Hirdetés
Porschét vert a Claas Xerion traktor

Porschét vert a Claas Xerion traktor

Traktorok - 2020.09.24

Zöld traktor járt a „zöld pokolban”, és ha már így alakult, rögtön meg is döntött egy fennálló rekordot. A Claas Xerion 5000 Trac erőgép bőven fél órán belül szaladta körbe a világhírű német versenypályát.

A Nordschleife – vagyis a németországi Nürburgring eredeti vonalvezetése – a világ egyik leghíresebb versenypályája. A „zöld pokolnak” is nevezett aszfaltcsíkon szenvedte el emlékezetes balesetét 1976-ban Niki Lauda az F1-es Ferrarijával, és a veszélyes pálya ma is a sebességőrültek szentélyének számít. A hossza 20,832 km, és jelenleg (2018 nyara óta) egy Lamborghini Aventadoré a leggyorsabban teljesített kör rekordja (6 perc 44.97 mp).

A Claas természetesen nem ennek megdöntésére küldte csatába a közelmúltban a Xerion 5000 Trac traktorát, csupán a mezőgazdasági erőgépek kategóriájában szerette volna átvenni a vezetést. A csúcsot 2014 óta egy oldtimer, 14 LE-s Porsche traktor tartotta (1 óra 5 perc 36 mp-es idővel), ami nem tűnt leküzdhetetlen akadálynak. A megfordított fülkés, 493 LE-s, hathengeres, 12,8 literes motorral hajtott, 17 tonnás Claas masina volánja mögé egy német autóversenyző, Christian Menzel ült, aki pályafutása során elsősorban a Porsche Szuperkupában edződött.

A helyzetet nehezítette, hogy a Xerionra nem szereltek versenyabroncsokat (tehát a megszokott mezőgazdasági gumikon futott), és a rekorddöntés során arra törekedtek, hogy a traktor mindvégig a számára engedélyezett, 50 km/h tempóval haladjon. Ez az egyenesekben nem okozott gondot, az éles kanyarokban azonban kapaszkodnia kellett a kezelőnek. Christian Menzel végül nem okozott csalódást, és 24 perc 50.57 mp-es idővel új csúcsot állított fel.

Videó a csúcsdöntésről:


;feature=emb_logo" target="_blank" rel="noopener">

;feature=emb_logo
 

Címkék: traktor, CLAAS, rekord, Xerion, Nordschleife, sebesség
Kiemelt hírek