A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Szántás – oldalra elhúzás nélkül

Egyéb - 2016.01.14

 Az eke pontos beállítása rendkívül fontos ahhoz, hogy az anyagkopást minimális szinten tartsuk és az üzemanyag-fogyasztást jelentősen csökkentsük. Ehhez fejlesztette ki a Lemken az Optiquick beállító egységet, amelynek segítségével az első ekefej fogásszélessége és a traktor/eke vontatási középpont egyszerűen és gyorsan beállítható.

Szántás – oldalra elhúzás nélkül


 

Akkor optimális az eke beállítása, ha a traktor/eke vontatási középpont – az ábrán a „Z” és „PZ” közötti összekötő vonal – a traktor hátsó tengelyének „M” közepén megy keresztül. A „Z” azt a vonópontot jelöli, amelyben a képzeletben meghosszabbított alsó vonókarok keresztezik egymást, a „PZ” pedig az eke középpontját mutatja.

Először az első ekefej fogásszélességét állítjuk be. Ehhez a külső csavarorsót használjuk. A traktor/eke vontatási középpont a legfelső ábrán még nem ideális, mivel a „Z” és „PZ” közötti vonal még nem megy át a hátsó tengely közepén. Aztán az oldalra húzást a belső csavarorsóval szüntetjük meg. A traktor/eke vontatási középpont most a traktor hátsó tengelyét az „M” pontban keresztezi. A vonópont-korrekció ellenére az első ekefej fogásszélessége nem változik.

 lemken 2

 1. Első ekefej fogásszélesség és a vonópont-beállítás a Lemken EurOpal és Juwel ekéknél

2. Munkaszélesség összehangolása a Lemken VariOpal és Juwel V ekéknél

 Lemken EurOpal Optiquick beállító egység

 

 

 


Címkék: