TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
A sikeres növénytársítás receptje

A sikeres növénytársítás receptje

Kiskert Kárkép - 2024.01.17

A növénytársítás is éppolyan fontos szerepet játszhat a termesztés sikerességében, mint a vetésváltás. Bizonyos növények egymás mellé vetése lehet előnyös, de előnytelen is. A cikk abban segít, hogy sikeresen tervezd meg a veteményest a növényekre jellemző tulajdonságok kihasználásával.  

MITŐL LESZ ELŐNYÖS, VAGY HÁTRÁNYOS A NÖVÉNYTÁRSÍTÁS?

Vannak növények, amelyek vonzzák a beporzó rovarokat, egyesek nitrogént gyűjtenek, mások távol tartják a kártevőket és kórokozókat. Viszont előnytelen lehet az olyan társítás, ahol az egyik növény magasra nő, beárnyékolva a fényigényes társát, vagy egy nagy víz- és tápanyagigényű zöldség elszívhatja a mellette lévő elől a nélkülözhetetlen forrásokat. Ezek alapján vannak jó barátok és kevésbé jó barátok. Az ágyások megtervezésekor vegyük figyelembe a növénytársítás alapvető szabályait, hogy sikeresen termeljünk egész évben.

NÉHÁNY SIKERES NÖVÉNYTÁRSÍTÁS

A paradicsom és a bazsalikom tökéletesen kiegészítik egymást az ételeinkben, és ugyanígy a veteményesben is. A bazsalikom természetes rovarriasztó tulajdonsága miatt a paradicsomtól is távol tartja a kártevőket. 
A fokhagyma erőteljes illatát és aromáját bizonyos vegyületeknek köszönheti, ezt azonban a rovarok kevésbé kedvelik, többek között a levéltetvek is kimondottan kerülik. A fokhagymát ezért védőbástyaként használhatjuk például a káposztafélék és a paradicsom ültetésénél.

A sarkantyúkát egyre gyakrabban ültetik a veteményesbe. Ennek nemcsak esztétikai okai vannak. A káposztafélék számos hernyókártevőjét magához vonzza a sarkantyúka, így önmagát feláldozva, mártírként védi meg a társnövényeit.

A NÖVÉNYTÁRSÍTÁS SIKERÉNEK ZÁLOGA

1. Kártevők elriasztása

Bizonyos növények rovartaszítóként működnek. Ennek kialakulása természetesen az önvédelem volt, de ezek a növények szerencsére a szomszédjaikra is kiterjesztik ezt a hatást.

2. Beporzók csalogatása

A beporzó rovarok a kertben rengeteget munkálkodnak azon, hogy megtermékenyítsék a termést hozó növényeinket. Egyes virágzó növényeknek az a szerepe a társításban, hogy még több beporzót csalogasson a veteményesünkbe, így segítve a termés sikerét.

3. Jótékony árnyék

Vannak növények, amik kimondottan igénylik a tűző napsütés jótékony hatását, azonban olyanokat is termelünk, amelyek kevésbe szeretik. Ilyen például a saláta, amely mellett egy magasra törő növény, mint a csemegekukorica, tökéletes árnyékot biztosít az alatta megbúvó salátának.

4. Természetes támaszték

A futó, kapaszkodó növények, mint például az uborka és a borsó, igénylik a támasztékot, sőt felkapaszkodva kevesebb helyet foglalnak a kertben, könnyebb a szedés, és kevesebb növényvédelmi problémával is fogunk szembesülni. Egy magas növény természetes támasztékot biztosít a futó, kapaszkodó növénynek. 

5. Talaj termékenységének javítása

A hüvelyes növényeket szívesen fogyasztjuk, ezért mindig van helyük a kertben. A bab, a borsó, a lencse, újonnan a földimogyoró stb. szimbiózisban élnek bizonyos baktériumokkal, melyek abban segítik a hüvelyeseket, hogy a levegő nitrogénjét megkötik és biztosítják azt a nekik. A baktériumok nitrogénben gazdagítják a talajt ezzel a tulajdonságukkal.

6. Gyomszabályozás

A bokros növekedésű, sűrű lombozatú növények, mint a burgonya, kiváló gyomelnyomók. A talajtakarással csökkentik a nyílt felületeket, ahol a gyomok rakétaként lőnének ki a talajból.
Az utóbbi években figyeltek fel a kertészek a jó szomszédsági viszonyokra a zöldségtermesztés esetében. A fentebb felsoroltakból kiindulva elképzelhetjük, milyen fontos szerepe van a megfelelő növénytársítás kialakításának. Vannak azonban olyan növények is, amelyek kimondottan rossz barátok. Ilyen például a sárgarépa és a kapor, amelyek hajlamosak a keresztbeporzásra. További példákra is kitérek a cikkben.

TEKINTSÜK ÁT EGYÜTT, HOGY MIKET ÉRDEMES EGYMÁS MELLÉ VETNI, ÜLTETNI!

Jó barátok

A cékla jó barátai a káposztafélék, a fokhagyma, a vöröshagyma és a saláta.

A káposzta mellé ültetett fokhagyma taszítja a rovarkártevőket, a sarkantyúka magához vonzza a bolhákat. Ezek mellett a zeller, az uborka és a spenót is kedveli a káposzta közelségét.

A sárgarépa szomszédságába ültessünk hagymaféléket a rovartaszító hatásuk kihasználása érdekében, de borsó, retek és káposzta is kerülhet mellé.

A burgonya jó barátai a bab és a borsó, de ültethetünk mellé körömvirágot is, ami elűzi a burgonyabogarakat.

A paradicsom rovarriasztó társnövényei a spárga, a körömvirág és a bazsalikom. Mellé kerülhet még hagyma, káposzta, zeller és paprika.

A hagymának sok jó barátja van, mint a paradicsom, a paprika, a sárgarépa, a petrezselyem, a cékla és a saláta. 

Retek mellé mit ültessünk? A retek mellé vetett borsó nitrogént ad a társának, míg a sarkantyúvirág a káposztabolhák távoltartásában segít. Kerülhet még mellé spenót, sárgarépa, petrezselyem, saláta, uborka és tök is.

Borsó mellé mit ültessünk? A borsó kiváló társa lehet a babnak, a sárgarépának, az uborkának, a reteknek és a csemegekukoricának.

Az uborka mellé ültethetünk rovarriasztó kaprot, de csemegekukoricát, káposztát, babot és retket is.

A saláta kártevőit elűzi a hagymafélék erőteljes illata. Kerülhet még mellé sárgarépa, petrezselyem, cékla, csemegekukorica és bab is.

A paprika jó barátja a hagyma, a spenót és a paradicsom, a bazsalikom pedig a rovarriasztást végzi.

A tök mellé ültethetünk csemegekukoricát, babot, borsót és retket. 

A babnak támasztékot nyújthat a csemegekukorica, de a zeller és az uborka mellett is jól érzi magát.

A csemegekukoricának a bab nitrogént biztosít, a napraforgó szélvédőként működik, a spenót hűvösen tartja a csemegekukorica gyökereit. Kerülhet még mellé uborka, borsó, tök és dinnye. 

A kelbimbó kedveli a hagyma, a cékla és a káposzta közelségét is.

A petrezselyem mellé mit ültessünk? A petrezselyem mellé kerülhet saláta, hagyma és retek.

MILYEN TÁRSNÖVÉNYEK SEGÍTIK MÉG A ZÖLDSÉGEK FEJLŐDÉSÉT?

Vannak bizonyos növények, amelyekről az első gondolatunk az, hogy nem a zöldségkertbe valók. A közelmúltban azonban egyre több veteményeskertben megjelennek. Elsőként azt gondolnánk, hogy a hasznuk kimerül az esztétikumban, de ez korántsem csak ennyiről szól.

Milyen társnövényeket ültethetünk a veteményesbe és miért?

 • A bazsalikom a paradicsom kártevőit riasztja el.
 • A sarkantyúvirág a káposztafélék bolháit vonzza magához.
 • A menta természetes levéltetű- és bolhariasztó. 
 • A kapor magához vonzza a katicabogarakat, amik a legismertebb levéltetű-pusztítók.
 • A fokhagymát ültethetjük a zöldségsorokba, amely szintén rovarriasztó növény.
 • A napraforgó nemcsak kapaszkodót jelent a kúszó növényeknek, de árnyékot is nyújt és emellett vonzza a beporzó rovarokat.
 • A gilisztaűző varádics természetes rovarriasztó hatását régóta használják. Elősorban a hangyák távoltartására alkalmas növény.
 • A büdöske különleges illatát a rovarok nem kedvelik, ezért érdemes a kártevővonzó zöldségek közé ültetni.
 • A felsoroltakat bátran használjuk a növénytársítás megtervezésekor. Nemcsak hasznosak, hanem szépek is.
   

MILYEN NÖVÉNYEKET NE ÜLTESSÜNK EGYMÁS MELLÉ?

„A rossz szomszédság török átok.” Ennek a régi közmondásnak a kertben is van létjogosultsága. Bizony van olyan növénytársítás, ami előnytelen. Ennek lehet az az oka, hogy a növények versengésbe kezdenek a tápanyagokért, vízért, helyért. A nagyobb termetű növények árnyékolják a kisebb társaikat. A nagy tápanyag-, és vízigényű növény elszívja a forrásokat a gyengébbek elől, stb..

Rossz barátok

 • Sárgarépa: kapor
 • Bab: hagymafélék
 • Káposzta: szamóca, burgonya
 • Csemegekukorica: burgonya
 • Uborka: paradicsom
 • Hagyma: bab, borsó
 • Burgonya: tökfélék, paradicsom
 • Retek: káposztafélék

Ezen ismeretek figyelembevételével, beláthatjuk, hogy a sikeres növénytársítás kulcs lehet a gyümölcsöző zöldségtermesztés megteremtésében. 

Források:

https://www.gardenersworld.com/plants/10-companion-plants-to-grow/
https://extension.umn.edu/planting-and-growing-guides/companion-planting-home-gardens
https://www.almanac.com/companion-planting-guide-vegetables
https://www.heeman.ca/garden-guides/companion-planting/
https://www.countryliving.com/gardening/news/g4188/companion-planting/
 

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Május 31. a kedvezményes jelentkezési határidő - Ne hagyja ki az ...

ANImashEXPO 2024 - Az 1. állattenyésztési, állatjóléti és állategészségügyi szakkiállítás hamarosan ...