A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Az ideális permetezőgép nyomában II. rész

Az ideális permetezőgép nyomában II. rész

Permetezéstechnika - 2018.03.31

A korszerű permetezőgép egészen közel megy az állományhoz, minimális elsodródással dolgozik, nyugodt és stabil szórókerettel rendelkezik, tökéletes fedést biztosít, és nagy területteljesítményre képes. Vajon létezik ilyen eszköz? Partnereinknél tájékozódtunk a január végi 
AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon.

Az ideális permetezőgép nyomában II. rész


A gazdálkodók egyre inkább a nagyobb tartálytérfogatú, hasmagasságú és keretszélességű permetezőgépeket keresik, így az önjáró konstrukciók iránti kereslet is folyamatosan növekszik. Fontos, hogy a szivattyú üzemi nyomása és szállítási teljesítménye megfelelő cseppképzést tegyen lehetővé, a fúvókák variálhatók legyenek, a keret pedig szakaszolható. Egyetlen gép mindezt talán nem is képes biztosítani, így minden termelőnek meg kell kötnie a saját kompromisszumát.

Körkörös keringetés

A vontatott permetezőgépek kategóriájában a Lemken háromféle típust is kínál a gazdálkodóknak. A Primus és Albatros modellek műszaki funkciói, kezelése a közelmúltban jelentős fejlesztésen esett át. Az előbbi 2500–4400 literes, az utóbbi pedig 4000–6200 literes tartálytérfogattal érhető el, a Primus keretszélessége 15–30 méter, míg az Albatrosé 15–39 méter. 
A teljesen saját fejlesztésű Vega vontatott permetező 3000–5000 literes, osztott hullámtörőkkel ellátott tartállyal, valamint 15 és 24 méteres szórókerettel kapható.

A Primus és Albatros optimalizált súlypontú, kompakt permetezők. A központi inga segítségével a szórókeretük extrém domborzati viszonyok közt is állandó távolságot tart a talajtól teljes munkaszélességben. A kétvezetékes légfékberendezés, a saválló nyomócsövek, a rugós függesztésű vegyszerbekeverő és a külső tiszta vizes tartály szintén a magasabb minőséget és jobb használhatóságot jelenti. A Primus alapváltozata immár körkörös keringetéssel van felszerelve, vagyis a permetlé a munkagép bekapcsolásakor azonnal rendelkezésre áll egészen a keret legszélső csücskéig. A Vega szintén alacsony súlypontú, nagy szabad hasmagasságú eszköz, amelynek még teli tartály esetén is kiváló a stabilitása. A valódi nyomkövetéshez opcióként hidraulikus vonórúd-csillapítás és -kormányzás rendelhető.

4500 literes Primus 10 vontatott permetező a Lemkentől
4500 literes Primus 10 vontatott permetező a Lemkentől

A Lemken nemrég jelentette be, hogy partnercégével, a német Bräutigammel önjáró permetező fejlesztésébe fogott. 
A felépítményt, a kabint és a szintezőrendszert is tőlük veszik át, de beletelik még néhány évbe, mire a gép szériagyártásra kerül. A Lemken azért nyit ebbe a piaci irányba, mert a nagyobb hasmagasság és a komolyabb területteljesítmény miatt egyre több gazdálkodó választja az önjáró gépeket.

Végtelen opciók

A szántóföldre és a gyümölcsösbe, szőlőbe használandó permetezéshez egyaránt az olasz Caffini permetezőket ajánlja 
a SZEGÁNA Kft. A gazdák hosszú listáról válogathatják ki azokat az opciókat, amelyek számukra fontosak, így pedig teljességgel a felhasználók igénye szerint állíthatják össze a gépeket. Szántóföldi kultivátoroknál a szegedi forgalmazó 
a Mascar termékére hívja fel a figyelmet, amely össze van építve egy műtrágyaszóróval, így a tápanyag-visszapótlást is egy menetben el tudja végezni.

Caffini permetezők a Szegána Kft. kínálatában
Caffini permetezők a Szegána Kft. kínálatában

Ajándék sorvezetővel

A Gaspardo szántóföldi permetezők esetében a keret szerkezetét tekintve az egészen egyszerű kialakítástól az összetett megoldásokig terjed a Zetor-Vas Kft. kínálata. A legelterjedtebb típus a 2000 literes változat, amely 18 méteres szórókerettel rendelkezik, a hidraulikus nyitás-csukás, emelés lehetőségével. A gyártó mindegyik permetezőt a sebességarányos kijuttatáshoz szükséges vezérlővel is felszerelte. Az alapdarabok mellett forgalmazzák a 3000 literes változatot is, amelynél a paralelogramma-módszernek megfelelően történik a keret mozgatása. A gépek természetesen felszereltek vegyszerbemosóval, tiszta vizes tartállyal, egyszóval mindennel, ami egy korszerű technológiától elvárható. Azokat a gazdákat, akik ennek a permetezőcsaládnak az egyike mellett döntenek, a cég egy általa forgalmazott sorvezetővel ajándékozza meg.

Gaspardo szántóföldi permetezők a Zetor-Vastól
Gaspardo szántóföldi permetezők a Zetor-Vastól

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: permetezőgép, Lemken, Primus, Albatros, Szegána Kft., Caffini, Gaspardo, Zetor-Vas Kft.

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...