TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
A sertések súlya megmérhető anélkül, hogy a mérlegre hajtanák őket – micsoda előny!

A sertések súlya megmérhető anélkül, hogy a mérlegre hajtanák őket – micsoda előny!

Állattenyésztés - 2023.03.07

A sertéstelepek egyik nagy dilemmája az, hogyan lehet úgy elvégezni a hízók rendszeres súlymérését, hogy azzal ne stresszeljék feleslegesen az állatokat, ugyanakkor ne is szalasszák el az ideális vágósúlyban való értékesítés lehetőségét.

Erre szolgál meggyőző megoldással a 2017-ben életre hívott PigBrother magyar start-up cég, amely olyan nagy partnerekkel működhetett együtt a tesztprogramjaiban, mint a Bonafarm, a Nagisz és a Bold Agro, 2021-ben pedig már az első szerződött ügyfelét is megszerezte.

Az eljárás lényege, hogy az istállókban állandóan kamerákkal és szenzorokkal figyelik az állatokat, és ez teszi lehetővé a sertések folyamatos súlybecslését, válogatását, számlálását, valamint környezeti adataik mérését és a rotációk menedzsmentjét. A naprakész adatokat aztán szoftveresen feldolgozzák, és a friss statisztikák eljutnak az ügyfelekhez.

A rendszer naponta több ezer képet készít és elemez minden sertésről, így képes közel 98 százalékos pontossággal meghatározni azok aktuális tömegét. A súlybecslési folyamat nem igényel emberi beavatkozást, stresszmentesen történik, az adatok automatizáltan érkeznek, és az is kiszűrhető belőlük, ha egy jószág nem eszik megfelelően, vagyis vélhetően valamilyen betegséggel küzd. A legfontosabb azonban az, hogy a hízók ideális súlyban kerülhetnek vágásra, a többletsúly elkerülésével.A súlygyarapodás állandó figyelése természetesen a gazdákat is segíti abban, hogy a megfelelő időben hozzák meg a szükséges döntéseket. A PigBrothernek tehát már olyan referenciája is van, mint a Bonafarm Csoport, ahol egy éven át tesztelték a rendszert a vállalat küngösi telephelyén.

A 94 százalékos pontosság elérése lett a kitűzött cél, de végül ezt is sikerült túlszárnyalniuk a 97,91 százalékos értékkel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy egymázsás egyed súlyát 1-2 kilogrammos pontossággal képes meghatározni a mesterséges intelligencia. Az algoritmus ráadásul úgy működik, hogy minél többet mér, annál pontosabban tudja ellátni a feladatát.Címkék: sertés, súlymérés, stresszmentes, vágósúly, pigbrother, bonafarm, startup
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban! Vízigény-felmérés mély fekvésű ...

Országos vízigény-felmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. Az ...