A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX

Nehezített terepen – Rendhagyó bemutató a Dorker Kft. által forgalmazott munkagépekkel

Permetezéstechnika - 2015.05.29

A Gregoire G. 7. szőlőkombájnnak ma már szinte semmi sem lehetetlen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Dorker Kft. rendhagyó gépbemutatója Villányban, ahol a cég által forgalmazott gépek nehezített terepen is kiválóan teljesítettek. Összefoglalónkból kiderül, melyik gépet milyen munkára is ajánlják a szakemberek.

Nehezített terepen – Rendhagyó bemutató a Dorker Kft. által forgalmazott munkagépekkelAz Ördögárok jó választás volt a bemutatóra, ahol a Dorker Kft. által forgalmazott Deutz-Fahr traktorok és Gregoire kombájn mellett a Hardi ködképzőkkel terepmunka közben ismerkedhettek 
meg az érdeklődők. „A gépek mind re-mekül teljesítettek a nehéz terepen – szögezte le Kövesdi László ügyvezető, aki külön kiemelte a Gregoire szőlőkombájn teljesítményét. – Idáig ez a terület földrajzi adottságai miatt alkalmatlan volt a gépi szüretműveletekre, de a Gregoire G. 7. szőlőkombájn révén már ez sem lehetetlen.”

2 új család
Megközelítőleg 20 éve vannak jelen a magyar piacon a Hardi termékei, amelyeket a nagy kapacitás, a kijuttatási pontosság, a megbízhatóság és a nagy területteljesítmény melletti hosszú élettartam jellemez. Magyarországon – a vontatott szántóföldi permetezőgépek piacán – 
a legnagyobb számban Hardi permetezőket találunk, amelyek közül ezúttal két gépcsalád, a Zenit és a Zaturn újdonságaival ismerkedhettek meg az érdeklődök.
A Zenit – mint a cég termékmenedzsere elmondta – egy egyszerű, függesztett permetezőgép-család, amelynek tagjai 400-600-800 literes tartálytérfogattal rendelkeznek. „Igény szerint, illetve a traktor méretéhez alkalmazkodva 1000-1200 literes tartállyal is rendelhető – tette hozzá Villám Ferenc. – A gépek az európai uniós előírásoknak – mint például a tiszta vizes kézmosó tartály, amely a gépen megtalálható – megfelelnek. A szakaszolás mechanikusan és elektronikusan is biztosított. Az axiálventilátoros permetező gépek légszállítása az egyik legfontosabb szempont a permetezéstechnológiában. Ennek megfelelően a gépben a polietilén ventilátorházban álló lapátok, illetve megosztó szélcsatornák produkálják az egységes levegőáramot. Az axiálventilátoros gépcsaládból a Zenit 400-as az AG 820-as (35-50 000 m³/h) ventilátorral a legkisebb teljesítményű gép.”
Villám Ferenc azt is hangsúlyozta: valamennyi Zenit membrán szivattyúval rendelkezik, amely 20 barral dolgozik, így követi a nyugat-európai trendet. E szerint ugyanis – kutatások és a tapasztalat alapján kijelenthető – nem a nagy nyomás, hanem a levegőszállítás a meghatározó, amit pedig a ventilátor mérete és minősége szab meg.
A legnépszerűbb permetező
„A Zaturn a legnépszerűbb permetezőcsalád – jelentette ki határozottan a másik termékről Villám Ferenc. – Ennek oka többek között a magas felszerelhetőség. A Zaturn 1000 egy deflektorrendszerrel dolgozó gép, amelyen a tiszta vizes tartály központi súlyú helyen, azaz a fő központi tartály előtt található. Használat közben értékelhető ez igazán, hiszen egy permezető gép súlypontja a függesztési pont és a tengely között kell, hogy legyen, így biztonságos. Ezt a stabilitást erősíti a tiszta vizes tartály állandó terhelése, illetve a szivattyú és a kezelőszervek együttes elhelyezése. A munkazóna a megszokott módon könnyen elérhető és kezelhető, s minden egy helyen található.”
A bemutatott Zaturn 1000 egyik legfontosabb felszereltsége a vegyszerbekeverő. A TURBOFILLER „elszívószűrős” bekeverőrendszer megakadályozza a por alapú vegyszer kijuttatását a levegőbe, így használója költséget takarít meg, illetve a megoldás környezetvédelmi szempontból is üdvözölendő. 
A vásárlók jelentős része emiatt dönt e gép mellett. A por alapú örvénykamrás rendszer segítségével azonban a por alapú vegyszereket is kiválóan eldolgozza, s a használó döntheti el, milyen törzsoldatot akar készíteni. Villám Ferenc a permetező felépítésénél a nyomkövető vonórúd használhatóságát is részletezte, amely kis sugarú fordulást is lehetővé tesz. A gépcsalád valamennyi tagjára jellemző az állíthatóság: a tengely magassága, szélessége, illetve a függesztési ponttól valót távolsága egyaránt állítható. Az elektromos szabályozás pedig az a fejlesztés, amely a gépkezelést nagyban megkönnyíti.
Azokat a gazdákat sem éri tehát csalódás, akik az alap modelleket részesítik előnyben, hiszen a magas felszereltségű permetezőgépek mellett a cég kínálatában továbbra is megtalálhatóak az alap axiálmodellek. Ezek 35 000–45 000 légköbméter/óra teljesítménnyel dolgoznak és 1000, 1500, 2000, illetve 3000 l névleges tartálytérfogattal rendelkeznek. 
Az előbbiek mellett a Zaturn képviselteti magát a piacon egy kompakt gépcsaláddal is, amely 600–1300 literes tartállyal rendelkezik.
Ideális nyomtávval

Gregoire önjáró szőlőkömbájn

Befejezésképpen a cég újdonságai mellett egy több bemutatót bejárt permetezőt is láthattak a résztvevők. A standard IRIS szórókonzol 1,5 m hosszú és egyenként négy állítható levegő-/permetnyílással van felszerelve, amelyek 30 x 240 mm-es méretűek. Az XL IRIS szórókonzol 1,8 m hosszú és 5 állítható levegő-/permetnyílással felszerelt, amelyek szintén állíthatók és szükség esetén lezárhatók annak érdekében, hogy megfeleljenek a változó lombozat és művelési mód által megkövetelt permetezési követelményeknek. A porlasztott permet szabályozott és irányított légáramban halad, miután kilép a fúvókákból. Mindennek eredménye a jobb permetszer-lefedettség és a növényzet kisebb mértékű mechanikai károsítása a permetezőgép használata nyomán.
Szudár Zsolt termékmenedzser a Deutz-Fahr Agroplus széria három különböző típusát mutatta be. Mint kiemelte, a V, az S és az F típusok között a legnyilvánvalóbb különbség az eltérő szélesség. „A manőverező képesség és a keskeny kivitel a szőlészetek ideális keskeny nyomtávú traktorjává teszik az Agroplus S traktorokat – jelentette ki a szakember –, az F pedig az a típus, amely a legszélesebb körben használható.
Mindhárom típus dízelmotorral működik, kedvező fogyasztással, rendkívüli fordulékonyság jellemzi őket, és ergonómiai kialakításuk is tökéletesnek mondható. Ezenkívül mindhárom elektronikus vezérlésű motorral, erőteljes hidraulika-rendszerrel, maximálisan 6 segédhidraulika-vezérlővel és praktikus váltóművel rendelkezik.”

Deutz-Fahr kertészeti kistraktorDeutz-Fahr kertészeti kistraktor

Népszerű modellek
A cég fejlesztéseként kiemelt hangsúlyt kapott a Stop and Go funkció ismertetése is, amely jelentős üzemanyag-megtakarítást eredményez. Mindemellett a szériát és a cég egyéb termékeit is vonzóvá teszi a széles modellválaszték.
Szudár Zsolt végezetül egy F típusú 100 lóerős, illetve egy S típusú 85 lóerős traktort is bemutatott. A speciális, kompakt, keskeny nyomtávú traktorok turbódízel motorral rendelkeznek. Az ECO-Speed váltóműnek köszönhetően a 40 km/h menetsebesség mellett képesek a fordulatszámot 1600-ra csökkenteni, ami – a Stop and Go funkcióval együtt – elősegíti a gazdaságos üzemenyag-felhasználást. A vásárlók az alapfelszereltségű traktor mellett a Powershift verziót is választhatják, amely 45 sebességi fokozatra képes mind előre, mind hátra menetben. Irányváltóból szintén két lehetőség biztosított: a mechanikus, illetve a Powershuttle. A mászófunkció mindkét esetben az alapfelszereltség része.
A francia cég modelljeit Gouaida Amar külkereskedelmi menedzser mutatta be a jelenlévőknek, aki elmondta, hogy a Gregoire gépek jó ideje ismertek hazánkban is. Népszerűségük oka a szakember szerint az alacsony karbantartási igény és a kis üzemeltetési költség, amely tulajdonságok azonban nem szorítják háttérbe a minőséget. A Gregoire új önjáró szőlőbetakarító gép szériamodellje a G6, G7 és 
G8, amelyek nagy és közepes szőlőültetvényekre is alkalmasak. A külkereskedelmi menedzser a három új modell újdonságai közül a komfortszint, a hatékonyság és a teljesítmény további növelését emelte ki. Az Ördögárok géppróbáló terepéhez a G7 ideális választásnak tűnt, mivel itt egyaránt szükség volt a nagy teljesítményre és a kiváló manőverezési képességre.

 
Szerző: AgrárUnió ©


Címkék: