TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
A kukorica utolsó éve jön, új trónkövetelő jelentkezett

A kukorica utolsó éve jön, új trónkövetelő jelentkezett

Hírek - 2018.01.03

Aligha hihette korábban bárki, hogy a 21. század második évtizede a szójáról fog szólni. Pedig az a különös helyzet állt elő, hogy – a termőterület nagyságában – 2019-ben már az USA-ban is meg fogja előzni az eddigi listavezető kukoricát, sőt a közeljövőben alaposan el is húz majd attól.

Szinte hihetetlen, de 2019-től már a szója lesz a legnagyobb területen termesztett növény az USA-ban az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előrejelzése szerint. Első alkalommal előzheti meg a kukoricát, pedig az Egyesült Államok – Brazíliát maga mögé szorítva – már jó ideje a legnagyobb szójaexportőrnek számít a világban. 2016-ban bő 117 millió tonnát takarítottak be a fehérjenövényből, idén pedig várhatóan 36,8 millió hektáron vetnek majd szóját az amerikai gazdák.

Az USA-ban a növényből elsősorban olajat állítanak elő, ami meglehetősen univerzális terméknek számít. Olcsó a gyártása, lágy az íze, könnyű dolgozni vele, ráadásul növényi olajként a tudatos vásárlók számára is jól eladható, ezért a margarintól a különféle fagyasztott pékárukig számos humán fogyasztásra szánt élelmiszerben megtalálható.

Az ipar is gyorsan lecsapott a szójaolajra, hiszen gépek kenőanyagául, hidraulikaolajként, valamint bioüzemanyagokban, illetve ragasztókban és oldószerekben egyaránt felhasználják. A melléktermék pedig hasznos állati takarmány, amelyet a szarvasmarha-, sertés- és baromfitenyésztésben is széles körűen alkalmaznak. Az USA-ban termesztett szója 70 százaléka ez utóbbi célt szolgálja, márpedig a növekvő hústermelés egyre nagyobb mennyiségű takarmány-alapanyagot igényel.

A megtermelt szója felét az USA exportálja. Elsősorban Kínába, az Európai Unióba, Japánba, Tajvanra és Mexikóba szállítanak. A Kínába vitt összes (évi 21,4 milliárd dollár értékű) amerikai mezőgazdasági termék kétharmadát teszi ki a szójabab, a farmerek ezért nem veszik jó néven, hogy a Donald Trump vezette kormányzat éppen kereskedelmi háborúba akar bonyolódni az ázsiai nagyhatalommal, ami – egyebek mellett – az egyelőre igen jövedelmező szójatermesztésre is súlyos csapást mérne.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: növénytermesztés, szója, export, kukorica, USA
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mindenre jó bálázó

A szolnoki gyárban készülő a McHale körbálázóit világszerte becsülik. Számos hazai gazdálkodó is ismeri és ...