A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

Tetszés szerint módosítható a traktorok nyomtávja

Tetszés szerint módosítható a traktorok nyomtávja

Traktorok - 2019.08.01

Gyorsabban, könnyebben, kevesebb emberrel lehet a traktorok nyomtávját állítani egy új találmány segítségével. A hosszított hátsó tengelyen mozgatott felnivel biztonságosabb is a szerelés.

Tetszés szerint módosítható a traktorok nyomtávja


A traktorok hátsó szélességének könnyű változtatására alkalmas a Multitrakpro nevű fejlesztés. A Marty Hallman ausztrál farmer által kidolgozott rendszer 2 és 3 méter közötti tengelyhossz-módosítást tesz lehetővé, minden eddiginél gyorsabban és biztonságosabban. A feltalálót a saját igényei motiválták a Multitrakpro kitalálásához, gyapotban ugyanis 2 méteres szélességre van szüksége, más terményeknél viszont 3 méteresre.

gyorscserelo

Korábban az átálláshoz rengeteg időre és kemény munkára volt szüksége, vagy egy második traktort is igénybe kellett vennie, ha már nem volt ideje a szerelésre. A Multitrakpro lényegében a tengely meghosszabbítását jelenti, ugyanakkor a csavaroknak 2 és 3 méteren is rögzítési pontokat alakítottak ki. Így a felnit elég csak a megfelelő helyre csúsztatni, majd a kerék fixálása után indulhat is a munka. Ezzel a megoldással ráadásul a hátsó tengelyre ikerkerekek is könnyen felszerelhetők.

gyorscserelo 3

Az újfajta módszer legkritikusabb eleme a nagy tömegű kerekek mozgatása, de ehhez egy raklapvillával felszerelt traktor is megfelelő. A Multitrakpro előnye, hogy a hosszabbító csonkot nem kell folyton eltávolítani, az rajta is maradhat az erőgépen. Ezzel a kialakítással a traktor lényegében soha sincs kerék nélkül, csupán a felnit kell a megfelelő pozícióba tolni, ami az átállásokat sokkal biztonságosabbá teszi. Mivel Ausztráliában az egyes vidékeken eltérő szabályok vonatkoznak a traktor megengedett közúti szélességére, az új fejlesztéssel ezek az előírások is könnyebben teljesíthetők.


Szerző: AgrárUnió


Címkék: traktor, ikerkerék, Ausztrália, kerékcsere, Multitrakpro

KIEMELT HÍREK

Kiskert Kárkép - 2023.02.19

Hiába a nagy kert, ha nem jó fekvésű, vagy a nap nagy részében beárnyékolja a szomszéd háza? Természetesen ekkor sem kell csüggednünk, van megoldás!

Hírek - 2023.01.25

A nem mindennapi baleset Lengyelországban történt.

Gépesítés - 2023.03.23

Egy 1984-es évjáratú, nagyon jól karbantartott, 125 lóerős Mercedes-Benz MB Trac 1300-as traktort kínálnak eladásra az ausztriai St. Wolfgang im Salzkammergut-ban. Habár az MB Trac ...

Agrárgazdaság - 2023.03.27

A természetes vizeinket egyszerre kell védeni és használni. Ezt szolgálja az az uniós előírás is, miszerint 2023 végéig a magyar gazdáknak is be kell jelenteniük az engedély nélkül ...

Gépesítés - 2023.01.24

A magyar mezőgépgyártás legendás traktortípusa a Rába Steiger. Jó néhány még ma is jobban helytáll a földeken, mint sok nyugati csili-vili társa – különösen igaz ez azokra, melyeket ...

Kiskert Kárkép - 2023.03.05

A termesztett zöldségeknek különböző tápanyagigénye van, ezért amikor tervezzük a szerves-, vagy műtrágya kijuttatást figyelembe kell venni az eltérő szükségletüket. A következő ...

Hírek - 2023.01.27

Az olcsó gabona letörte az árakat, állítólag ettől most élénkülni kezdett a piac. Azonban nemcsak gabona jön Ukrajnából, hanem kifogásolható minőségi liszt is.

Agrárgazdaság - 2023.01.28

Ugyan silány minőségű az importált áru, de olcsó, és rontja a magyar gazdák piaci lehetőségeit is