A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Fókuszban a gazdálkodók: új gépek a Horschtól

A novemberi hannoveri Agritechnica kiállításra időzítette újdonságait a Horsch, amely 
az elmúlt két évben is két számjegyű forgalomnövekedést tudott produkálni. Az előzetes sajtórendezvényen bemutatott fejlesztések közül a kultivátorok és a vetőgépek lehetnek majd különösen érdekesek a magyar piac számára.

Fókuszban a gazdálkodók: új gépek a Horschtól


A mezőgépszektor nem szárnyalt az elmúlt években, a Horsch tavaly mégis 21%-kal 300 millió euróra növelte forgalmát, és erre az esztendőre is két számjegyű emelkedésre számít – tudtuk meg Cornelia Horsch marketingigazgatótól a cég bajorországi sajtórendezvényén. Jelentősen, 300 fővel bővült az alkalmazotti létszám is, így a vállalat már 1600 embert foglalkoztat. A beruházások révén újabb piacok nyíltak meg a Horsch számára, s az ukrán forgalom idén talán már a németet is meg fogja haladni. Egy dolog azonban változatlan: továbbra is a gazdálkodók állnak majd a vállalat tevékenységének fókuszpontjában.

Az újdonságok közül elsőként a Cruiser 5 XL és 6 XL – vagyis 5 és 6 méter munkaszélességű – sekélykultivátorokat kell kiemelni. A típus akár biofarmoknak is ajánlott mechanikus gyomirtásra, tarlóhántásra, tavaszi talajlazításra és talajlevegőztetésre, kiváltva az általuk használt tárcsákat, amelyek csupán szaporítják 
a gyomot, hiszen csak betemetik, de nem szedik ki azokat a talajból. Az új Cruiserek a korábbi hárompont-függesztésű, illetve 10 és 12 méter széles vontatott változatok közötti rést töltik be. Érdekességük a hosszú kapamező és a 6 sorban elhelyezett új fejlesztésű kapák: ezek egyenként hosszú karokon mozognak, és ha megakadnak, nem hátrafelé térnek ki, mint a spirálrugós megoldásnál, hanem egyből fölfelé. Folyamatosan vibrálnak, ütik a földet, így készítenek apró morzsás talajt. Az előfeszítés révén 150 kg-os terhelésnél kezdenek kitérni, vagyis rendkívül merevek, és oldalirányban nem is mozdulnak el. 
A munkamélységet a hátsó henger és 
az első támasztókerekek vezérlik.

A Terrano GX univerzális kultivátor 4, 5 és 6 méteres, 3 vagy 4 gerendelyes változatokban érhető el. 5–25 cm-es munkamélységben képes dolgozni, kiválóan adaptálódva a különféle talajtípusokhoz, mind a kapaformákban, mind az egyengetés módjában, illetve a hátsó tömörítőhenger tekintetében. A munkagép végére a már jól ismert dupla RollPack vagy dupla RingFlex henger illeszthető, valamint az új, kombinált SteelFlex. Ez mélyen is tömörít, de sekélyen is szép magágyat készít, hiszen elöl egy SD henger található, mögötte pedig a továbbfejlesztett RollFlex, immár nem mozgó laprugókból, hanem két félcikkelyből összeállítva.

A Serto SC vetőgép 10 és 12 méteres változatokban kapható, és idehaza is nagy sikerre számíthat, hiszen a piac igényli az efféle szóló vetőgépeket. Elöl nem rendelkezik művelőeszközzel, mégis nagy teljesítmény jellemzi, ugyanakkor a Maestro alvázát és csukásmódját idéző eszköz elhúzható egy 250–350 LE-s traktorral is. Ősszel, amikor kicsit nyersebb az idő és ragadósabb a talaj, egy rövidtárcsával meg lehet mozgatni sekélyen a felszínt, majd utána rá lehet menni 
a Sertóval. A vetés így nincs összekötve a talajműveléssel, vagyis el lehet húzni 
a magágynyitást a vetéstől, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a gazdálkodónak. A gép jellemzője a dupla tárcsás csoroszlya, illetve a teljes szélességben végighúzódó gumikerekes hengersor. A 6000 literes tartály 50:50 százalékban osztható, így a Serto mag és műtrágya egyidejű kijuttatására is alkalmas, sőt egy 300 literes mikrogranulátum-tartállyal is kiegészíthető.
A fentiek mellett bemutatták még 
a Pronto NT vetőgépek 6, 8 és 9 méteres változatait, valamint a nehéz, kötött talajokra ajánlott Avatar 3 SD és 4 SD direktvetőgépeket. Újdonság, hogy az Express KR hárompont-függesztésű vetőgép forgóboronával már 4 méteres munkaszélességben, összecsukható változatban is elérhető a Partner FT fronttartállyal. 
A Leeb GS vontatott permetezőgép pedig régóta szerepel ugyan a kínálatban, ám legújabban már ezt is Horsch elektronikával szerelték fel.

Címképem: Terrano GX univerzális kultivátor 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: kultivátor, vetőgép, permetezőgép, Agritechnica, Horsch, Terrano GX, Serto SC, Leeb GS