A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

A magyar gazdák igényeire szabva

Traktorok - 2017.12.10

A Massey Ferguson Global széria a legnépszerűbb szegmensben kínál kiváló ár/érték arányú traktorokat Nagyot dobott idén a Massey Ferguson, amely a Global széria révén a kelet-közép-európai (és benne a magyarországi) traktorpiac igényeire szabva kínál rendkívül versenyképes erőgépeket.

A magyar gazdák igényeire szabva


Hatékony és üzemanyag-takarékos motorok, egyszerű felépítésű váltószerkezet, valamint meglepően tágas és komfortos vezetőfülke, továbbá a márkától megszokott prémiummegoldások jellemzik a vadonatúj, 75–130 LE-s teljesítménytartományt felölelő gépeket.

A Global széria révén a legnépszerűbb szegmensben lép a traktorpiacra a Massey Ferguson. A 4700-as és 5700-as sorozat 75–110 LE-ig kínál erőgépeket a gazdálkodóknak, míg a (várhatóan 2018 őszétől elérhető) 6700-as család a 110–130 LE-s teljesítménytartományt öleli fel. Az amerikai AGCO-csoporthoz tartozó márkának az előző években nem volt olyan 4 hengeres traktora, amelyet az egyszerű erőgépet kereső gazdálkodót igényeire szabtak volna: erős, megbízható és üzemanyag-takarékos három- vagy négyhengeres motor, mechanikus hajtómű, valamint komfortos és meglepően tágas vezetőfülke gondoskodik a minél hatékonyabb és kényelmesebb munkavégzésről. „A Global szériába egy innovációban vezető márka egyszerűbb műszaki kivitelű, de prémiumtermékei tartoznak, amelyek kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek. Ezek a traktorok nem egy minőségi gyártó olcsó, harmadik világban készült gépei. Például az összes Global abban a gyárban készül ahol a nagy MF-ek, és aki látott már Fergusont jópár alkatrész ismerős lesz neki az új szériákban – emelte ki Lőwi Barna, az importőr Austro Diesel GmbH. hazai marketingvezetője.

műszaki adatok

A lényeg maradt prémium

A prémiumjelleg a felhasznált anyagokban és megoldásokban nyilvánul meg, hiszen a traktorok jól bevált építési elve nem változott, ugyanazok az alkatrészek vannak bennük, mint a nagyobb kategóriájú erőgépekben. A Global széria legkisebb tagjai – ez a 4700-as családot jelenti – háromhengeres, 3,3 literes, 75–95 LE-s AGCO Power (SISU) motorokkal vannak felszerelve, míg az 5700-as változatokba az erőforrások négyhengeres, 4,4 literes, 100–110 „lovas” változatait építették be. Ezek ugyanazok, mint amelyek a nagyobb Massey Ferguson traktorokban dolgoznak, de a műszaki tartalom mellett a kényelmet tekintve sem maradnak el mögöttük. Még a legkisebb 4700-as változat is megkapta egy normál 100 LE-s erőgép fülkéjét: nagy tér, rendkívüli helykínálat, ergonomikus kialakítás, 360 fokos kilátás, világos belső várja a kezelőt, vagyis egy testesebb alkatú személy is feszengés nélkül, kényelmesen és biztonságosan dolgozhat a traktorral.

Egyszerűség, megbízhatóság

irányváltóOpcióban elektrohidraulikus irányváltó és váltókaron található kuplunggomb is élérhető a gépekhez.

 

A Global szériához tartozó modellek esetében a gyártó szándékosan törekedett arra, hogy egyszerű, de megbízható technikai megoldásokat vonultasson fel, és elkerülje a túlelektronizáltságot. Ennek példája a 12/12-es mechanikus váltó is, amely főcsoportonként 6-6 fokozattal rendelkezik, ugyanakkor opcióként elektrohidraulikus irányváltó is rendelhető hozzá. Ehhez jár egy kuplungkaron elhelyezett gomb, amelyet a vezetőnek elegendő megnyomnia, majd meghúznia a kart, tehát nem kell folyton a pedált kezelnie. Nem terhelés alatt kapcsolható szerkezetről van szó ugyan, de jelentősen megkönnyíti a műveletet. Az első főcsoport szántóföldi munkavégzésnél használható (4-től kb. 12 km/h-ig kalibrált sebességkiosztással), míg a másik közúti felhasználásra vagy könnyű talajmunkára alkalmas (maximum 40 km/h-ig).

Minden elvárásnak megfelel

Az átgondoltság és praktikum az egyszerű tervezésű, közös nyomócsöves (Common Rail), turbófeltöltős motorokra is jellemző, amelyek már 1500-as fordulatnál leadják maximális nyomatékukat. A legszigorúbb emissziós normáknak dízel-részecskeszűrő (DPF) nélkül tesznek eleget, a ma már széles körben elterjedt AdBlue folyadék segítségével. A 4707-es modell kivételével valamennyi Global szériás traktornál alkalmazzák az SCR rendszert, amelynek az erőgépeknél a Massey Ferguson volt az úttörője, és azért különösen környezetkímélő, mert egy kémiai reakció eredményeként 
a kipufogóból csupán nitrogén és vízgőz távozik.

Most érdemes a régit lecserélni

A hátsó emelési kapacitás a 4700-as változatoknál maximum 3000 kg, az 5700-as családnál pedig 4300 kg (a jövőre piacra kerülő 6700-as modelleknél ez akár 5200 kg is lehet.) A robusztus, strapabíró hátsó hidat kemény munkára tervezték. A TLT 540, 540 Eco vagy 1000-es fordulatszámok leadására képes, kapcsolása elektrohidraulikusan és egy jól kézre eső, háromállású biztonsági kapcsolóval történik. A munkaeszközök hajszálpontos emelését és süllyesztését az elektronikus hárompont-vezérlés (EHR) segíti, amely azonnal reagál a talajellenállásra, így mindig maximális vonóerőt biztosít, valamint minimálisra csökkenti a kerékcsúszást és az üzemanyag-fogyasztást. Az Austro Diesel GmbH az idei bevezetési akció keretében minden traktorhoz alapfelszereltségként adja az EHR-t, illetve a légrugós ülést.

„A 4700-as erőgépek könnyű és közepes szántóföldi munkákra és célfeladatokra ajánlhatók, míg az 5700-as sorozat tagjai olyan univerzális, sokoldalúan használható traktorok 100-110 LE-vel, amelyekre lényegében minden magyar gazdaságban szükség van” – mondta Lőwi Barna. A Global széria jelenleg elérhető tagjai a kertészeti gépbeszerzés támogatását célzó pályázat révén is megvásárolhatók, vagyis azoknak is ajánlottak, akik ezen 
a téren minőségi cserét szeretnének végrehajtani.

Az Austro Diesel GmbH az idei beveze-tési akció keretében minden traktorhoz alapfelszereltségként adja az EHR-t és 
a légrugós ülést.

A Massey Ferguson nyolcéves fejlesztési munka és 350 millió dolláros beruházás eredményeként dobta piacra a Global szériát. Ízig-vérig európai traktorokról van szó, amelyek előállítása a beauvais-i (észak-franciaországi) gyárban történik. Részben emiatt kerítenek sort a Párizshoz közeli üzem bővítésére, mégpedig egy nyolchektáros új területtel, illetve 30 ezer négyzetméteres épületkomplexummal. Az AGCO ezzel a lépéssel Pikárdia régió legnagyobb magán munkaadójává válik, hiszen 2500 embert foglalkoztat.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, Massey Ferguson, Austro Diesel , traktorpiac, Global széria