A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Agritechnica 2015 – Innovációs „tűzijáték”

Egyéb - 2015.11.02

A világelső mezőgazdaságigép-kiállításon ismét számtalan innovációt vonultat fel 52 ország közel 2800 kiállítója. 25 országból 203 kiállító pályázatot is nyújtott be 311, újdonságnak tartott terméke hivatalos elismerése érdekében. Ezek közül szigorú kritériumok alapján választotta ki a semleges német, osztrák, lengyel, román, svájci, török és üzbég szakértőkből és gazdákból álló, nemzetközi bírálóbizottság az arany és ezüst fokozatú újdonságértékűeket.

Agritechnica 2015 – Innovációs „tűzijáték”


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

AGRITECHNICA éremA díjazottak jegyzékét a kiállítás megnyitása előtt több mint egy hónappal közzétették, így már mi is bemutathatjuk a legérdekesebbeket, az öt aranyérmest. Aranyéremmel azokat a termékeket tüntették ki, amelyek koncepciója újszerű működésmódot vagy már ismert eljárások lényeges tökéletesítését eredményezi. A megítélési szempontok:
• 
a termék gyakorlati jelentősége;
• 
üzemviteli és munkavégzési előnyök;
• 
környezetkímélés és energiafelhasználás;
• 
könnyű, biztonságos munkavégzés.
Lássuk hát a kiállítás öt iránymutató fejlesztését!

pellet
PREMOS 5000 „pelletkombájn”
A szálastakarmányokból és a mezőgazdasági melléktermékekből gyártott pelletnek takarmányként, alomként, tüzelőanyagként vagy akár az állatok figyelmét lekötő játékszerként is széles piaca van. A PREMOS 5000 az első olyan „pelletkombájn”, amely előzetes aprítás nélkül képes a rendről felszedett terményből 16 cm átmérőjű pelleteket előállítani. Forgó, perforált matricájának fogaskerékszerűen egymásba kapcsolódó, váltakozó sorokban elrendezett „fogai” és „fogárkai” között préseli át a terményt a henger belső terébe, 9 m³-es tartálya 5000 kg pellet befogadására alkalmas – éppen ennyi a 300 kW energiaforrással működő gép maximális órateljesítménye! A géppel szalmarend is felszedhető. A szalmapellet fajsúlya 600 és 700 kg/m³, a szalmabála fajsúlyának három-négyszerese. 2,5 kg pellet körülbelül egy kg fűtőolajjal egyenértékű hő előállítására képes, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a fosszilis tüzelőanyagokkal való összehasonlításban. A gép a betakarítási idényen kívül álló helyzetben is működtethető. Bálabontóval kiegészítve stabil üzemű pelletálásra is alkalmas, így akár egész évben kihasználható.
(Bernard Krone GmbH)

Szerző: AgrárUnió

Címkék: