TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Tetszés szerint módosítható a traktorok nyomtávja

Tetszés szerint módosítható a traktorok nyomtávja

Traktorok - 2019.08.01

Gyorsabban, könnyebben, kevesebb emberrel lehet a traktorok nyomtávját állítani egy új találmány segítségével. A hosszított hátsó tengelyen mozgatott felnivel biztonságosabb is a szerelés.

Hirdetés

A traktorok hátsó szélességének könnyű változtatására alkalmas a Multitrakpro nevű fejlesztés. A Marty Hallman ausztrál farmer által kidolgozott rendszer 2 és 3 méter közötti tengelyhossz-módosítást tesz lehetővé, minden eddiginél gyorsabban és biztonságosabban. A feltalálót a saját igényei motiválták a Multitrakpro kitalálásához, gyapotban ugyanis 2 méteres szélességre van szüksége, más terményeknél viszont 3 méteresre.

gyorscserelo

Korábban az átálláshoz rengeteg időre és kemény munkára volt szüksége, vagy egy második traktort is igénybe kellett vennie, ha már nem volt ideje a szerelésre. A Multitrakpro lényegében a tengely meghosszabbítását jelenti, ugyanakkor a csavaroknak 2 és 3 méteren is rögzítési pontokat alakítottak ki. Így a felnit elég csak a megfelelő helyre csúsztatni, majd a kerék fixálása után indulhat is a munka. Ezzel a megoldással ráadásul a hátsó tengelyre ikerkerekek is könnyen felszerelhetők.

gyorscserelo 3

Az újfajta módszer legkritikusabb eleme a nagy tömegű kerekek mozgatása, de ehhez egy raklapvillával felszerelt traktor is megfelelő. A Multitrakpro előnye, hogy a hosszabbító csonkot nem kell folyton eltávolítani, az rajta is maradhat az erőgépen. Ezzel a kialakítással a traktor lényegében soha sincs kerék nélkül, csupán a felnit kell a megfelelő pozícióba tolni, ami az átállásokat sokkal biztonságosabbá teszi. Mivel Ausztráliában az egyes vidékeken eltérő szabályok vonatkoznak a traktor megengedett közúti szélességére, az új fejlesztéssel ezek az előírások is könnyebben teljesíthetők.


Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, ikerkerék, Ausztrália, kerékcsere, Multitrakpro
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden ötödik megszűnt – A kisebb gazdaságok lemorzsolódása ...

Miközben nálunk a földterület egyharmada még mindig az 5 hektárnál kisebb gazdaságok kezében van, Németországban ...