A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Horsch LEEB permetezők

Permetezéstechnika - 2019.02.12

A gyomok csak precíz munkával és kiváló munkaeszközzel tűnnek el A növényvédelem kihívása, hogy akár nem optimális körülmények között is a ki­­­­juttatott permetlé minél nagyobb mértékben a célfelületre kerüljön. Nézzük meg, melyek a permetezéshez optimális körülmények: a hőmérséklet 12–20 °C között legyen, 25 °C felett le kellene állni.

Horsch LEEB permetezők


Az optimális páratartalom 60–80% között van, 40% alatt és 95% felett le kellene állni. A szél erőssége 3m/s alatt legyen, 5m/s felett le kellene állni. Azért, hogy az elsodródást el tudjuk kerülni, érdemes felidézni, hogy milyen összetevőkből áll: szél, a permetlé cseppmérete, a célfelülettől való távolság és 
a permetezési sebesség. A Leeb saját légcsatornában egy sor kísérletet végzett el, amelyek során arra a kérdésre kereste a választ, hogy különböző szélerősségeknél, 25 vagy 50 cm-re a célfelülettől mekkora az elsodródás. A kísérleteknél azt mérték, hogy ugyanakkora nyomásnál a szél erősödése mellett mennyi permetlét fognak fel a fúvóka alatti mérőedényben.

Az eredmény meglepő volt! Ezt látjuk a mellékelt ábrán is. 
Az elsodródásra a fúvóka távolsága a célfelülettől sokkal nagyobb hatással van, mint a szél erőssége! Az első mérés eredménye a piros görbe, 50 cm-re a mérőedénytől, 04-es fúvóka, a második mérés 25 cm-re a mérőedénytől, 02-es fúvóka azért, mert ha lejövünk 25 cm távolságra a célfelülettől, dupla annyi fúvókára lesz szükségünk, és ha ugyanannál a lémennyiségnél és nyomásnál maradunk, akkor feleakkora is kell legyen a fúvóka mérete. 
(1. ábra)

elsodródási különbségek

Adva volt a feladat, közel kell menni a szórókerettel a célfelülethez. Ezért fejlesztette ki a LEEB az egyedülálló giroszkópvezérlésű szórókeret-vezérlést. Ugyanezeket a mérési eredményeket tudjuk kiolvasni egy másik táblázatból is, amit a szabadban, kint, a szántóföldön végeztek. (2. ábra)

elsodródás mérése

Az 50 cm-es szórókeret-távolság volt a referencia. Ha a szórókeretet felemeljük 75 cm-re (kb. asztalmagasság) akkor az elsodródás 49,9%-kal nő, ezzel szemben ha a szórókeretet levisszük 30 cm-re a célfelülettől, az elsodródás 40,1%-kal csökken. A Leeb az LT, GS és PT permetezőkbe 25 cm-es fúvókaosztást tud szerelni, így az állomány feletti 30 cm nem kérdés. Még két elsodródást elősegítő tényezőről nem esett szó, mivel ezeket nem nagyon tudjuk mérni, de jelen vannak. Az állomány feletti termikus mozgás, amikor kezd felmelegedni akkor 
a levegő, elindul felfelé, késő délután, naplemente előtt pedig lefele. 
A másik jelenség a harmat, amelyet egy bizonyos mértékig akár ki is lehet használni, igaz, ekkor a kijuttatott permetlémennyiség a megszokott töredéke (30-50 l/ha), ugyanis a többi a levél felületén van már. De mégis mit nyer azzal a termelő, ha közelebb van a szórókeret az állományhoz? Onnan is kiindulhatunk, hogy már kezdenek megjelenni rezisztens gyomnövények. Hogyan alakul ki a rezisztencia? A növény megkapja a gyomirtót, de nem elég nagy adagban, túléli a permetezést. 
Az általa szétszórt magvak közül megint lesz olyan, amelyiknél a folyamat ugyanígy zajlik, és végül kialakul a gyomrezisztencia. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot elkerüljük, nem szabad mellélőni. Ráadásul egyre kevesebb növényvédő szer fog rendelkezésre állni. Ezért még fontosabb, hogy ezeket tökéletesebben juttassuk ki a növényeinkre. Ha sokszor sokat hibázunk, azzal a jelenséggel találjuk magunkat szembe, hogy a szerek nem fognak hatni. Mindig találkozunk olyan termelővel a határszemle alatt, akinek a földterületei nagyon szépen karban vannak tartva, és mégis mindig kerülnek elő olyan parcellák, ahol „nem hatott” 
a vegyszer! Habár mindent jól csináltunk, és mégis. És ekkor jön az, ha őszinte a termelő, hogy igen, már dél körül járt 
az idő, magasabb a hőmérséklet, de ezt még meg akartuk csinálni. Ezekre az extrém esetekre is biztonságosabb megoldás lehet a LEEB permetező. 

Horsch LEEB permetező

A Leeb 4 AX a legújabb fejlesztésű permetező, 3800 l-es permetlétartállyal. A BoomControl szórókeret-vezérlése az elődjeivel megegyezik. Azért fejlesztette a LEEB, hogy a kisebb farmok számára is rendelkezésre álljon egy jövedelmet termelő permetező. Válasszuk a LEEB permetezőt, mert a precizitásba fektetni jövedelmezőbb!

 

Szász Zoltán, 30-7430302


Címkék: növényvédelem, permetezőgép, Horsch Leeb