TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Erősítés a kukoricaszezonra – Intelligens vezérlésű, energiatakarékos szárító a svéd Tornumtól

Erősítés a kukoricaszezonra – Intelligens vezérlésű, energiatakarékos szárító a svéd Tornumtól

Egyéb - 2017.02.11

Hő-visszaforgatásos rendszerének köszönhetően jelentős energiamegtakarításra képes, a Tornum IDC intelligens vezérlése révén pedig akár felügyelet nélkül is el tudná végezni a munkát 
a svéd gyártó ultramodern szárítója, amelynek az ősszel beüzemelt egyik példányát lapunk is megtekintette működés közben.

Hő-visszaforgatásos eljárás

hzsHerczeg Zsolt
ügyvezető

 

A hajdúszoboszlói Herczeg Gabona Kft. 2011 óta létezik jelenlegi formájában, 
de a tulajdonos Herczeg család – egyéni vállalkozások keretében – már 1989 óta foglalkozik terménykereskede-lemmel, növényter-mesztéssel és a hozzá kapcsolódó szolgáltatással. Kapacitásuk növelésére a közelmúltban helyeztek üzembe egy (10%-os vízelvonásra számolva) 25 t/h teljesítményű, Tornum HR4-27-4 terményszárítót, amelynek típusjelzésében a „HR” betűk a hő-visszaforgatásos megoldásra utalnak. A berendezés azt az energiát hasznosítja, amely egy hagyományos szárítóban elveszne, ráadásul egyedi konstrukciójának köszönhetően csendesebb és tisztább munkakörnyezetet biztosít. 
A HR-szárítóban a legforróbb száraz levegőnek körülbelül a negyedét keringtetik vissza, ami jelentős költségcsökkenést eredményez, hiszen kevesebb energiát kell előállítani a gázégővel.

Ha szükséges, természetesen a kizárólag friss levegőt alkalmazó szárítási funkció is elérhető. „PB-gázt használunk, és valóban érezzük a megtakarítást – erősítette meg látogatásunk alkalmával Herczeg Zsolt ügyvezető is. – Arról nem is beszélve, hogy a hővisszaforgatás révén sokkal kíméletesebb szárítást tudunk végezni, kiváló minőségben és nagy biztonsággal.”

Rugalmas kivitelező csapat

A Herczeg Gabona Kft. új Tornum szárítója a 2016-os kukoricaszezon elejére készült el. Azért döntöttek a beruházás mellett, mert a régi, 11 éves berendezésük 17,5 t/h-s teljesítménye 
a megnövekedett igények kielégítésére már nem volt elegendő. A kettő együtt viszont gond nélkül megbirkózik a naponta beérkező mennyiséggel, a november eleji látogatásunkig például 14 ezer tonna termény haladt rajtuk keresztül, de még jócskán állt lábon gabona kint, a földeken is (a saját termés kezelése mellett bérszolgáltatást is végeznek). A tulajdonosok tervei szerint a következő szezonban már a napraforgó szárításában is részt vesz az új Tornum berendezés.

Az építkezés egyébként június közepe táján kezdődött a földmunkákkal, az első elemek pedig július végén érkeztek meg, egyenesen Svédországból. A skandináv gyártócég valamennyi szárítója tűzihorganyzott fémlemezből készül. Még javában folyt a betonozás, de már elkezdték az alkatrészek összeszerelését, és a kivitelező csapat összeszokottságának, valamint a gondos, előrelátó tervezésnek köszönhetően október második felében sor kerülhetett a próbaüzemre és rögtön utána az éles „bevetésre”. Az ilyenkor szokásosnak mondható kisebb-nagyobb igazításokat, beállítási változtatásokat – elsősorban a programozás területén – menet közben végezték el. „A Tornum rugalmasan állt a kihívásokhoz, napi kapcsolatban vagyunk velük, és ha bármilyen probléma felmerült, akkor rögtön jöttek és orvosolták” – dicsérte meg Herczeg Zsolt a debreceni központú magyar képviseletet.

Szinte magától működik

szaritoA hajdúszoboszlói vállalkozás HR4-27-4-es szárítója IDC-vel, vagyis intelligens szárítóvezérléssel van felszerelve, ami a költséges túlszárítás elkerülésének egyszerű módja. A vezérlőegységből és nedvességérzékelőkből álló Tornum IDC egy szoftveralapú vezérlőrendszer, amely a folyamatos szárítókban felügyeli és szabályozza a kimenő nedvességtartalmat. A tulajdonosnak elég egy okostelefon vagy táblagép, és a felhasználóbarát interfészen keresztül teljes mértékben szabályozhatja a teljes szárítási folyamatot. A rendszer figyeli a magnedvességet, és szükség esetén beavatkozik, sőt maga a svéd anyacég is bele tud nyúlni a programba, hogy elvégezze a frissítéseket vagy az esetleges javításokat. „Az elő- és utótisztításhoz egy-egy rostát használunk, így könnyen teljesíthető a 98 százalékos tisztaság – mondta Herczeg Zsolt. – Egyébként ez a szárítótípus egy kezelővel nyugodtan működtethető, de annyira kifinomult a számítógépes rendszere, és olyan megbízható, hogy akkor is problémamentesen dolgozna, ha magára hagynánk.”

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Budapest gazdatüntetés

Békésen és nagyon szolidan lezajlott a 2024-es év (első) Budapestre meghirdetett gazdatüntetés, amely célja a ...