A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

80 éve a mezőgazdaságban: Perkins motorok

Egyéb - 2015.11.13

Közel egy évszázados mezőgazdasági hátterével 
a dízel- és gázmotorokat gyártó Perkins óriásvállalat érti és meg is határozza az erőgépek fejlesztési trendjét. A gazdaságok, de az erdészeti gépek, 
a rétek-legelők kaszái vagy éppen a kertészet kisgépei sincsenek meg Perkins motorok nélkül.

80 éve a mezőgazdaságban: Perkins motorok


Nigel Baseley ker. igazgató

Nigel Baseley
ker. igazgató

A titok a motorok „testreszabásában” rejlik. Kimagasló teljesítményű és forgatónyomatékú, visszafogott zajkibocsátású motorjaik a legszigorúbb kipufogógáz-tisztasági előírásoknak is eleget tesznek, és alacsony költséggel üzemeltethetők. Az üzemelés biztonságát a mindenre kiterjedő, állandó és „testközeli” alkatrészellátás és szerviz garantálja.

5 LE és 2600 LE között mindenütt
Az ismertebb traktor-, kombájn-, járva-szecskázó- és emelő-gép-gyár-tók közül a Massey Ferguson, a Claas, a Lindner, a Landini, a McCormick, a Manitou, a Hattat, a Farmtrac, az Iseki, a Weidemann és a Stara a Perkins motorokra alapoz, ahogy sok nagynevű iparigép-gyártó is, például a Vögele, a Terex vagy az Atlas Copco. Csak traktorokból több mint 300 típus fut Perkins motorral. Összesen mintegy 1000 cég több mint 5000 különféle termékében lelhetők fel ezek a motorok, az építőipartól a nagy aggregátorokig.

 

Zsámba Petúr cégvezető

Zsámba Petúr
cégvezető

Érdekesség: a magyar vezérképviselő cég tulajdonosának erdélyi, szászrégeni Maviprod SRL-vállalkozása évente több száz erdészeti és mezőgazdasági gépet gyárt az IRUM-gyárban, az EU emissziós normáit teljesítő Perkins motorokkal szerelve. Napi több száz motor készül. Üzemeik az Egyesült Királyságban – Peterborough: 400, 1100 és1200 sorozatú; Stafford: 1300, 1600, 2000 és 4000 sorozatú; Brazíliában – Curitiba: 1100 sorozatú; az USA-ban – Griffin: 400 sorozatú és Kínában – Wuxi: 400 és1100 sorozatú motorokat gyártják. Legújabb zöldmezős beruházásuk Indiában – Shendre, Aurangabad – valósult meg, ahol a 4000 sorozatú, 6, 8, 12 és 16 hengeres dízel- és gázmotorokat állítják elő 695 kWm és 2083 kWm közötti bruttó teljesítménnyel.

A Massey Ferguson traktorok és Manitou rakodógépek Perkins 1104D-E44TA motorja

A Massey Ferguson traktorok és Manitou rakodógépek Perkins 1104D-E44TA motorja
Elismert márka a mezőgazdaságban
Jelenleg több mint 500 000 Perkins motor működik mezőgazdasági erőgépekben világszerte,
• 
8.8–225 kW (11.8–302 LE) közötti teljesítménnyel (1. táblázat).

Stage IIIB / 1206E sorozatú turbófeltöltős, 6,6 literes Perkins motor

 Stage IIIB / 1206E sorozatú turbófeltöltős, 6,6 literes Perkins motor

• 
A legújabb technológiát megvalósító, a legszigorúbb EU Stage IV, illetve az U.S. Tier 4 Final kipufogógáz-tisztasági előírásoknak is megfelelő kompakt motorok a mezőgazdaságban elvárt teljesítményt és nyomatékot nyújtják.
• 
anga-bad –, a legnagyobb, 4000 sorozatú motorok gyártására.


A Perkins Magyarországon
„2010 óta mi vagyunk a Perkins motorok és alkatrészeik magyarországi hivatalos márkaképviselete. Szolgáltatásaink:
• 
eredeti Perkins alkatrészek raktárról, akár egynapos határidővel is, házhoz szállítva;
• 
professzionális szervizcsapat, gyors helyszíni kiszállással;
• 
Perkins motorok időszakos karbantartása;
• 
teljes körű motorfelújítás;
• 
műszaki tanácsadás;
• 
Perkins motorok forgalmazása.”
Szerviz és helyszíni segítség
A gépgyártók és -felhasználók 280 országban élvezhetik a 100 alkatrészellátó központból kiszolgált 3500 képviselet által nyújtott előnyöket. Az alkatrészellátó központokból a hét minden napján – akár 24 órán belül is! –rendelhetők eredeti alkatrészek, így mindig gyors és szakszerű segítségre számíthat a Perkins motorral szerelt gép üzemeltetője.

Miért használjunk eredeti Perkins alkatrészeket?

A nem eredeti alkatrészek kialakítása az eredetiek másolásával történik. Az utángyártással foglalkozó gyártók nem férnek hozzá a Perkins gyár műszaki adataihoz és műszaki rajzaihoz, így az utángyártott alkatrészek gyártása a motortól elszigetelten történik.
A legtöbb esetben az anyagmegválasztás, illetve megmunkálásuk/hőkezelésük eltér az eredetiétől, így fennáll a veszélye, hogy ezek az alkatrészek nem illeszkednek megfelelően. Ennek eredménye lehet gyors kopás, lecsökkent teljesítmény, megbízhatatlanság, magasabb olaj- és üzemanyag-fogyasztás, alkatrész-károsodás vagy akár a motor meghibásodása.
Az alkatrész-utángyártó cégek a teljes motoralkatrész-palettának kizárólag csak egy szűk tartományát készítik: nem tudják támogatni a teljes Perkins motoralkatrész-palettát, továbbá az utángyártott alkatrészekre természetesen nem terjed ki a Perkins-garancia sem.
A hamisítások és nem eredeti termékek elkerülésére a Perkins bevezetett egy új, hologramos rendszert, amely 2011 augusztusában lépett hatályba: minden egyes eredeti Perkins alkatrész csomagolásán ez a hologram jelzi, hogy megbízható alkatrészt tart a kezében.

Tudta?
• 
A motor levegőszűrője üzem közben egy óra alatt akár 2-300 000 liter levegőt is megszűr, ami mintegy 25 tartálykocsi méretének felel meg – azonban mindössze egy teáskanálnyi por is elegendő ahhoz, hogy a motor tönkremenjen.
• 
A levegőszűrőnek a hajszál vastagságánál tízszer kisebb porszemcséket is meg kell szűrnie.
• 
Egy olajszűrő 12-15 másodpercenként négy liter olajat szűr meg – nem mindegy, hogy milyen hatásfokkal.

Miért használjon eredeti alkatrészeket?
• 
Mert az eredeti Perkins alkatrészeket úgy tervezték, hogy: a többi eredeti alkatrésszel együttműködésben „dolgozzanak”, ezzel maximalizálják az alkatrészek élettartamát és a motor teljesítményét,
• 
megfeleljen az adott motor jellemzőinek,
• 
a beépítésekor tökéletesen illeszkedjen,
• 
csökkenjen a költséges állásidő.
„A Perkins a mezőgazdaság örökségének elvitathatatlan része. Ezért értjük meg ilyen jól az ő elvárásaikat, és ezért kínálhatunk minden igényt kielégítő motorokat minden felhasználónak. Az erőgépgyártókkal együttműködve támogatjuk az ágazatot most és a jövőben is.”
MÁVIPROD Magyarország Kft., Iroda: +36 23 560 023, e-mail: perkins@maviprod.hu, web: www.maviprod.hu

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: