TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,3
USD: 356,69
CHF: 394,09
GBP: 449,89
Hirdetés
Kisebb, magasabb, erősebb, gyorsabb, okosabb: újdonságok Hannoverből

Kisebb, magasabb, erősebb, gyorsabb, okosabb: újdonságok Hannoverből

Egyéb - 2017.12.08

Felsorolni is nehéz, mennyi újdonság szerepelt a hannoveri Agritechnicán a SZEGÁNA Kft. által forgalmazott márkák és termékek között. A 2018-as év traktorává választott McCormick farmmindenes erőgép mellett extra alacsony oldalteleszkópos mini rakodógép, emelt hasmagasságú önjáró permetező, nagyobb teljesítményű függesztett műtrágyaszórók és komplett terményszárítási rendszerek egyaránt szerepelnek a kínálatban.

A 2018-as év traktora lett farmmindenes (általános felhasználású) kategóriában az olasz ARGO holdinghoz tartozó McCormick márka X6.440 VT-Drive erőgépe a hannoveri Agritechnicán. A 121–140 LE teljesítménytartományba tartozó gépben egy saját fejlesztésű fokozatmentes (CVT) váltó található, a meghajtásról pedig 4,5 literes BetaPower (Iveco) motor gondoskodik. A traktor AdBlue rendszerrel szerelt, így a jövőre tovább szigorodó emissziós előírásokat is teljesíteni képes. A VT-Drive fokozatmentes váltónak köszönhetően kiválóan optimalizálható a motorfordulatszám, és ezáltal az üzemanyag-felhasználás. Fontos előnye továbbá, hogy hiába változik a traktor sebessége, a TLT-fordulatszám állandó marad, ami egy permetezőgépnél például azt jelenti, hogy a szivattyúja folyamatos nyomás-előállításra képes. A díjazott McCormick traktor idehaza elsősorban azoknak ajánlott, akik igényesek a munkagépeikre, illetve egy közepes teljesítménykategóriájú géppel is precíziós gazdálkodást szeretnének folytatni.

McCormick

Az Everun ERT 1500 oldalteleszkópos mini rakodógép legnagyobb előnye, hogy a magasságát sikerült 2 méter alatt tartani, és a szélessége is csupán 160 cm. A kínai gyártó és német partnerének közös fejlesztését a SZEGÁNA Kft. a januári budapesti AGROmashEXPO kiállításon is bemutatja. Az 1,5 tonna teherbírású (eszközzel 1350 kg-ot emelni képes) gép hidrosztatikus összkerékhajtással, valamint hátsókerék-kormányzással rendelkezik, az emelési magassága 4 méter. Az Everun palettáján ezzel új szegmens jelent meg, amelyet kifejezetten az európai piacra készítenek, Perkins motorral, olasz hidraulikarendszerrel és hidakkal, kedvező ár-érték arányban.

Everun

Az Everun öttagúra bővítette forgó kotró kínálatát, és az újdonságokat már a hannoveri Agritechnicára is elvitte. A 0,6–4,5 tonna saját tömegű változatok közül a kisebbek Magyarországon is keresettek lehetnek, az ERE08 (0,8 tonnás) verzió például ideális a gazdaságokban végzett kisebb munkákhoz, így kerítésépítésre, alapásásra vagy akár rakodásra. Az egyhengeres, 12 LE-s motorral szerelt eszköz tavaly a német piacon már nagy sikert aratott, mintegy 200 darabot értékesítettek belőle. A gyártó tesztközpontja egyébként szintén Németországban található, de fontos számukra a magyar piac is, ahol az idei év során a legnagyobb növekedést produkálták.

Forgó kotró

A terményszárítás és -tárolás specialistájának számító német Riela cég berendezései és rendszerei alighanem itthon is egyre keresettebbek lesznek, ahogy megjelennek az ezekkel kapcsolatos kiírások. Közel egy évtizede volt hasonlóan nagy pályázati hullám Magyarországon, azóta viszont a gépek és technológiák elöregedtek, időszerű tehát a cseréjük, sok helyen pedig a kapacitásokat kell bővíteni. A Riela előnye, hogy komplett technológiát (tervezés, gyártás, kivitelezés, szerviz) képes biztosítani, így biztosan nem fordulhatnak elő kompatibilitási problémák. Ezt fontos kiemelni, hiszen ha nem megfelelően vannak beállítva az automatizálások, akkor egy szárítótűz vagy más káreset komoly anyagi veszteséget tud okozni.
A Riela a silókhoz is új rendszereket dolgozott ki, így immár nemcsak a hőmérsékletet tudják valós időben mérni, de a nedvességtartalmat is. Az adatokat 3D-ben szoftveresen le lehet kérdezni, és laptopon megnézni, ha pedig kezd melegedni a termény, akkor időben be lehet avatkozni. Ezáltal jelentősen csökkenhet a tárolási veszteség, amely például Ukrajnában – közelmúltbeli adatok szerint – a 30 százalékot is elérte. A termény az új rendszerrel megőrzi a betakarításkor produkált minőséget és tisztaságot (jó, ha a törtszemek sem kerülnek egy csomóba), illetve a rovarkártevők felbukkanása is elkerülhető általa.

Riela siló

A SZEGÁNA Kft. által forgalmazott Caffini Striker önjáró permetező már több éve a piacon van, most azonban jó pár hasznos újítás jelent meg rajta. A hasmagasság immár hidraulikusan állítható 150–200 cm között, amely a magyar gazdák által „elvárt” 170–180 cm-es értéket messze túlteljesíti. Napraforgóban ez különösen ideális, mert deszikkáláskor sem okoz kárt a gép. A Caffini Striker a menet közbeni nyomtávállítás lehetőségével is gazdagodott (225–300 cm között), illetve egy opcionálisan beszerezhető szoftver révén mostantól távolról is elérhetők a motorelektronika, a hidraulika adatai, a különféle permetezés-jellemzők és egyéb paraméterek. Akár egy okostelefon segítségével is felügyelhető a rendszer, ellenőrizhetők, dokumentálhatók, naplózhatók az adatok, de az információk a gyárba is eljutnak.

Caffini Striker

A dán Bogballe függesztett műtrágyaszórók új M sorozata erősebbé, gyorsabbá és okosabbá vált a korábbinál. Az M60 és M45 típusjelű (vagyis 6, illetve 4,5 tonnás vázzal rendelkező) eszközök saját kategóriájukban a két legnagyobbnak számítanak a világon. A gyorsaság a tisztításukban (is) megjelenik, új mosási pontokat alakítottak ki rajtuk, megnyitották a műtrágyaporos, nehezen elérhető részeket, és ezáltal könnyebbé vált az eszközök rendben tartása. Megnövelték a kieresztő nyílást, a 650 kg/perc kapacitás pedig lényegében egy Big Bag zsáknak felel meg. Az új műtrágyaszórók nemcsak gyorsak, de precízen szabályoznak is, az automata szakaszolás és hozamtérkép-arányos kijuttatás még pontosabbá vált. A szoftver a korábbi gépváltozatokra ingyenesen rátölthető.

Bogballe




Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, permetezőgép, Agritechnica, rakodógép, műtrágyaszóró, Szegána Kft., siló, terményszárítás, kotrógép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A KITE Zrt. megoldásai az állattenyésztés területének ...

Május 2-4. között került megrendezésre a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok a Hód-Mezőgazda Zrt. ...