A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Lendületben az AXIÁL – Kerecsend és Tatabánya a telephely-fejlesztési program újabb állomásai

Egyéb - 2017.01.27

Sűrű a naptára mostanában Harsányi Zsoltnak, az AXIÁL tulajdonos ügyvezetőjének, hiszen az őszi hódmezővásárhelyi és orosházi telephelyavató után 2016 decemberében Tatabányán adott át egy megújult szervizcsarnokot, a 2017-es évet pedig az új kerecsendi bázis átadásával indította.

Lendületben az AXIÁL – Kerecsend és Tatabánya a telephely-fejlesztési program újabb állomásaiA bajai központú, magyar tulajdonban lévő, fennállásának 25. évfordulóját éppen idén ünneplő, a hazai mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalmazás területén komoly szereplőnek számító AXIÁL nagy hangsúlyt fektet a minőségi alkatrészellátásra és szervizszolgáltatásokra, ezért néhány éve nagyszabású telephely-fejlesztési programba kezdett, amely során meglévő telephelyeik modernizálása mellett számos új AXIÁL pontot létesítettek. A telephely-fejlesztésekkel nem egyszerűen üzleteket, hanem szolgáltató központokat kívántak létrehozni azért, hogy műszaki- és háttérszolgáltatásaik 75 kilométeres körzeten belül elérhetők legyenek az ország bármely pontjáról.

Nagyobb területen, korszerűbb berendezésekkel várja ügyfeleit a heves megyei Kerecsenden januártól az AXIÁL. A vállalkozás a partnerek és az ügyfelek igényeit figyelembe véve döntött úgy, hogy a kapacitásbővítés és a szolgáltatási színvonal javítása érdekében a füzesabonyi bázisát bezárva új helyre költözik. A január 10-én hivatalosan átadott új AXIÁL pont Kerecsend külterületén egy közel ötezer négyzetméteres telken található, ahol egy meglévő üzemet alakítottak át és bővítettek. Az új 1400 négyzetméteres épületben az üzlethelyiség mellett helyet kapott egy daruzott szervizműhely, raktár, iroda, valamint szociális- és kiszolgáló helyiségek is.
Tatabányán a meglévő telephely fejlesztése zajlott az elmúlt hónapokban, a megújult bázist december 7-én adta át partnereinek a cég. A 200 millió forintos beruházással kialakított 400 négyzetméteres szerviz szolgálja ki a Csornán, Székesfehérváron és Üllőn lévő alkatrészboltok által lefedett területet. A megújult tatabányai és az újonnan nyitott kerecsendi telephellyel a környék mezőgazdasági, építőipari és raktár-technológiai igényeit szeretnék kielégíteni.

axitata

Kedélyes szalagátvágás Tatán

Az elmúlt két és fél évtized alatt a világ nagyot és sokat változott, a motortechnológia rengeteget fejlődött, az agráriumban is megjelentek a precíziós eszközök. De miért kell ez a sok elektronika a mezőgazdaságban? – tette fel a kérdést előadásában a cég alapító-tulajdonosa. Harsányi Zsolt szerint ezek az eszközök megkönnyítik a munkát, jobban, hatékonyabban és pontosabban lehet velük dolgozni. „Nem érdemes a világ ellen menni” – tette hozzá, mert a világ fejlődik, és a nemzetközi mezőgépgyártás is ehhez alkalmazkodik. Példaként említette a Fendt Guide Connect, „két traktor, egy gépkezelő” rendszerét. A vezető nélküli „vezérelt” traktor ugyanabban a munkafolyamatban, ugyanolyan munkagéppel kapcsolva dolgozik, mint a vezető által működtetett „vezér” traktor. A két traktor Vario Guide párhuzamvezetéssel precíz RTK-GPS műholdjelekre támaszkodva működik és rádiójelekkel kommunikál egymással.

Harsányi Zsolt szerint az iparág fejlődése elérkezett arra a pontra, hogy mindent mindennel összekötnek: a gépeket, kezelőket, gyárakat, beszállítókat, és ennek realitása, gyakorlati elterjedése 10-15 éven belül valószínűleg világméretekben megvalósul.

A gépek értékesítése mellett a háttérszolgáltatásoknak is egyre hangsúlyosabb szerepük van a cég tevékenységében. 
Az alkatrészellátás, a szerviz, a rendelkezésre állás és a finanszírozás is nagyon fontos a partnerek és a vevők kiszolgálásában – mondta el a tulajdonos. A karbantartás egyre nagyobb kihívást jelent, hiszen a gépek tervezett élettartamúak, ezért Harsányi Zsolt az átalánydíjas szerviz előnyeire, illetve a téli állapotfelmérés fontosságára hívta fel a figyelmet.
Mindkét megnyitót megtisztelte jelenlétével egy-egy nemzetközi partner. Tatabányán a Manitou Poland képviseletében Wojciech Rzewuski tartott prezentációt. 
A Manitou Csoport fennállása alatt több mint 700 ezer gépet értékesített, és ebből az AXIÁL, amely 1998 óta kizárólagos importőre a cégnek, 2300 gépet adott el. Rzewuski szerint ez óriási teljesítmény, és gratulált a vállalat vezetőinek. Az előadó prezentációja során ismertette a cég újdonságát, a NewAG néven néhány hete piacra dobott új, innovatív mezőgazdasági gépeit is. A teleszkópos rakodógépeket a hatékonyságot és a kényelmet szem előtt tartva tervezték, illetve teljesítményre optimalizálták.
Kerecsenden Ernst Weihele, a FENDT regionális igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Arról beszélt, hogy traktoraikat a hatékonyság és a környezettudatosság szellemében fejlesztik, illetve nagyon fontos számukra az innováció és a magas technológiai tudás, ezért a cég évente 60 millió eurót költ kutatás-fejlesztésre. 
Az igazgató előadásában a márka erősségei közül a minőséget emelte ki. Ennek érdekében több minőséget garantáló intézkedést hoztak a gyártás során, ilyen például, hogy a főbb traktor alkatrészeket a cég állítja elő magának, vagy az, hogy egy meghatározott, szigorú tesztidőtartamban kell megfelelni a gépeinknek. A FENDT 1000 Vario traktoruknak például nemcsak a német viszonyok között, hanem extrém talaj és időjárási közegben is jól kell teljesíteniük. Ezt a típust még Arizónában 45 Celcius fokban is tesztelték. Mindkét átadón szép számmal megjelentek a környékbeli gazdálkodók is.

TATABÁNYA

kzsKeresztes Zsolt
Gyermely Zrt.

 

Szoros munkakapcsolatban áll az Axiállal a Gyermely Zrt., elsősorban a kombájnok tervszerű karbantartása és téli ellenőrzése kapcsán – mondta el lapunknak Keresztes Zsolt, a társaság képviselője. „Nagy öröm számunkra a tatabányai telephely, hiszen ez „kéznél van”, a szerelők hamar kiérnek, hiszen fontos, hogy a gépeik hibátlanul működjenek, amikor arra szükség van. Elégedett vagyok az Axiál szolgáltatásaival, mert mindig megtaláljuk a céggel azt a közös üzleti pontot, amivel egymást erősíthetjük”- tette hozzá.

retiRéti Imre
vállalkozó

 

Kukoricát, búzát, napraforgót és repcét termeszt a közeli Bajnán Réti Imre vállalkozó, aki a gyorsaságot és a megbízhatóságot emelte ki az Axiállal való kapcsolatát jellemezve. A cég előnyei között említette azt is, hogy a finanszírozásban teljeskörű segítségnyújtást kapott a cégtől, amikor nemrég egy Fendt traktort vásárolt tőlük. „Örülök a tatabányai telep bővítésének, mert így nem kell Székesfehérvárra utazni alkatrészért, hozzánk közel is komplex szolgáltatást kapunk” – érvelt Réti Imre.

KERECSEND

Mlinkó Mihály kápolnai gazdálkodó kifejezetten elégedett az Axiál szolgáltatásaival, mert az 1975-ös CLAAS kombájnjához is bármikor beszerzik a szükséges alkatrészt. A 70 hektáron gazdálkodó, és némi erdőterülettel is rendelkező gazda nagyra értékeli, hogy a cég támogatja régi mezőgazdasági gépészekből álló civil szervezetüket is, amely falunapokon régi agrár csodákkal kápráztatja el a nagyközönséget.

kf

Az új telephely előtt a kerecsendi fiúk

A közeli szervízellátást és a könnyű alkatrészbeszerzést emelte ki, mint előnyt a kerecsendi telephely megnyitása kapcsán Karkus János. Családi gazdaságuk Sarudon és környékén 1000 hektáron tevékenykedik: a búzára, árpára, napraforgóra és repcére alapozott szántóföldi növénytermesztés mellett húsmarha és juhtenyésztéssel is foglalkoznak.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: