TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,3
USD: 356,69
CHF: 394,09
GBP: 449,89
Hirdetés
Minden pillanatban a talajhoz alkalmazkodva vethetünk

Minden pillanatban a talajhoz alkalmazkodva vethetünk

Vető- és talajművelő gépek - 2018.05.16

Újabb lépést tett előre a precíziós gazdálkodás területén a német Köckerling, amelynek vetőgépei már a folytonosan változó talajviszonyokhoz alkalmazkodva is képesek dolgozni. A frissen kifejlesztett technológia számottevő inputanyag-spórolást eredményez.

Az osztrák Geoprospectors céggel közösen kifejlesztett technológia a traktor elejére függesztett, Topsoil Mapper nevű eszközön alapul, amely folyamatosan „szkenneli” a talajt. Három fontosabb paramétert mér: a talajnedvességet, a talajszerkezetet (tömörödöttséget), valamint a felszíni szervesanyag-maradványokat.

A kapott adatokat a Köckerling vetőgépe intelligensen képes felhasználni, hiszen ehhez igazítja – valós időben – a kivetett dózist, illetve a vetőtárcsák nyomását. A talajszenzor és a vetőgép ISOBUS-on keresztül kapcsolódnak egymáshoz. A verli (észak-rajna-vesztfáliai) mezőgépgyártó vállalat első körben a búza és a repce vetésében szeretné minél tökéletesebbre fejleszteni az újdonságot.

Az érzékelős technológia nemcsak vetésnél, de talajművelésnél is alkalmazható. A szenzorok képesek akár 120 cm mélységig felmérni területeink állapotát, majd az adatok eljutnak a traktor szoftveréhez, onnan pedig a csatolt munkaeszközhöz. Egy kultivátor például ezáltal folyamatosan képes változtatni a munkamélységét, és csak ott jobban behatolni a talajba, ahol nagyobb tömörödés érzékelhető.

A Geoprospectors tapasztalatai szerint így számottevő csökkenés érhető el az üzemanyag-fogyasztásban, ami visszahozza a Topsoil Mapper berendezés árát. Az eszköz ráadásul minden körülmények között, még fagyos, hóval borított területeken is megbízhatóan működik. Az ára egyelőre meglehetősen busás, hiszen bő 9 millió forintnak megfelelő dollárért kínálják.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: precíziós gazdálkodás, vetés, talajművelés, talajvizsgálat, Köckerling
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...