A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Új traktorral lépett elő a zöld Ferrari

Traktorok - 2018.01.11

A Ferrari névhez leginkább a vörös szín passzol – kivéve, ha nem elegáns és méregdrága sportkocsik, hanem egyszerű kistraktorok burkolatára van felírva. Létezik ugyanis egy „másik” olasz Ferrari, amely máig a nagy névrokon árnyékában szolgálja a mezőgazdasági termelőket.

Új traktorral lépett elő a zöld Ferrari


A zöld traktorokat gyártó Ferrari cég másfél évtizeddel később született meg a legendás vörös sportkocsikat előállító Ferrarinál. Nincs közük egymáshoz, bár alig 200 kilométerre találhatók egymástól: az autómárka központja Maranellóban van, a kistraktorokat készítő, 1954-ben alapított vállalaté a Milánóval szomszédos Abbiategrassóban. Azokban az időkben még nem számított súlyos névbitorlásnak, hogy a II. világháborút követően az olasz mezőgazdaság újjáépítését és modernizálását Ferrari erőgépekre (is) alapozva próbálták végrehajtani.

A gyár 1957-ben az egytengelyes (kétkerekű) MC 57 kistraktorral mutatkozott be a veronai szakkiállításon. Rögtön sikert is aratott vele, olyannyira, hogy az egyszerű, de hasznos gépet egészen 1965-ig folyamatosan gyártották. 1988-ban a Ferrari a szintén olasz BCS Group tagja lett, és így olyan márkákkal került egy „istállóba”, mint az ugyancsak kistraktorairól ismert Pasquali, illetve a nálunk is egyre több önjáró fűnyírót értékesítő Ma.Tra.

Újdonság a Ferrari palettáján a Vega K105 típusnevű traktor, amelyben japán szív dobog, a hajtásról ugyanis egy négyhengeres, 3,8 literes, 98 LE-s Kubota motor gondoskodik. A Stage IIIB emissziós előírások teljesítését EGR, DOC és DPF alkalmazásával éri el. Az értékesítéssel nem lesz sok gond, a BCS Group ugyanis Olaszországban több mint 1000, világszerte pedig további 300 kereskedő partnerrel rendelkezik.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, kertészet, traktorgyártás, Olaszország, Ferrari