TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,3
USD: 356,69
CHF: 394,09
GBP: 449,89
Hirdetés
Itt a jövő: hibrid rakodó pakolja tele az automata dömpert (+videó)

Itt a jövő: hibrid rakodó pakolja tele az automata dömpert (+videó)

Egyéb - 2018.01.19

A Volvo mérnökei nemcsak még biztonságosabb személyautók megalkotásán törik a fejüket, hanem a mezőgazdaság megújításán is gőzerővel dolgoznak. Jelenleg egy önműködő dömper és egy hibrid hajtású rakodógép kifejlesztése a céljuk, amelyek az eddigieknél olcsóbban és sokkal – akár 95 százalékkal – tisztábban üzemeltethetők.

Önműködő dömpert fejlesztett ki a Volvo csoport építőipari gépeket gyártó részlege, a Volvo CE. A HX1 fantázianevet viselő tanulmány nemcsak automata működésű, de elektromos meghajtású is, így valóban a legelőremutatóbb technológiát képviseli. A prototípus ugyanakkor csak az egyik darabja egy nagyobb projektnek, amelynek az a célja, hogy az ágazatot környezetkímélővé tegyék. A Volvo elképzelése szerint a kezelő nélküli, akkumulátorról hajtott gépek elterjesztésével a szén-dioxid-kibocsátás 95 százalékkal csökkenhet az építőiparban, míg maguk az eszközök (például a munkaerőköltségen, üzemanyagon spórolva) 25 százalékkal olcsóbban lesznek fenntarthatóak.

A HX1 dömper természetesen majd rajokban is dolgozhat, és elegendő lesz távfelügyelettel szemmel tartani őket. Működő prototípusa már szorgalmasan robotol egy kőbányában, ahol a felpakolt alapanyagot a törőbe szállítja. A kapacitása egyelőre nem túl nagy, de a jövőben ezt is továbbfejlesztik.
A dömper hasznos kiegészítője lehet az LX1 homlokrakodó. A hibrid gép szintén komoly előnnyel rendelkezik hagyományos társaival szemben a fogyasztás tekintetében, amit a Kaliforniában teljesített éles tesztek is alátámasztanak. A munka zömét egy ottani hulladék-feldolgozóban végezte, mégpedig az adatok szerint 45–50 százalékos üzemanyag-megtakarítás mellett.

Volvo rakodó

Az LX1 nemcsak kisebb étvágyával szerzett elismerést, de csendesebb működésével, könnyebb kezelhetőségével is, ráadásul a kilátást is jobbnak értékelték a kezelők a korábbi homlokrakodókhoz képest. Az LX1 egyelőre csak tesztdarabként létezik, és még bizonytalan, mikor kerülhet sorozatgyártásra, ezért a műszaki paraméterekről is csak szűkszavúan nyilatkozott a svéd gyártó.

Videó az önműködő dömperről:
https://www.youtube.com/watch?v=8FKPjannlRY

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: hibrid, homlokrakodó, automata, Volvo, szén-dioxid-kibocsátás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újabb segítség a gazdáknak - Magasabb jövedéki adó ...

A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május ...