A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Kis hírek a nagyvilágból 2.

Hírek - 2016.05.07

Előnyben az ikersoros vetés Egy Sárbogárdon tavaly elvégzett kísérlet szerint az ikersoros vetéstechnológia körülbelül 10-12%-kal emelte a kukorica termésátlagát a normál vetéshez képest. A Valkon Kft. által forgalmazott Great Plains ikersoros szemenkénti vetőgéppel DKC 4590 és DKC 4795 fajtájú hibrideket juttattak a földbe 2015 májusában, s a betakarításra november közepén került sor (17,5 és 18,5% közötti víztartalommal). A hagyományos technológia alkalmazása mellett 8740–9409 kg/ha közötti terméseredmények születtek, míg ikersoros vetéssel 9983–10 497 kg kukoricát sikerült „lehozni” egy hektár földről.

Kis hírek a nagyvilágból 2.


F1-es eke

kishir2Az osztrák Forma–1-es versenypálya közelében, a stájerországi Spielberg határában került sor a Vogel & Noot ©plus Helios 400 6S Vario függesztett váltvaforgató eke gyakorlati tesztjére. A 4–7 ekefejjel elérhető, a korábbinál alacsonyabb tömegű eszköznél a Komfortbox vezérlőn keresztül számos hidraulikus funkció a traktorfülkéből állítható. Az új SPF-rendszer kiemelkedő stabilitást biztosít a gépnek, míg az új, széles hidraulikus mélységállítású, vázközeli kerékkel jobb határszántás produkálható.

 

 

Bérgépek a KITE Zrt.-től

kiteTechnológiai és klasszikus bérgépszol-gál-ta-tásokkal erősít a KITE Zrt. A John Deere, JCB és Orthman márkájú, távfelügyeleti rendszerrel ellátott gépek összetétele alkalmazkodik a felhasználók igényeihez, ami a felszereltségükben is megmutatkozik. A KITE Zrt. lehetőséget biztosít arra is, hogy egy meghatározott földterületet a KITE RTK-jelének használatával, a precíziós gazdálkodás gyakorlati munkavégzésére kiképzett gépüzemeltetési specialistával, intelligens munkagépekkel és RTK korrekciós jelet használó erőgéppel műveltessünk meg. Ezen „technológiai bérlet” során a gépkapcsolatokat a KITE Zrt. teljes körű szervizszolgáltatással, biztosítással és a KITE Precíziós Gazdálkodásra vonatkozó szaktanácsadással adja, jelenleg a vetés (szántóföldi sűrű soros és kapásnövény-kultúrák), a sorközművelő kultivátorozás (szántóföldi kapásnövény-kultúrák), a sávos alapművelés (szántóföldi sűrű soros és kapásnövény-kultúrák) és a betakarítás (szántóföldi sűrű soros és kapásnövény-kultúrák) munkaműveleteire vonatkozóan.

Növényvédőszer-megtakarítás

amazonAz Amazone az UX függesztett permetezőgép és a Pantera önjáró részére kínálja újdonságként az AmaSelect elektronikus egyedi fúvókakapcsolást 50 cm-es szakaszolóval. Az önmagában is 5%-os permetszer-megtakarítást lehetővé tévő GPS-Switch automatikus forduló- és szakaszolókapcsolással kombinálva az átfedéseket (átlapolásokat) az AmaSelect egyedi fúvókakapcsolással további megtakarítást lehet elérni, átlagosan újabb 5%-kal. Az AmaSelect meghatározó újdonsága a négyszeres fúvókatartó a fúvókák elektromos át- és lekapcsolásával. Ekkor az egyes fúvókák kapcsolása rendszerint 50 cm-es szakaszokban történik GPS-Switch-csel. Ha a négyszeres fúvókatartó minden fúvókatípusához egyszer betáplálták az optimális nyomástartományt az ISOBUS fedélzeti számítógépbe, az AmaSelect a fúvókákat a kijuttatandó mennyiségtől és a haladási sebességtől függetlenül ezen adatok alapján kapcsolja át.


Címkék: