A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

New Holland RB 125 Combi és RB 135 Ultra – Körbálázás norvég alapon

Betakarítás gépei - 2016.04.13

A New Holland a fixkamrás körbálázó-programját a norvég Orkel cég bálacsomagolóval kombinált gépei licencének megvásárlásával frissítette. A megújított forma mellett ezeket 
a robusztus kialakítású gépeket a cég bevált fődarabjaival szerelték fel, és a New Holland lengyel gyárában készítik. Üzemi próbáikról a „profi” magazin 2014 áprilisában és augusztusában számolt be. Ezt foglaljuk össze Olvasóinknak.

New Holland RB 125 Combi és RB 135 Ultra – Körbálázás norvég alaponA célcsoport

A kisebb RB 125 Combi 1,25 m bálaátmérőjével az állattartó telepek és azon bérvállalkozók gépe, akik mellékesen bálázással is kívánnak foglalkozni. A nagyobb RB 135 Ultra típust a New Holland a bérvállalkozók professzionális gépeként reklámozza. Amikor ugyanis nagyobb teljesítményre, még kifinomultabb vezérlésre és nagyobb, akár 1,38 m átmérőjű bálákra van szükség, akkor az extrákat kínáló Roll Baler 135 Ultra tökéletes választás.
A 125 Combi 2,1 méter széles rendfelszedővel készül, míg a Roll Baler 135 Ultra szélesebb, 2,2 méteres rendfelszedővel dolgozik. A könnyed és hatékony szeletelés érdekében ezek 
a körbálázók 20 pengés CropCutter rendszerrel szereltek. Minden kés túlterhelés elleni védelemmel ellátott. Lehetőség van a kések helyzetének kijelzésére, valamint a 135 Ultra modell esetében 
a kések emelése és süllyesztése a kabinból is elvégezhető.
New Holland-sajátosság a Hardox 500 acélkemény és strapabíró késrendszere, a 470 mm átmérőjű adagoló rotor és a 10 mm vastagságú fogak.

nkb2
A nagy és egységes bálatömörség garanciája a 18 db 200 mm átmérőjű, siklócsapágyakon futó görgő. Nagyobb igénybevétel esetén ezek a csapágyak automata központi kenéssel is elláthatók. A hálós kötözés könnyen beállítható, széna- és szalmabálák esetében jól bevált. Csomagolóasztallal kombinálva azonban 
a fóliás kötözés előnyösebb. A 125 Combi és 135 Ultra integrált csomagolórendszere két duplakaros, 750 mm-es fólianyújtóval működik, ahol 40-50, illetve a 135 Ultra esetében maximum 55 bála készülhet egy óra leforgása alatt. A teljesen automatizált kötözési rendszer kamerákon keresztül figyelemmel kísérhető. 
A tandemtengellyel szerelt Combi és az Ultra mind a négy kereke fékezett.

Német tesztek tapasztalatai

RB 125 Combi
A bálázó-csomagoló kombináció a traktor vonófejére két állásban csatlakoztatható. Hamarosan gömbfejes vonófejre is felkapcsolható lesz, ígéri a gyártó. A gép alacsony súlypontja lejtős területen értékelhető igazán, de a lyuksor mentén a has alatti szabad magasság állítható is.
Az erőteljes kialakítású és jól áttekinthető RB 125 Combi teljesítőképessége megfelelő, a bálák formája mindig jó, tömörségük kiváló. A csomagoló sebessége ugyan kissé elmarad a bálázó teljesítményétől, de ez nem sokat ront a „norvég” gyári adatok szerinti, óránként 40-50 bála kibocsátásán.

nkb3
Az öt vezérelt ujjsorral ellátott rendfelszedő két szélső foga közötti távolság 1,71 m (a munkaszélesség gyári adata: 2,10 m), ami szélesebb szilázs- és szénarendek esetén kevés lehet. 
A rendfelszedő előtt állítható, passzív görgős leszorító van, amely a laza, nagy térfogatú rendeket előtömöríti. Terelő ujjak segítik az anyagot tovább a rotor irányába. A Hardox-acélból készült rotorra oldalról egy-egy kisméretű, hatásos csiga tereli a terményt. Nekik tudható be, hogy az 1,21 m széles, 20 késsel szeletelő rotortól gond nélkül jut át a termény a bálakamrába. A kések közötti távolság 53 mm. A kések hidraulikus kapcsolása akkor is jól működik, ha hosszabb időn keresztül nem használták őket. A késeket túlterhelés ellen egyenként spirálrugók biztosítják. 
A gépen egy második késkészletnek nincs helye. A kések reteszelése a gép bal oldalán könnyen hozzáférhető, és egy hosszú karral könnyen működtethető. A késeket kényelmesen lehet kivenni, illetve betenni anélkül, hogy a présgörgőkön kellene „tornázni”.
A hálós kötözésnél a 3200 méteres tekercsek éppen csak beleférnek a felfogatásba. A 2800 m hosszúságú tekercsekkel semmi gond! A háló befűzési módja annál inkább vitatható: 
a vonórúdra felállva és onnan felnyújtózkodva lehet csak a hálót a bálakamrába vezetni, ami nem éppen biztonságos, de nem is ergonomikus. A hagyományos hálózás mellett a fóliás kötözés a gép egyik fő előnye. Mivel a csomagolóegység is ugyanilyen fóliát használ, a bála szinte légtömören zárt, és kibontásakor sem kell különválasztani a hálót a csomagoló fóliától. A tesztelésben részt vevő Roland Miller (Hopferau) már évek óta dolgozik a gép elődjének számító Orkel 1250 bálázóval. Ő az RB 125 döntő előnyének éppen a fóliás kötözést tartja.
A kötözést a traktorfülkében levő terminálról kézzel vagy automatikusan lehet – előre beprogramozott késleltetéssel – indítani. Itt állítható be a rétegek száma is.

norvtabl

Fix kamrában

A fix kamrában igazán tömör, mindig 1,25 m átmérőjű bálák képződnek. A bálakamra bemeneténél található lesodrók az ottani görgőket tisztán tartják, ezért soha nem volt bálaindítási probléma. A bálázási nyomást más terményre való átálláskor kézzel kell a bálakamránál beállítani. Gyakran változó terménynél ez már nem elég korszerű megoldás.
A terminálon a bálázás folyamata jól követhető, hangjelzés figyelmeztet a már majdnem kész bálára. Gondot okozhat azonban a hengerek közötti pergési veszteség, amely a hátsó fedél alatti hengereknél gyűlik fel. Ilyenkor ugyanis az automatika nem engedi meg, hogy a „foglaltnak” tűnő csomagolóasztal miatt a bálakötözés elinduljon. A tisztítás időt vesz igénybe, de kézi vezérléssel ez áthidalható, a csomagolás elindítható. A gyártó ezt a gondot a présgörgők közé helyezett műanyag lécekkel kívánja elhárítani, amelyek a bálakamrát tömörebben zárják és a pergési veszteséget is „visszaforgatják” a bálákba. Szalmánál természetesen ilyen gond fel sem merülhet.
A két végtelenített szalaggal működő csomagolóasztalra rakodókarok segítik át a bálát. A négy kis görgő a bálát oldalról lejtős terepen is biztonsággal megtartja. A nagy igénybevételnek kitett csőprofil és a hidraulikus hajtások megbízhatónak bizonyultak. Jó az is, hogy a terminál az egyik oldal beszakadt fóliájára azonnal reagál: ennek szerepét a másik kar veszi át, és a bálát az előírt számú rétegbe csomagolja.

RB 135 Ultra
A nagyobb „testvér” fix bálakamrájában változtatható, 1,20 métertől 1,38 méterig terjedő átmérővel készülhetnek a bálák. Ehhez a kamrát a hidraulikus munkahengerekkel vagy teljesen zárni kell, vagy kissé meg kell nyitni. Beigazolódott, hogy 
a kezelő terminálon beállított bálaátmérő a valóságban is tartható. A bálák nagyon tömörek, és a gép hozza az elvárt 55 bála/óra teljesítményt.

nkb4
A gömbfejre csatlakozó gép meghajtásához 1000 min-i fordulatszámú TLT szükséges. A legfeljebb 3200 m hosszú háló- vagy fóliatekercs mellé eleve be lehet tenni egy tartalék tekercset. 
A hálófék, illetve a fóliás kötöző feszítő karjai hidraulikus működtetésűek és a gép bal oldalán levő kezelőpulton könnyen beállíthatóak. Terménytorlódás esetén a rotor forgásiránya a kezelőfülkéből hidraulikusan megváltoztatható. Megtartották azonban 
a rotor kézi visszaforgatásának lehetőségét is. Elismerésre méltó, hogy a szeletelő kések röviddel a bála elkészülte előtt kissé kihajlanak a bálakamrából, így még stabilabb bálák készülhetnek.

Csúcsteljesítmény

A terminálról silózó adalék kijuttatása is vezérelhető. A szer tartálya a munkajárdán vagy a vonórúd melletti, erre kialakított helyen lehet. A kisebb gép tesztje során kifogásolt, kissé lassú csomagolásról itt már szó sincs. A másképp konfigurált bálacsomagolóban hat réteg fólia felhordása mindössze 29 másodpercet vett igénye – csúcsteljesítmény! Az áttelepülést nagyban megkönnyíti az, hogy a gép biztonságtechnikai oldalról már fel van készítve 40 km/h sebességgel történő közúti közlekedésre.

www.agrotec.hu

A magyarországi forgalmazó AGROTEC Magyarország Kft. – ahonnan az idei aktuális alapárakat kaptuk – kereskedelmi központja Bábolnán van, január 5-től a gépátadás, az alkatrész és a vevőszolgálat a komáromi ipari parkba került át.

 

Szerző: Dr. Tátrai György

Címkék: