A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

„Kalapos” traktorban látja a jövőt a New Holland

Traktorok - 2020.10.22

A gázolaj mellett hidrogént is használ a New Holland jövőbe mutató traktora. A káros szén-dioxid-kibocsátás ezzel csaknem a felére csökkenthető, azonos motorteljesítmény mellett.

„Kalapos” traktorban látja a jövőt a New Holland


Élő online közvetítésben leplezték le a New Holland új fejlesztésű traktorát. Az erőgép tetején lévő „kalap” is sejteti, hogy nem hagyományos technológiáról van szó: az átalakított T5.140 AutoCommand hibrid modell gázolaj- és hidrogénhajtású, ezáltal a szén-dioxid-kibocsátást 40–45 százalékkal sikerült csökkenteni – írja a holland Mechaman.nl szakoldal.

A hivatalosan H2 Dual Power néven emlegetett erőgépet a holland Jos Scholman céggel közösen fejlesztette és teszteli a New Holland Agriculture. A dízelmotor a Stage V emissziós előírásokat teljesítő FPT gyártmány, az igazi érdekesség azonban az az 5 acél hidrogéntartály, amelyek a traktor tetején kaptak helyet. Ezekben 350 bar nyomáson mintegy 470 kg hidrogéngázt tárolnak hajtóanyagként. Ennek aránya legfeljebb 65 százalék lehet a keverékben, és annál több gázolajat érdemes használni, minél megerőltetőbb a munka a traktor számára. A tartályokban lévő hidrogén 8 órás munkavégzéshez elegendő. Amikor kiürülnek, az erőgép tisztán gázolajjal működik tovább.

A Jos Scholman jelenleg két New Holland H2 Dual Power traktort tesztel, az egyiket kaszálásra, a másikat pótkocsi húzására használják. Az idei évben még további két erőgépet szeretnének kihelyezni hozzájuk. A holland cég maga állítja elő a hidrogént, napelemekkel megtermelt elektromos áram segítségével. A közeljövőben egy hidrogéntöltő-állomást is létesítenek akarnak Nieuwegeinben. A rendszer jelenleg a New Holland T5.140 AutoCommand traktorokhoz érhető el, és a már meglévő gépekre is felszerelhető, nagyjából 70 ezer euróért.


Fotó: Mechaman.nl


 


Címkék: traktor, New Holland, Stage V, dízel