TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
A mikulásvirág gondozása

A mikulásvirág gondozása

Kiskert Kárkép - 2023.12.06

A mikulásvirág napjainkban közkedvelt szobanövény, a karácsonyi időszak szimbólumává vált. Virágai színt hoznak az otthonunkba, a piros változatok pedig az ünnepek idején adnak nekünk karácsonyi hangulatot. Ha szeretnénk életben tartani eme nemes növényt az ünnepek után is, az néhány apróság betartásával könnyedén kivitelezhető. A mikulásvirág gondozása a cikk folytatásában következik.

Hirdetés

MIT KELL TUDNI A MIKULÁSVIRÁGRÓL?

A mikulásvirág az eredeti hazájában – Mexikóban - igen magasra törő növény, amelyet a lakásban igen komplikált életben tartani, azonban a nemesítők törekedtek a kisebb, bokrosabb habitusú mikulásvirág előállítására. Manapság már kaphatunk 30-40 cm magasra növő, metszéssel kordában tartható változatokat. Színek forgatagában nehéz válogatni közöttük. Van piros, rózsaszín, fehér, krémszínű, de találhatunk kék színűt és csillogót is. Az utóbbiak viszont mesterségesen előállított színek, legtöbbször valamilyen színező anyaggal érik el a különleges megjelenést.

Nem minden virág, ami annak tűnik.

A mikulásvirág színes, sziromhoz hasonló képletei valójában fellevelek. A virágai kicsik és jellegtelenek. A népszerűségét annak köszönheti, hogy a fellevelei pont a karácsonyi időszakban borulnak piros köntösbe, amelyektől virágázás után megszabadul.

A MIKULÁSVIRÁG VESZÉLYEI

Ez a népszerű szobanövény a kutyatejfélék családjába tartozik, és mint a rokonnövényei, tejszerű nedvet termel, amellyel érintkezve bizonyos kellemetlen tünetek következhetnek be. A leggyakrabban előforduló tünetek lehetnek a bőrirritáció, viszketés, nyálkahártyairritáció, köhögés, torokkaparás, asztmához hasonló tünetek. Ha felmerül bennünk annak esélye, hogy a családban a tejnedvre allergiás tagok vannak, akkor kénytelenek vagyunk megszabadulni a mikulásvirágtól. Tejnedvet azonban csak metszés, vagy a bőrszövet megsértése esetén ereszt magából a növény.

Ha metszésre kerülne sor, akkor azt kesztyűben végezzük, és utána alaposan mossuk meg az eszközöket, amelyekkel a növény érintkezik.

A mikulásvirág gondozása

A MIKULÁSVIRÁG GONDOZÁSA

Minden év novemberétől roskadásig tele vannak az üzletek mikulásvirággal. Akarva-akaratlanul is landol legalább egy belőle a kosarunkban. Megfogadjuk, hogy most tényleg gondoskodni fogunk róla, hogy jövő évben is elkápráztasson minket a karácsonyi készülődés idején a színes felleveleivel. Sokszor azonban már december végére eldobálja a színes felleveleit, mivel azok a virágzás idején jelennek meg a mikulásvirágon, hogy magához csalogassa a beporzó rovarokat.

Ahhoz, hogy sokáig örvendeztessen minket, a mikulásvirág gondozása elengedhetetlen, azonban ez nem kíván különleges szakértelmet tőlünk. Lássuk, mire kell odafigyelnünk!

A megfelelő mikulásvirág kiválasztása

A növény helyes megválasztásán sok múlik. Ekkorra már sokszor eldől a virág sorsa. Hazavisszük és rögtön tönkre is megy, amiért elmehet a kedvünk az egésztől, pedig csak a körültekintően kell kiválasztani.

Az áruházak polcain visszaköszönő mikulásvirág nagy eséllyel hazánkból származik. Magyarországon mintegy 100 termelő foglalkozik a termesztésével. Ennek többek között az az oka, hogy a mikulásvirág kimondottan érzékeny a hosszú szállításra. Érdemes tehát választás előtt meglesni a származási helyét, már csak azért is, hogy támogassuk a haza termelőket.

Mint a legtöbb növény, a mikulásvirág sem szereti a huzatot. Nagyobb kitettség esetén lehullajtja a leveleit, ezért kerüljük az olyan növény megvásárlását, amely az áruházak bejáratához közel van elhelyezve. Ennek a marketingfogásnak a mikulásvirágok esnek áldozatul és a mi nagy reményeink az otthoni tartásában.

Válasszunk életerős, egészséges mikulásvirágot. Ha a fellevelei a fajtára jellemző színben pompáznak, melynek ölében kis sárga bimbók sorakoznak, akkor nem lőhetünk mellé. Ne csábuljunk el a nyeszlett, de akciós árú növények irányába.

A mikulásvirágot általában a hideg idő beálltakor vásároljuk. A szobanövények érzékenyek a hűvös időre, ezért a hazaszállításakor minél kevesebb időt töltsön kint a hidegben, lehetőleg csomagoljuk be addig. A hidegsokk hatására szintén a lombhullás veszélye állhat fent.

Az otthonra talált mikulásvirág gondozása

A helyének megválasztásában néhány alapvető szabályt érdemes figyelembe venni. A fentebb emlegetett huzatérzékenységre az otthonunkban is oda kell figyelnünk. A mikulásvirág elhelyezésekor kerüljük a huzatos, gyakran nyitogatott ablak és ajtó melletti házrészeket, mert hamar elveszítheti a leveleit.

A mikulásvirág inkább a hűvösebb szobákat, helyiségeket kedveli, legideálisabb számára a 15-21°C. A fényről se feledkezzünk meg, mivel imádja a napfényes helyeket, azonban a tűző napon szenvedhet. Télen viszont nem kell a napégéstől tartanunk, így nyugodtan tehetjük a legfényesebb helyekre.

Öntözés szempontjából is körültekintőnek kell lennünk. Általánosságban az összes szobanövényről elmondható, hogy nem szeretik a kemény vizet. Ha tudjuk gyűjteni az esővizet, akkor öntözzük azzal a mikulásvirágot. Ennek hiányát pedig felforralt és teljesen kihűlt vízzel pótolhatjuk, de megtehetjük azt is, hogy az öntözővizét egy edényben hagyjuk állni pár napon keresztül és azzal öntözzük. Az utóbbi azért is szerencsés, mert mindig szobahőmérsékletű vizet tudunk adni a mikulásvirágnak. A vízszűrőn keresztül lágyított csapvíz is tökéletes számára.

A mikulásvirág szereti a bőséges vízellátást, azonban kerüljük a túlöntözést. Ilyen esetben meglazulhatnak a növény szövetei, ami megint levélvesztéssel járhat, a túlöntözés továbbá a gyökereinek a rothadásához is vezethet.

Ellenőrizzük a mikulásvirág talaját, akár minden nap, főleg akkor, ha a fűtőtest közelében helyeztük el. Ha száraz a talaj, akkor mindenképpen sort kell kerítenünk az öntözésére. A többször kevesebb öntözés sikeresebb lehet, mint az egyszeri nagy adag. Szintén általános tanács a szobanövények esetében, hogy öntözés után kis idő elteltével érdemes megnézni, hogy maradt-e a cserép tálcájában víz, a fölösleget pedig ajánlott kiönteni alóla.

A legtöbb szobanövény, így a mikulásvirág is szereti a magas páratartalmat, aminek hiányát főleg a fűtőtestek közelében érezheti. Ezt könnyedén kiküszöbölhetjük szórófejes vízpermettel, de a párologtatók is jó megoldást nyújthatnak.

A mikulásvirág gondozása karácsony után

Ne jusson a mikulásvirág a vágott karácsonyfa sorsára. Mivel évelő növény, így a következő évben is virágot bonthat a karácsonyi időszakra, csak egy kis gondoskodásra van szüksége.

A tél folyamán nem szükséges átültetni a mikulásvirágot. Ebben az időszakban még elegendő tápanyag áll a rendelkezésére. Amint elveszíti az összes levelét, vágjuk vissza kb. 15 centiméteresre és helyezzük hűvösebb helyre. Ekkor már nem szükséges a gyakori öntözés, de néha ellenőrizzük, hogy nem száradt-e ki a talaja és pótoljuk a vizét. Tavasszal ültessük át jó szerkezetű, gazdag tápanyagot tartalmazó talajba és gondoskodjunk a fent leírt igényeire.

Az újravirágzásához rövid nappalokra van szüksége, így az egészséges mikulásvirág karácsonyra kibontja a színes felleveleit és virágba borul.

Címkék: mikulásvirág, szobanövény
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ICARO X4, a vegyszermentes, robotizált szőlőgondozás, UV-C ...

A közismert Maschio Gaspardo olasz gyártó ICARO X4 hibrid üzemű robotja nemcsak önállóan navigál a ...