TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Szenved az MTZ a háború miatt, de közben előrukkol egy frissített nagytraktorral is

Szenved az MTZ a háború miatt, de közben előrukkol egy frissített nagytraktorral is

Traktorok - 2023.01.22

Nincs könnyű helyzetben a Magyarországon is rendkívül népszerű Belarus/MTZ traktormárka, amelyet nyugati szankciók sújtanak az orosz-ukrán háború miatt. A terveikben azonban bővülés szerepel, és egy 500 LE-s nagytraktor frissített változatának elkészítése.

A lassan egy éve tartó orosz-ukrán háború máris felmérhetetlen gazdasági károkat okozott Európában. A harcok következményei szinte minden termelő vállalatot, szolgáltatót érintenek, így például a fehérorosz Belarus/MTZ traktorokat gyártó minszki óriásvállalatot is. Az ő helyzetüket részben megkönnyíti, másrészt viszont bonyolultabbá teszi, hogy Fehéroroszország szinte az egyetlen állam, amely az invázió megkezdése óta szövetségese maradt Putyin elnöknek, sőt most úgy tűnik, hogy a következő Ukrajna elleni támadás éppen észak felől, az ő területeikről fog elindulni.

A Belarus/MTZ összességében nincs irigylésre méltó helyzetben, ezért a pozícióit azzal próbálja megerősíteni, hogy a számára leginkább elérhető orosz piacon próbál tovább terjeszkedni. Az előirányzat szerint 25 százalékos növekedést terveznek az oda irányuló exportban, feltehetőleg a részben kieső ukrán piacot pótolva. Pedig eddig sem álltak rosszul, hiszen Oroszországban a piac 90 százalékát birtokolják a 80–100 LE-s teljesítménytartományban.

„Évente 20 ezer traktort kívánunk értékesíteni Oroszországban. Jelenleg nagyjából 14–15 ezer darabnál tartunk”

– vázolta fel a helyzetet Vitaly Vovk, a Belarus/MTZ vezérigazgatója. Számításaik szerint mintegy 1,5 milliárd dollár értékű erőgépük nem jutott el Ukrajnába, Európába, valamint az Egyesült Államokba, de ezeknek nagyjából helyet tudnak találni odahaza, valamint Oroszországban, illetve más, eddig kevésbé preferált piacokon.

A fehérorosz termékeket sújtó nyugati szankciók megnyitották az utat a kazah, üzbég és azerbajdzsáni gazdák irányába. Időközben újra bekerült a hírekbe a már többször beharangozott Belarus 5022-es, 500 LE-s nagytraktor (vezérképünkön) is, amelynek frissített verziója – egyelőre csak prototípus formájában – idén ősszel mutatkozik be, és valamikor később tömeggyártásba is kerülhet.

Címkék: MTZ, belarus, nagytraktor, háború, szankciók
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatással

Magas intenzitás, kevés önerő és előleg: akár félmilliárd forintra is pályázhatnak júliustól a gazdaságok