A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Precíz technológia, javuló hatékonyság – A KITE Zrt. technológiai bemutatója Nádudvaron

Egyéb - 2015.11.12

Legújabb fejlesztési eredményeit mutatta be a KITE Zrt. szeptember elején nádudvari bemutatóján. Több évtizedes múltra tekint vissza a KITE Zrt. technológiai fejlesztőmunkája, amelynek köszönhetően számos, sikerrel használható termesztés-technológiai eljárás, eszköz és termék került a termelők kezébe. Ez a munka töretlen lendülettel folyt az elmúlt években is, így napjainkban is több újdonsággal tudják segíteni a gazdálkodókat – mind az inputok, mind a termesztés-technológiai háttér oldaláról.

Precíz technológia, javuló hatékonyság – A KITE Zrt. technológiai bemutatója NádudvaronA rendezvényen több témáról is szó esett, így a közeljövő – nem túl mesés – terménypiaci kilátásairól, a KITE Zrt. által felkarolt sávos művelésről, a legjelentősebb kapás növények termesztéstechnológiájáról, majd mindezekhez fajtabemutató is társult.
Szemléletváltásra van szükség
A növénytermesztés jelenlegi állapotában az egyes fajtákban, hibridekben rejlő lehetőségeket nem tudjuk teljes mértékben kihasználni. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy nem a fajták termőképessége limitálja a termésszintet, hanem a termesztés egyéb körülményei, amelyek legalább részben a gazdálkodó által is befolyásolhatók.
A hatékonyság növeléséhez szemléletváltásra van szükség – legyen szó a termésszint növeléséről vagy a jelenlegi termésszint alacsonyabb költséggel való eléréséről.
A hatékonyság és a jövedelmezőség javítása érdekében a KITE Zrt. fejlesztő munkatársai öt évvel ezelőtt kezdték meg az Egyesült Államokban használatos sávos művelés hazai adaptációját. Az elmúlt években kukoricában, napraforgóban és repcében is perspektivikusnak bizonyuló eljárást idén már szójában is próbára tették.
A sávos művelés a sor és sorköz megkülönböztetésén alapul: a művelés jelentős részben a sor körülbelül harminc cm-es sávjára korlátozódik, ahol a kultúrnövény gyökérzete elhelyezkedik.


A sávos művelési rendszerben a műveletek egy része teljes felületen, egy másik része pedig a sor-sorköz megkülönböztetésével történik.
Teljes felületen kell végrehajtani a korán lekerülő elővetemény utáni tarlóhántást, a kémiai tarlóápolást, az árvakelés irtását, továbbá a kártevők, kórokozók elleni védelmet. A sor és sorköz megkülönböztetésével kivitelezhetők:
• 
A sávok elkészítése, ezzel egy menetben az alapműtrágya lehelyezése.
• 
A magágy elkészítése, vele egy menetben a vetés, starterműtrágya-kihelyezés, talajfertőtlenítés, a sor gyomirtása.
• 
A fejtrágyázás, kultivátorozással egy menetben.
A sávművelés alapelve a szükséges és egyben elégséges beavatkozások elvégzése, ennek részeként a menetszám csökkentése, amivel jelentős mennyiségű üzemanyag takarítható meg. A hatékonyság növelése érdekében minden input anyag pozicionáltan kerül kihelyezésre.
A technológia sikeres kivitelezése RTK rendszerrel lehetséges, hiszen az egyes műveleteket egymásra kell illeszteni. Emellett a KITE Zrt. szakemberei arra is felhívták a figyelmet, hogy a technológiai fegyelem szigorú betartása szintén alapfeltétele a sikernek.
A hazai vizsgálatok alapján kukoricában, napraforgóban, repcében és szójában (utóbbi kettő esetében is 76 cm sortávval) van létjogosultsága a sávos művelésnek. A termesztésükhöz szükséges teljes gépi háttér, a termesztéstechnológia és a megfelelő genetika is rendelkezésre áll a KITE Zrt. kínálatában.

kukorica KITE
Egyenletes állomány
A kukorica, a repce és a szója növényfajok esetében a KITE Zrt. által tesztelt, saját forgalmazású, licences fajtákkal/hibridekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ezek vetőmagját a KITE Zrt. maga állítja elő. A vethetőség alapvetően meghatározza az állomány egyenletességét. A KITE Zrt. rendszerében méret és alak szerint is frakciókra bontott vetőmagkészlet biztosítja a tételek homogenitását, ami az egyenletes vethetőség alapfeltétele.
A vetőmagkínálatban szemezgetve először tekintsük át a kukoricahibrideket:
• 
Elsőként ejtsünk szót a Loupiacról (FAO 380), amely a sávos művelésbe kiválóan beilleszthető, gyors kezdeti fejlődésű, erős szárú hibrid. A 2013-as és 2014-es évek átlagában 11,9 t/ha termést adott üzemi körülmények között, de az idei vizsgálatban is elért 8,4 tonnát hektáronként, 19% víztartalom mellett.
• 
Szintén javasolható sávos művelésbe a kiváló alkalmazkodóképességű ES Sensor (FAO 390) jó ár-érték arányú vetőmagja.
• 
Kifejezetten korai a Renfor hibrid (FAO 320). Prémiumminőségű termék a korai szegmensben, akár 10 t/ha feletti terméssel, alacsony betakarításkori nedvességgel. Alacsony, erős szárú, betegségeknek ellenálló kukorica.
• 
A FAO 300-as éréscsoport közepéről a Neffelt és a kiemelkedő termésre képes Sushit ajánlották a kukoricatermesztők figyelmébe.
• 
A hosszú tenyészidejű kukoricák közül jól beilleszthető a sávos művelés rendszerébe az Armagnac (FAO 490). Nagy termőképességű hibrid erőteljes levélzettel, szárral, nagy ezerszemtömegű terméssel.
Repce a sávos művelésben
Az már korábban bebizonyosodott, hogy 76 cm-es sortávval sikeresen termeszthető a repce, és ehhez többéves vizsgálatokkal a megfelelő technológiát is sikerült kialakítani. Következő lépésként a sávos művelési rendszerbe is sikerült beilleszteni. Elsőként azokat a hibrideket kellett kiválasztani, amelyek kompenzálják a széles sortávot, mint például az Arkaso, majd ehhez megtalálni az optimális vetőmagmennyiséget, termesztéstechnológiát. Már a vetésnél meg kell állnunk egy pillanatra, hiszen a repce szemenkénti vetésére a legalább hat gramm ezermagtömegű vetőmagtételek alkalmasak, éppen ezért a KITE Zrt. saját, licences hibridjeiből erre a célra kalibrált, szemenként vethető magot kínál.
A repce esetében a sávos művelés javára írható az is, hogy a sor éppen a lazított sávra kerül, így a növények mélyre hatoló karógyökere szabadon fejlődhet. A kelés biztonsága szempontjából az sem mellékes, hogy ebben a technológiában a sávtisztítással a felső kettő–négy cm-es száraz réteget (szármaradványokkal együtt) eltávolítjuk a sorról, így a vetőmag jobb eséllyel kerül nedves talajba.
Tapasztalatok a szójáról
A szójában sem az idei év újdonsága a 76 cm sorköz alkalmazása, az újabb lépést a sávos művelésbe való beillesztés jelenti. Ezzel együtt a széles sortávval járó technológiai különbségekre is felhívták a figyelmet a KITE Zrt. szakemberei. Így az optimális vetőmagmennyiség változására is: a hagyományos térközben megszokott 600-650 ezer növény/ha helyett a 300-350 ezer egyedet kell megcélozni. Különösen a gyomirtás nehézsége miatt a sávos művelésben a többi növénynél is nagyobb technológiai fegyelemre van szükség, így például elhagyhatatlan a vetés előtti glifozátos kezelés.
A fajta megválasztásában, a széles sortávú termesztésbe beilleszthetőségen túl, természetesen olyan alapvető szempontoknak is helyük van, mint a terméspotenciál, állóképesség, jó betakaríthatóság (kellő magasságban eredő alsó hüvelyszint), betegség-ellenállóság. Ennek figyelembevételével a rendezvényen egy-egy új fajtát ajánlottak a szójatermesztők figyelmébe a szuperkorai, a korai és a középérésű kategóriából:
• 
A Navigator erős gyökérzettel rendelkező, generatív típusú szuper korai szója, amely fő- és másodvetésre is alkalmas.
• 
A Tenor igen korai, nagyon jó állóképességű fajta.
• 
A középérésű Pallador az egyik legnagyobb terméspotenciálú, Magyarországon termesztésben lévő fajta. Agresszív gyökérzetet növeszt, erektív levélzetű, jó szárszilárdságú. Magas állományt képez, de megdőlésre nem hajlamos. Az alsó hüvelyeket 14-15 cm magasan képezi, így jó hatékonysággal takarítható be.

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: