TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Pontszórással megvalósítható a 80 százalékos permetszer-megtakarítás

Pontszórással megvalósítható a 80 százalékos permetszer-megtakarítás

Permetezéstechnika - 2021.11.08

A pontszórás nyilvánvalóan egy olyan szakkifejezés, amellyel egyre többet fogunk találkozni a jövőben a precíziós növényvédelem kapcsán. November elején az EXXACT Robotics cég mutatta be a 2022-es hannoveri Agritechnica szakkiállításra szánt újdonságát.

Az EXXACT Robotics a francia EXEL Industries Group többi márkájával (Agrifac, Apache, Berthoud, Evrard, Hardi és Tecnoma) szoros együttműködésben fejlesztette ki a 3S Spot Spray Sensor technológiát, amely a pontszórás lehetőségét teremti meg minden felhasználó számára. A rendszer alapja a pulzáló permetezés: egyszerűen arról van szó, hogy a szórókeret teljes hosszában elhelyezett kamerák segítségével azonosítják a területen lévő gyomokat (később a kórokozókat, kártevőket is), és célzottan csak azokra juttatnak ki permetszert. Az első ilyen permetezőgépeket a 2022. február 27. és március 5. közt tartandó hannoveri Agritechnica mezőgazdasági kiállításon mutatja be az EXXACT Robotics, de az újságírók már egy online rendezvény keretében megismerhették.

Picture1 Picture credit EXXACT Robotics

Bármikor, bárhol, a környezetet kímélve

Az előnyöket kár is ecsetelni: kevesebb növényvédőszer-használat, talajkímélés, költségcsökkenés, jobb alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. Az EXEL csoport mindezek megvalósítására hozta létre 2019-ben az EXXACT Robotics céget, és a jelenleg 25 főt alkalmazó vállalkozás munkája máris kézzelfogható eredményekre vezetett. Szükség is van a gyors reagálásra, hiszen a mezőgazdaság is rohamtempóban változik, fejlődik. 1970 és 2020 között például a globális agrártermelés megduplázódott, míg a vegyszerhasználat a harmadára esett vissza. A permetezés-technológiában élen járó EXEL csoportnak természetesen válaszolnia kell az új kihívásokra, így születtek meg új termékei és megoldásai a precíziós növényvédelem területén.

Elvük az, hogy a gépek a megfelelő dózist, a megfelelő helyre és a megfelelő időben juttassák ki. Minden korábbi fejlesztéssel kiegészülve a 3S Spot Spray Sensor technológia akár 80 százalékkal csökkentheti a növényvédőszer-használatot. A megoldás a valós idejű adatgyűjtésen és analizáláson alapszik, és fejlett szenzorok, kamerák segítségével idővel képes lesz célzottan detektálni a gyomokat, növénybetegségeket, kártevőket, sőt a növények tápanyagszükségletét is fel tudja majd mérni. Mindehhez a legkorszerűbb permetezőgépek máris rendelkezésre állnak az EXEL csoporton belül, így nem jelent akadályt a vegyszerkijuttatás a nap bármely időszakában (éjszaka, illetve rossz látási körülmények között is), akár 25 km/h munkasebességgel.

Picture3 Picture credit EXXACT Robotics

2022-től válik elérhetővé a technológia

A vállalat tervei szerint a 3S Spot Spray Sensor technológiával felszerelt első szórókeretek 2022 végén jelennek meg a piacon, és első körben a növényvédő szerek célzott kijuttatására lesznek alkalmasak. A permetezés minden korábbinál hatékonyabbá, takarékosabba és kényelmesebbé válik az elképzelések szerint. A szórókeretbe integrált szenzorok nemcsak a teljesítményben nyújtanak előrelépést, de a keret stabilitását is növelni fogják. A rendszer közvetlenül a permetezőgép vezérlőrendszerével kommunikál, így növeli a munkavégzés hatékonyságát. A vezérlőkonzol a fülkében kap helyet, vagyis a kezelőnek nem kerül több fáradságába a rendszer irányítása.

Alacsony növénysűrűség esetén egy szenzor 3 méternyi térközt ellenőriz, ez a szakaszolások során jelenhet jó megoldást. Magasabb növénysűrűség esetén viszont már méterenként helyezkednek el az érzékelők, így fúvókaszinten képesek meghatározni a permetezőgép működését. Az EXXACT Robotics precíz ütemtervet dolgozott ki a jövőbeni feladatokra. Míg 2022-ben a növényvédő szerek célzott kijuttatására lesz alkalmas a rendszer, addig 2024-ben már a tápanyag-utánpótlásra is. 2025-ben a gombaölő szerekre koncentrálnak, míg 2026-ban az inszekticidek (rovarölő szerek) célzott kijuttatására is alkalmassá válik a technológia.

A rendszer alapja 
a pulzáló permetezés: 
kamerák segítségével 
azonosítják 
a területen lévő 
gyomokat (később 
a kórokozókat, 
kártevőket is), 
és célzottan 
csak azokra 
juttatnak ki 
permetszert 

Címkék: növényvédelem, permetezőgép, Agritechnica, pontszórás, EXXACT Robotics
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A burgonya utazása korokon és kontinenseken keresztül

 „A burgonyát, a Solanum tuberosum-ot állítjuk a figyelem középpontjába május 30-án ...