TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,34
USD: 359,18
CHF: 396,23
GBP: 450,16
Hirdetés
Meddig ragaszkodunk még a szántáshoz? I.

Meddig ragaszkodunk még a szántáshoz? I.

Vető- és talajművelő gépek - 2018.02.22

Valószínűleg örök vita tárgya marad, hogy a szántásos vagy a forgatás nélküli talajművelés alkalmazásával teszünk-e jót a földjeinkkel. A gazdák körében ez a „csata” még korántsem dőlt el, amit az is bizonyít, hogy a 2016-ban Magyarországon eladott munkagépek között egyedül az ekék darabszáma emelkedett az előző évhez képest.

A témáról a gépgyártó és -forgalmazó partnereinket is megkérdeztük a január végi AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon, és egyáltalán nem meglepő, hogy az ő köreikben szintén a vita eldöntetlenségét tapasztaltuk.

Cayron és Cayros

Az Amazone hosszú ideig a szántás nélküli művelés mellett kötelezte el magát, bár nyilvánvaló volt, hogy az eke sohasem megy ki a „divatból”, alapeszköze marad a talajművelésnek. Egy saját eke kifejlesztése rengeteg pénzt és energiát emészt föl, az Amazone mégis megpróbálta, így született meg a függesztett váltvaforgató Cayron típus. Amikor pedig a Vogel&Noot gyártócég csődjével alkalom kínálkozott rá, 2016-ban megvásárolták a mosonmagyaróvári gyártóüzemet, így egy csapásra lényegében teljes ekepalettához jutottak hozzá, amely kiforrott és jól működő, bejáratott konstrukciókból áll. Ezek továbbfejlesztése folyik majd a jövőben, a típusválaszték és a gyártókapacitás folyamatos növelésével. A Cayros névre keresztelt típussal az Amazone egyelőre öt ráépített váltvaforgatóeke-sorozatot kínál különböző méretekben és felépítéssel.

Amazone eke

Új név, bevált termék: Amazone Cayros

A mosonmagyaróvári gyár tavalyelőtti megvásárlása óta az egykori Vogel&Noot ekék egyre több típusát hozza vissza a piacra az Amazone. Legutóbb a Cayros XS-Pro nevű 
4 fe-jes, 300 LE-s traktorokhoz való eszközzel bővült a kínálat, ám a gazdálkodók egy része máris szóvá tette a munkagépek drágulását. 
Az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon erről is megkérdeztük Kovács Tamást, az Amazonen-Werke Kft. ügyvezetőjét.

– Sokan örülnek a hajdani megbízható és népszerű Vogel&Noot ekék visszatérésének, ám a tapasztalt árnövekedésnek már érthetően kevésbé.

– Cáfolnám a drágulást, hiszen maguknak az ekéknek nem változott az áruk a korábbihoz képest, csak az alkatrészeké emelkedett. A Vogel&Noot azért ment csődbe, mert nem volt rentábilis a működése, nekünk tehát változtatnunk kellett a korábbi gyakorlaton. Természetes, hogy a költségeinket ki akarjuk termelni, és mellette egy minimális elvárható hasznot elérni. Ehhez viszont emelnünk kellett az alkatrészek árát.

– Mekkora emelésről van szó?

– Nagyjából 15-20 százalékos a drágulás. Ennél olcsóbban azonban nem érné meg forgalmazni, különben mi is csődbe mennénk. Bízom benne, hogy ezt a partnereink is megértik. Az ekék mindezzel együtt sem lógnak ki a sorból, árszínvonalban az Amazone többi termékéhez igazodnak. Az a tény, hogy létezünk, és kétmilliárd forint fölötti éves forgalommal meghatározó piaci szereplők vagyunk, szintén azt mutatja, hogy jó az üzletpolitikánk. A gépeink árban és minőségben is megállják a helyüket, és ezt bárki tesztelheti egy árajánlatkéréssel.

Higiéniai szántás

A Horsch termékkínálatában nem szerepel eke, ami akár az is sugallhatja, hogy a német vállalat egyértelműen elköteleződött a forgatás nélküli talajművelés mellett. Ez így is van, azonban létezhetnek olyan körülmények, amikor szántani kell, ha nincs megfelelő szántóföldi kultivátor. Amennyiben például vetőmag-előállításban gabona után gabonát vetünk, és el kell tüntetni a hullásmagvakat, akkor erre higiéniai szempontból a szántás a leghatékonyabb módszer. Hasonló „rendkívüli” helyzetnek számít, amikor a kukorica betakarítása után a csapadékos időjárás miatt a kultivátorok nem alkalmasak 
a föld megművelésére, ilyenkor szintén az eke maradhat az egyetlen jó megoldás. 
A Horschnak ugyanakkor a nyers, vizes talajokhoz is van megfelelő eszköze, mégpedig a novemberi hannoveri Agritechnicán bemutatott Terrano GX univerzális kultivátor. A 4, 5 és 6 méteres munkaszélességben elérhető géphez kapcsolható olyan henger, amely a nedves földön sem ragad be, tehát már csak egy olyan traktorra van szükség, amely el bírja húzni nehéz körülmények között is.

Horsch

Horsch Terrano GX univerzális kultivátor

Közel 250 éve szántanak

A Lemken 1780 óta gyárt ekéket, és 
a szántást mind a mai napig ugyanolyan fontosnak tartja, mint a modern mezőgazdaságban egyre jobban terjedő forgatás nélküli talajművelést. Koncepciójuk szerint a szántással sohasem hagynak fel véglegesen a gazdák. Ezért folyamatosan fejlesztik, frissítik ekekínálatukat, így jelent meg a közelmúltban a Juwel váltvaforgatóeke-széria is, amely 2017-ben végleg leváltotta a korábbi nagy sikerű, csaknem öt évtizedes múltra visszatekintő Opal sorozatot. A német vállalat ugyanakkor a forgatás nélküli (no-till) technológiához is kínál különféle szántóföldi kultivátorokat, a Karat grubberek például 3–7 méteres munkaszélességben, 11–25 kapával felszerelve érhetők el. Ha nem is szükségszerű minden évben szántani, de – egyebek mellett – a zöldítés során keletkező sok szármaradványt 
a Lemken felfogása szerint mégiscsak ekével a leghatékonyabb leforgatni.

Lemken eke

A szántás örök: Lemken Juwel 7




Szerző: AgrárUnió

Címkék: Amazone, Lemken, eke, talajművelés, szántás, AgrárgépShow, Horsch, AGROmashEXPO
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih ...

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A ...