TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Megkezdődik egyes agrártámogatások előlegfizetése

Megkezdődik egyes agrártámogatások előlegfizetése

Támogatások - 2023.10.17

Megkezdődik az alaptámogatás, az újraelosztó támogatás és a termeléshez kötött támogatások előlegeinek kifizetése október 16-ával. Az uniós szabályok szerint a teljes támogatásnak legfeljebb 70 %-a fizethető ki előlegként.

Az egységes kérelmek beadása gördülékeny volt

Az idén indult új Közös Agrárpolitika (KAP) szabályrendszere a korábbiakhoz képest jelentősen megváltozott. Ennek ellenére az egységes kérelmek beadása gördülékeny volt, amiben fontos szerepet játszott Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK): a több mint 164 ezer kérelem mintegy kétharmadát, valamivel több, mint 107 ezret a NAK falugazdászai segítségével nyújtották be a gazdálkodók. Mindez lehetővé tette, hogy egyes agrártámogatások esetében a megszokottak szerint október közepén megindulhasson az előlegek kifizetése – adta hírül sajtóközleményében október 16-án a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. – Ez – a tavalyi történelmi aszállyal, illetve az ukrán import miatt fellépő piaci zavarokkal, terményárcsökkenéssel sújtott gazdálkodók likviditása szempontjából – idén különös jelentőséggel bír.

A rendelet szerint

Az Agrárminisztérium rendelete szerint az alaptámogatás, az újraelosztó támogatás, a termeléshez kötött támogatások (anyajuh, hízott bika, tejhasznú tehén, extenzív gyümölcs, intenzív gyümölcs), valamint a későbbiekben a vidékfejlesztési támogatások közül az agrár-környezetgazdálkodás (AKG) és ökológiai gazdálkodás (ÖKO) esetében lesz előlegfizetés. Az idén bevezetett Agro-ökológiai Program (AÖP) keretében igényelhető támogatásokra – a megváltozott KAP szabályrendszere miatt – nem lehet előleget fizetni. Az eddigiekhez hasonlóan a fiatal gazda támogatásokra sem fizetnek előleget.

A KAP Stratégia Tervben a közvetlen támogatások euróban meghatározott összegeit minden évben az Európai Központi Bank (EKB) szeptember utolsó munkanapján közzétett középárfolyama alapján számítják át forintba. Ez idén 389,5 forint/euró volt.  

December elsejétől már a részfizetés időszaka kezdődik

Az európai uniós szabályok szerint a teljes támogatásnak legfeljebb 70 %-a fizethető ki előlegként. A feltételesség előírásainak való megfelelés esetén minden 1 hektár terület feletti gazdálkodó részesül az alaptámogatásban, ennek előlege maximum 37 972 Ft lehet hektáronként. Az újraelosztó támogatás keretében a kis és közepes, 1200 hektár alatti gazdaságok 150 hektárig többlettámogatást kapnak, az első 10 hektár után hektáronként legfeljebb 22 382 Ft, a további 140 hektárra pedig maximum 12 325 Ft előleg fizethető. A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatási előlege egyedeként legfeljebb 8 092 Ft, a hízottbika-tartásnál ez 17 782 Ft, tejhasznú tehéntartásnál 90 487 Ft. További termeléshez kötött támogatás az extenzív gyümölcstermesztés támogatása, ennél maximum 52 182 Ft előleget fizetnek ki hektáronként, az intenzív gyümölcstermesztés esetében pedig 99 340 Ft-ot. Az AKG és az ÖKO támogatásokra kifizethető előleg mértékét a későbbiekben határozzák meg.

Azon gazdálkodók esetében, akiknél még az egységes kérelemmel kapcsolatos ügyintézés (például ellenőrzés) van folyamatban, tolódhat az előlegfizetés. Az előlegfizetés időszaka október 16-tól november végéig tart, december elsejétől már a részfizetés időszaka kezdődik.

Címkék: támogatás, agrártámogatás, kap, aöp
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Itt a tavasz, kezdődhet újra a tömegtakarmányok tartósítása! – ...

Egy újszerű szemlélet szerint a nyári TMR-ben célszerűbb többet használni az olyan szenázsokat, mint a lucerna, rozs ...