A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX

Zetor vs. John Deere: szavaztak az év traktoráról

Traktorok - 2018.05.05

Melyik a 2018-as év traktora? Erről szavaztatta meg egy cseh mezőgazdasági szaklap az olvasókat, látogatókat Csehország legnagyobb mezőgazdasági szakkiállítása, az áprilisi Techagro kapcsán.

Zetor vs. John Deere: szavaztak az év traktoráról


A voksolás szoros eredményt hozott, de végül a John Deere 6250 R erőgépet kiáltották ki győztesnek, amely megelőzte a helyi „üdvöske” Zetor Forterra HSX 140 modellt. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a Case IH Maxxum 145 Active Drive 8 foglalhatta el.

A csehek ugyan egy amerikai márkát hoztak ki győztesnek, de az idén 20. születésnapját ünneplő Zetor Forterrának sincs oka a szégyenkezésre, hiszen a voksok 21 százalékát megszerezve végzett a második helyen. Az alacsony fogyasztású négyhengeres motorral felszerelt, robusztus és könnyen fenntartható, egyszerű technikát képviselő Forterra gyorsan kedveltté vált a gazdák körében, amit az is bizonyít, hogy két évtized alatt 21 500 darabot adtak el belőle 55 országban.

A Forterráról kevesen tudják, hogy az 1991-ben gyártásba állított UR III sorozat utódjának tekinthető, és ezáltal a hajdani termelőszövetkezetek és állami gazdaságok első számú kiszolgálótraktorának számító UR I széria kései leszármazottja. A fém motorborítást 2000-ben cserélték műanyagra, és ma már az erőforrások a Stage IV emissziós normát teljesítve dolgoznak. A Zetor 2018-ban számos újdonsággal látta el a 100–150 LE teljesítménytartományú Forterra modelleket, amelyekből CL, HSX és HD változat is létezik.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: traktor, John Deere, Zetor, verseny, Case IH, TECHAGRO