TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Afrikában helyezkedik a John Deere

Afrikában helyezkedik a John Deere

Traktorok - 2018.11.21

Egyre több országban válik húzóágazattá a mezőgazdaság Afrikában. A John Deere is nagy fantáziát lát a fekete kontinensben, ahol jelenleg a Case IH, a New Holland és a Landini számítanak a legerősebb traktorpiaci vetélytársaknak.

A traktorok iránti kereslet további növekedésére számít Afrikában a John Deere. A fekete kontinenst ma már nem élelmiszer-szállítmányokkal segítik a fejlett országok, hanem a helyi termelést igyekeznek erősíteni, ami értelemszerűen a mezőgépek folyamatosan emelkedő eladásait vonja maga után. Az amerikai óriásvállalat szerint évente 8–10 százalékkal bővülhet ez a piac az elkövetkező esztendőkben.

A feltörekvő országokban (Etiópia, Zimbabwe, Tanzánia, Uganda, Mozambik, Zambia) a mezőgazdaságban dolgozik a foglalkoztatottak 60 százaléka. A John Deere ezt a számára kedvező arányt próbálja felhasználni az eladásai növelésére, bár az afrikai piacon elég komoly versenyt kell vívnia például a CNH Industriallal (Case IH/New Holland) és az ARGO csoporthoz tartozó Landinival.

Az amerikaiak Etiópiában a kormányzattal együttműködve hoznak létre összeszerelő üzemet, hogy a 100 milliós ország egyre bővülő igényeit kielégítsék. Zimbabwéban a diktátor Robert Mugabe tavalyi bukása óta szintén vérmes reményei vannak a John Deere-nek, az országot ugyanis Dél-Afrika „elemózsiás kosarának” nevezik, ahol a mezőgazdaság hatalmas potenciált rejt.

A John Deere 2017-ben 2,8 milliárd dolláros működési nyereséget ért el, bár ebben Afrikának egyelőre nem jutott túl nagy szerep. A profit 39 százaléka ugyanakkor az Egyesült Államokon és Kanadán kívüli piacokról érkezett, ahol összességében 5 százalékkal növelte eladásait a vállalat.






Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, John Deere, mezőgépgyártás, profit , Afrika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Galandféreg által okozott, potenciálisan halálos betegség ...

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris ...