TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Mikor jelennek meg az új pályázati kiírások? Most megtudhatod!

Mikor jelennek meg az új pályázati kiírások? Most megtudhatod!

Támogatások - 2023.01.16

Párhuzamosan fut a Vidékfejlesztési Program (VP) és a KAP Stratégiai Terv az idén. Az új felhívásokra az év második feléig kell várniuk a gazdáknak, a beruházást tervező gazdálkodók azonban ez idő alatt sem maradnak pályázható forrás nélkül. A VP egyes intézkedései – például az öntözésfejlesztési beruházásokat támogató kiírás – pedig még jövőre is pályázhatók lesznek.

Az év második feléig még biztosan várniuk kell az új Közös agrárpolitika vidékfejlesztési pályázataira a gazdálkodóknak. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott válaszában jelezte: az új programhoz kapcsolódóan pontos pályázati menetrend még nem készült, a tárca legkorábban 2023 második felében tervezi meghirdetni az első felhívásokat. A mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplőinek azonban ez idő alatt sem kell nélkülözniük a beruházási forrásokat – tudósít a Magyar Nemzet.

Ahogyan arról a tárcavezető beszámolt, 2023 és 2025 között három olyan év lesz, amikor a korábbi Vidékfejlesztési program és a KAP stratégiai terv (KAP ST) párhuzamosan fut majd.

Az európai uniós szabályok szerint ugyanakkor a KAP ST keretében kiírandó új vidékfejlesztési intézkedésekben támogatást nyert projektekhez kapcsolódóan csak akkor kaphatnak támogatást a kedvezményezettek, ha a VP-ben meglévő, ugyanarra a célra irányuló intézkedést pénzügyi szempontból is lezárták.

Nagy István emlékeztetett arra is, hogy a kormány döntésének köszönhetően a vidékfejlesztési források nemzeti társfinanszírozása nyolcvan százalékra emelkedett, a szóban forgó összeget pedig már 2021-ben az ágazat rendelkezésére bocsátotta a kabinet. Így a Vidékfejlesztési Program kerete 1529 milliárd forinttal egészült ki. 2021-ben a VP-ben tíz agrárberuházási pályázatot hirdetett meg a tárca.

– A kiírások végrehajtásának sikerét jól mutatja, hogy azokon keresztül hétszázmilliárd forintot meghaladó támogatást ítéltünk oda a kedvezményezetteknek. Így többek között ültetvénytelepítésre, szárítók létesítésére, állattartó telepek felújítására, kertészeti és feldolgozóüzemek létesítésére és korszerűsítésre nyerhettek forrást a gazdálkodók – emelte ki a tárcavezető.

 Az új Közös Agrárpolitika központjában a gazdaságfejlesztés lesz. E célra mintegy 1500 milliárd forintot különített el az agrártárca, a következő időszakban pedig összesen 21 pályázatot írnak ki ezen a területen. 
Forrás: Magyar Nemzet

Címkék: támogatás, pályázat, kap, vidékfejlesztési program
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért szeretjük a Benevia® rovarölő szert? - Önök mondták

Mindig nehéz egy olyan termékről írni, ami már évek óta piacon van. Méghozzá sikerrel. Mi lehet az a tulajdonság, ...