A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Innovációkra alapozva – Kevesebb erőforrással nagyobb termésmennyiség érhető el

Egyéb - 2015.11.05

Magyarország első agrárinnovációs rendezvényét tartották szeptember 16-án Dunaföldváron, ahol Európa legnagyobb bioetanolgyára található. Az ágazat minden fontosabb szereplőjét felvonultató rendezvényen a résztvevők megismerhették a jövő mezőgazdaságának fejlesztéseit, amelyek már elérhetőek a hazai termelésben is. A rendezvény ötletgazdája és kivitelezője a Pannonia Ethanol, főtámogatója a KITE Zrt. volt.

Innovációkra alapozva – Kevesebb erőforrással nagyobb termésmennyiség érhető el


A magyar gazdaság motorja
„A Magyar Export-Import Bank felismerte az agrárinnovációval foglalkozó vállalkozásokban rejlő lehetőséget, amelyeket jelentős beruházásokkal és szervezeti fejlesztésekkel támogat. Az elmúlt három évben 82 agrár- és élelmiszer-exportőrnek 129 milliárd forint hitelt folyósítottunk. A sikeres mezőgazdaság kiemelten fontos, hiszen az agrárexport a teljes magyar exportteljesítmény nyolc százalékát teszi ki. Az ágazat erősödése automatikusan a feldolgozóipar felemelkedését és megerősödését jelentheti” – emelte ki nyitóelőadásában Urbán Zoltán, a Magyar Export-Import Bank vezérigazgatója.
Az előadók egyetértettek abban, hogy az innováció elengedhetetlen a fenntartható mezőgazdaság versenyképességéhez. A fejlesztések célja kevesebb erőforrással ugyanakkora területen minél nagyobb terméshozamot elérni. Ennek eredményei kedveznek az élelmiszer-termelésnek, a bioetanol-termelésnek, az állattenyésztésnek, az éghajlat- és környezetvédelemnek, a vidékfejlesztésnek – azaz a helyi gazdaságoknak és a jövedelem helyben történő megtermelésének.
„Magyarországon és a régióban hatalmas a kihasználatlan potenciál. Az új technológiákkal képesek vagyunk felzárkózni és profitot termelni. Magyarország potenciálja egyértelműen a fenntartható mezőgazdasági alapanyag előállításában rejlik, hiszen nem kérdés, hogy a feldolgozóipar fejlődni fog – mondta Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol vezérigazgatója. – Európa legnagyobb bioetanol-gyártójaként évi 450 millió euróval járulunk hozzá a magyar GDP-hez, ami közvetve 2000 vidéki munkahely megteremtését és fenntartását is jelenti.”
Új technológiákkal a fejlődésért
Az erőforrás hatékonyabb felhasználásán alapuló technológiai fejlesztések hatalmasat léptek előre az utóbbi években: megjelentek a drónok, az összegyűjtött hatalmas adatmennyiséget (big data) pedig elkezdték tudatosan feldolgozni és hasznosítani. Magyarország piacvezető precíziósgazdálkodás-szakértője élőben mutatta be a kukorica szántóföldi termesztésének komplett gépesítését az alapműveléstől a betakarításig. A bemutatón szereplő összes gép +/-2 cm-es pontossággal végezte munkáját a 
KITE Zrt. RTK (Real Time Kinematic) jelhálózatának felhasználásával.
Szintén a precíziós gazdálkodást segíti elő a dróntechnológiát alkalmazó magyar startup, az Agridron Kft. is. Drónokkal térképezik fel a növényállományon belüli eltéréseket, az így elkészített térképek segítségével változtatható a már vegetációs időszakban kijuttatott tápanyagok mennyisége. A megoldással három év alatt a kukoricatermesztésben 0,3-0,5 tonnás hozamnövekedést értek el.
Az előadásokon betekintést nyerhettek a világelső öntözéstechnológiai cég, a Netafim fejlesztéseibe és technológiájába, amellyel hatékonyan javíthatók a vízfelhasználási mutatók. A növényvédő szerek használatának minimalizálására pedig a drónokkal történő talajminta-kijelölés adhat megoldást. A szakemberek a mágneses permetezési technológia kifejlesztéséről is informálódhattak, amellyel drasztikusan, akár 70-80%-kal csökkenthető a növényvédő szerek mennyisége.

Előadók:
Agridron Kft. – terület feltérképezése drónokkal, Dow AgroSciences – növényvédő szerek, DuPont Industrial Biosciences / Pioneer – biotechnológia, INTL FC Stone – piacelemzés, KITE Zrt. – precíziós gazdálkodás, MagGrow – mágneses permetezés, Netafim – öntözéstechnológia, Pannonia Ethanol – Európa legnagyobb bioetanol-gyártója, Budapest Bank, FHB Bank, Raiffeisen Bank, EXIM Bank.


Címkék: