talajvizsgálat, Köckerling