A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX
AgroMashExpo

Magassági világrekord – A terhelhetőség és szívósság zálogai: ATG gumiabroncsok

Egyéb - 2015.04.28

A chilei Andokban 6675 méter magasságba kapaszkodott fel egy teherautó az Alliance Tire Group (ATG) „Agritransport” gumiabroncsain. Teherautó ilyen magasan még sohasem járt!

Magassági világrekord – A terhelhetőség és szívósság zálogai: ATG gumiabroncsokAz Alliance prémiummárka piacvezető az Off Highway Tyres (OHT) terepjáró gumiabroncsok terén, amelyeket nálunk is használnak mezőgazdasági erő- és munkagépeken, valamint földmunkagépeken. Első látásra durvának tűnő profilkialakításuk a terhelhetőség, a szívósság és a hosszú élettartam záloga. A németországi Limburg városának Extreme Events csapata Martin Jeschke vezetésével és a Bohnenkamp, a neves forgalmazó támogatásával ezeken a gumikon vállalkozott a rendkívüli feladatra.
Tökéletes választás
Peter Baur, az ATG újonnan kinevezett európai elnöke szerint: „Az új világrekord létrehozására irányuló kísérlet igazi kihívás volt. Ehhez a legénységnek, a teherautónak és természetesen a gumiknak teljesítőképességük maximumát kellett nyújtaniuk. Meg voltunk győződve azonban arról, hogy az Alliance gumiabroncsok bármilyen megpróbáltatással megbirkóznak. Felvállaltuk a rekorddöntésre készülő csapat segítését, és útnak indítottuk őket a chilei Andok hegylánc Ojos del Salados vulkánkúpja felé.”
Az előkészítő tárgyalásokat vezető Henrik Schmudde, a Bohnenkamp marketingigazgatója az Extreme Event csapatával kezdettől fogva egyetértett abban, hogy tökéletes választás az A390 HD típusú, 560/60R22,5 méretű „Agritransport” terepgumi. Nem tévedtek: a tizenegy tonnás jármű súlyát kifejezetten nehéz körülmények között, pengeéles sziklák, hegyes, éles jégképződmények között gond nélkül hordozták ezek a gumik.
Gépesített hegymászás

Peter Paul ATG

 Peter Baur
az ATG európai elnöke


2014 novemberében érkezett meg a csapat Copiapo-ba, hogy feljusson a világ legmagasabb vulkánjára, Dél-Amerika második legmagasabb hegyére. A 6893 m magas Ojos del Salados felé homokon, jégen és görgetegköveken keresztül küzdötték fel magukat. December elsején 5300 m magasságban alakították ki Atacama alaptáborukat, ahonnan négy nap múlva indultak tovább a rekorddöntő kísérletre. A következő napon, kevéssel éjfél után küldte Jeschke a várva várt üzenetet: „Megdőlt az eddigi rekord! 
6675 méter magasan vagyunk! Tehergépkocsi ilyen magasra még soha nem merészkedett!”
Bizonyságtétel
Semmiféle tesztpálya nem jöhet közelébe sem annak az igénybevételnek, amit a vízmosások keresztezése, a homokon, köveken és jégmezőkön való átkelés, a meredek emelkedők leküzdése jelentett. A fantasztikus emberi bravúr hátterében ezek a nagy teljesítményre képes, megbízható gumiabroncsok álltak. Minden hibátlanul sikerült, és még a magukkal vitt tartalék gumikat sem kellett használni!
A rekorddöntő teherautó a rendkívüli megpróbáltatásnak kitett gumiabron-csokkal 2015 márciusától számos németországi kiállításon és rendezvényen szerepel.

 
Szerző: AgrárUnió ©


Címkék: