A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Zetor-Vas gépbemutató

Traktorok - 2015.04.28

Kellemesen meleg időben tartott tavaszi szántóföldi gépbemutatót március 24-én 
a Zetor-Vas Kft. A nyíregyházi rendezvény résztvevői munka közben is szemügyre vehették a Zetor legújabb „üdvöskéjét”, a Forterra 150 HD traktort, illetve a legfrissebb támogatási, pályázati hírekről is értesülhettek.

Zetor-Vas gépbemutatóJó hírrel köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket ifjabb Vas Ottó ügyvezető, 2014-ben ugyanis – 52 darab erőgépet értékesítve – a Zetor-Vas Kft. lett az év Zetor márkakereskedője. Az elismeréssel díj is járt, amelyet a cégalapító idősebb Vas Ottó vehetett át Csehországban. Amint azt már megszokhattuk, a gazdálkodók az aktuális támogatásokról, pályázatokról is informálódhattak a rendezvényen. Mivel jelenleg két hétesztendős ciklus átmeneti évében járunk, az új kiírásokra egészen őszig várni kell. Addig természetesen még sok minden változhat, ám annyi máris bizonyosnak tűnik, hogy kizárólag növénytermesztési célú gépbeszerzési pályázat nem lesz. Az állattenyésztés viszont továbbra is prioritást élvez, s aki indulni kíván ezen a kiíráson, annak érdemes minél előbb regisztráltatnia magát a NÉBIH-nél. Általánosságban elmondható, hogy a támogatások aránya 50% körül alakul majd, és minél kisebb egy terület, annál nagyobb összegre számíthat.
A fiatal gazdáknak járó plusz 10%-os dotáció az új rendszerben is érvényben marad. Fontos kedvezmény, hogy gépvásárlás esetén a Zetor-Vas Kft. a régi eszköz árát beszámítja, s mivel – 
a tapasztalatok szerint – nyertes pályázat esetén az indulók könnyebben kapnak banki hitelt, ideális esetben akár az is előfordulhat, hogy a gazdálkodók önerő nélkül juthatnak vadonatúj gépekhez.
Aki infrastrukturális fejlesztésre szeretne pénzt nyerni, annak érdemes jó előre megterveztetnie az épületet, hiszen ez amúgy is a kiírás egyik alapvető feltétele lesz. Lényeges változás, hogy a gazdák ezután kollektíven is pályázhatnak (gépre és épületre egyaránt), amit a kiírók további 10%-os hozzájárulással honorálnak. 
A fiatal gazdák induló támogatása 
40 000 euró körül alakul majd, és azok a 40 év alatti személyek vehetik igénybe, akik megfelelő szakképesítéssel rendelkeznek, illetve eddig semmiféle támogatást nem nyertek (még területalapút sem). Az összeg 75%-ához azonnal hozzájuthatnak, a maradék 25%-hoz viszont leghamarabb csak 36 hónap elteltével. Örömteli hír, hogy a 2015–2016-os időszakra még viszonylag sok lehívható pénzösszeg maradt, így talán májusban fiatal gazdák számára, a nyáron pedig géptámogatásra jelenhetnek meg újabb kiírások.
Ami a gyakorlati gépbemutatót illeti, erre egy közeli szántóföldön került sor, ahol mindenki testközelből is megtapasztalhatta, mire képes a Zetor gyár újdonsága, a középnehéz univerzális traktorcsalád legnagyobb tagjának számító Forterra 150 HD. A 4 hengeres, 16 szelepes, 4156 köbcentiméteres dízelmotorral felszerelt erőgép nemcsak kényelmesebb és biztonságosabb elődeinél, de a cseh vállalat immár a 150 LE-s teljesítménykategóriába is fellépett általa. 
A 2014-es brnói TECHAGRO kiállítá-son debütált traktor mellett a Zetor For-terra HSX 140, Proxima Power 110 és 
Proxima 90 típusai is felvonultak a nyíregyházi rendezvényen. A Zetor-Vas Kft. impozáns munkagép-bemutatót is tervezett erre a napra, s mindenképpen érdemes felsorolni a felvonultatni kívánt eszközöket. A 3 méteres munkaszélességű Maschio Presto 300 rövidtárcsa sekély tarlómegmunkálásra és magágykészítésre alkalmas (10 centiméteres mélységig), míg a Maschio Terremoto 3 grubber mulcsréteget képez a felszínen, így védi meg a talajt a hirtelen kiszáradástól.
A Maschio Pinocchio 300/7 altalajlazító 
7 késes, 3 méteres munkaszélességű eszköz, 45 centiméteres művelési mélységgel. A Maschio Iena 300 kombinátor vetőgéppel is párosítható, a Maschio Zeno műtrágyaszóró típusai pedig 18-tól 36 méterig terjedő szórásszélességgel rendelkeznek. A Zetor-Vas Kft. által forgalmazott eszközök közül mindenképpen kiemelendő még a Gaspardo MTE 6 soros szemenkénti vetőgép, valamint a 2100 literes Gaspardo Campo 22 szántóföldi permetező.

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: